Η πλουσιότερη οικογένεια της Αμερικής – Έβγαλε 267 δισ. δολάρια με αυτούς τους 10 κανόνες

    Ημερομηνία:

    29 Μαρτίου 1918

    Γεννιέται ο Σαμ Γουόλτον, ένας από τους σπουδαιότερους εμπόρους της ιστορίας, ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν οι Αμερικανοί αλλά και  ο «πατριάρχης» της πλουσιότερης οικογένειας του κόσμου.

    Ο Γουόλτον άρχισε την καριέρα του στο λιανεμπόριο το 1940, όταν έπιασε δουλειά σαν μαθητευόμενος πωλητής σε κατάστημα της JC Penney. Ήταν ενθουσιώδης με τη δουλειά του, αλλά δεν ήθελε να αφήνει τους πελάτες να περιμένουν για να φτιάξει τα απαραίτητα χαρτιά, με αποτέλεσμα τα βιβλία του να είναι χάλια.
    Οι 10 κανόνες του επιχειρείν που γέννησαν την πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου-1
    φωτ.: AP

    Παρότι ο προϊστάμενός του τον απείλησε με απόλυση, λέγοντας ότι δεν είναι φτιαγμένος για το λιανεμπόριο, ήταν το ταλέντο του στις πωλήσεις που τον κράτησε στη δουλειά. Αυτό, άλλωστε, τον βοηθούσε να συμπληρώνει τον χαμηλό μισθό του μαθητευόμενου με περίπου 25 δολάρια τον μήνα σε προμήθειες.

    Ο Γουόλτον υπηρέτησε στον στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όταν πια επέστρεψε, είχε γυναίκα και παιδί να συντηρήσει, έτσι αποφάσισε να στήσει τη δική του εταιρεία. Βάζοντας 5.000 δολάρια από τα δικά του χρήματα και 20.000 δολάρια που δανείστηκε από τον πεθερό του, ο Γουόλτον άνοιξε το δικό του franchise κατάστημα Ben Franklin στο Νιούπορτ του Άρκανσο, σε ηλικία 27 ετών.

    Τα επόμενα χρόνια, μαζί με τον αδερφό του, Τζέιμς, είχαν 15 καταστήματα Ben Franklin. Όμως, ο Γουόλτον είχε ήδη στο μυαλό του τη συνταγή της επιτυχίας που θα τον έκανε πλούσιο. Όταν πρότεινε στους ανθρώπους της Ben Franklin να ανοίξουν μεγαλύτερα μαγαζιά σε μικρές επαρχιακές πόλεις και να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, εκείνοι αρνήθηκαν, αφού δεν ήθελαν να χαμηλώσουν το περιθώριο κέρδους τους.

    Οι 10 κανόνες του επιχειρείν που γέννησαν την πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου-2
    φωτ.: AP

    Και έτσι, ο Γουόλτον αποφάσισε να το δοκιμάσει μόνος του. Η Wal-Mart είχε γεννηθεί.

    Η τεράστια ανάπτυξη αυτής που θα γινόταν η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου του κόσμου στηρίχθηκε στους υψηλούς όγκους και τις χαμηλές τιμές. Ο Γουόλτον ξεκίνησε από τις μικρές επαρχιακές πόλεις, με αποτέλεσμα να καταφέρει να γιγαντωθεί πριν οι ανταγωνιστές του πάρουν είδηση τι ακριβώς έκανε. Βέβαια, η έλευση ενός Wal-Mart σε αυτές τις πόλεις γινόταν σχεδόν πάντα δεκτή με εχθρικές διαθέσεις, αφού σήμαινε οικονομική καταστροφή για τα μικρά μαγαζιά της περιοχής. Και μπορεί οι τοπικές κοινωνίες να ήταν αντίθετες στην εταιρεία του, όμως ο  Γουόλτον στο τέλος πάντα κέρδιζε με την υπόσχεσή του να προσελκύσει αγοραστές στην πόλη, να ενισχύσει φιλανθρωπίες και να φέρει θέσεις εργασίας.

