Αν και παρήλθαν σχεδόν τέσσερις μήνες από την ημέρα που το Εφετείο των Παρισίων αποφάσισε την έκδοση του Νίκου Μπογονικολού στις ΗΠΑ, εντούτοις ο πατρινός επιχειρηματίας παραμένει ακόμη έγκλειστος στις φυλακές της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η απόφαση του Εφετείου ελήφθη στις 20 του περασμένου Δεκεμβρίου και η απόφαση εκδόθηκε με την κατηγορία, ως γνωστόν, ότι ο Νίκος Μπογονικολός εξήγαγε παράνομα σύγχρονες τεχνολογίες