    Η Wal-Mart επικρίνεται μέχρι και σήμερα για τις κακές συνθήκες εργασίας, όμως τον καιρό εκείνο, ο Γουόλτον δούλευε σκληρά για να φτιάξει την εργασιακή κουλτούρα του προσωπικού του. Χρησιμοποιούσε σλόγκαν και τραγούδια καθώς και οικονομικά κίνητρα για να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να είναι φιλικοί προς τους πελάτες αλλά να κάνουν οικονομία για την επιχείρηση. Στα καταστήματα όπου οι κλοπές και οι απώλειες προϊόντων ήταν χαμηλές, οι εργαζόμενοι έπαιρναν μπόνους. Και ο ίδιος έδινε πάντα το παράδειγμα, καθώς πολλές μέρες, βρισκόταν στο γραφείο του από τις 4:30 τα ξημερώματα.

    Όταν το 1985 το περιοδικό Forbes του έδωσε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Αμερικής, ο Γουόλτον κάθε άλλο παρά χάρηκε. «Όλη αυτή η συζήτηση  για το πόσα χρήματα έχει κάποιος είναι απλά ανόητη και έχει κάνει τη ζωή μου πολύ πιο σύνθετη και δύσκολη», θα έλεγε στο Fortune. Βέβαια, μπορεί να μην του άρεσε, αλλά δεχόταν να δίνει αυτόγραφα υπογράφοντας πάνω σε χαρτονομίσματα για τους πελάτες και το προσωπικό.

    Ο Γουόλτον απείχε από την κοσμική ζωή των πλουσίων. Στα επιχειρηματικά του ταξίδια συχνά επισκεπτόταν ακόμα και έξι καταστήματα Wal-Mart μέσα σε μια μέρα, νοικιάζοντας μικρά αυτοκίνητα και διανυκτερεύοντας σε φθηνά ξενοδοχεία ή στα σπίτια των διευθυντών του.

    Οι 10 κανόνες του για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης είχαν ως εξής:

    1. Δεσμεύσου: Δεσμεύσου στην επιχείρησή σου. Πίστεψε σε αυτήν περισσότερο από όλους τους άλλους.
    2. Μοιράσου: Μοιράσου τα κέρδη σου με όλους τους συνεργάτες σου και αντιμετώπισέ τους σαν συνεταίρους.
    3. Δώσε κίνητρο: Δώσε κίνητρο στους συνεργάτες σου. Τα χρήματα και η ιδιοκτησία από μόνα τους δεν είναι αρκετά.
    4. Επικοινώνησε: Επικοινώνησε όσα περισσότερα μπορείς με τους συνεργάτες σου, όσα περισσότερα ξέρουν, τόσο περισσότερα θα καταλάβουν και όσο περισσότερο καταλάβουν, τόσο περισσότερο θα νοιάζονται.
    5. Εκτίμησε: Εκτίμησε όλα όσα κάνουν οι συνεργάτες για την επιχείρηση.
    6. Γιόρτασε: Γιόρτασε τις επιτυχίες σου. Βρες λίγο χιούμορ στις αποτυχίες σου.
    7. Άκουσε: Άκουσε τον καθένα στην εταιρεία σου.
    8. Ξεπέρασε: Ξεπέρασε τις προσδοκίες των πελατών σου. Εάν το κάνεις, θα έρχονται ξανά και ξανά.
    9. Έλεγξε: Έλεγξε τα έξοδά σου καλύτερα από τον ανταγωνισμό. Εκεί θα βρίσκεις πάντα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
    10. Κολύμπα: Κολύμπα κόντρα στο ρεύμα, πήγαινε αντίθετα. Αγνόησε αυτά που πιστεύουν όλοι.

    Ο Σαμ Γουόλτον πέθανε το 1996 σε ηλικία 74 ετών. Όμως η οικογένεια Γουόλτον, που πλέον βρίσκεται στην τρίτη γενιά της, είναι μέχρι και σήμερα η πλουσιότερη στην Αμερική, αφού διαθέτει πλούτο περίπου 267 δισ. δολαρίων.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Καινούργιου βλέπει στο πρόσωπο του Κουτσουμπή τον ιδανικό πατέρα

    Το ότι θέλει να γίνει μητέρα η Κατερίνα Καινούργιου δεν είναι είδηση,...

    Σάλος με παπαδιά – Τσακωτή να… κάνει πιάτσα στη… Συγγρού

    Μεγάλο σούσουρο και αναστάτωση έχουν προκαλέσει σε κεντρική ενορία της Αθήνας τα «νυχτοπερπατήματα» της...

    Βάνα Μπάρμπα: Πήρε πίσω τις δηλώσεις της για τους δημοσιογράφους – Ξέρετε πόσο τους αγαπώ, λέει

    Η Βάνα Μπάρμπα σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις της κατά των δημοσιογράφων. Η...
    Best Shop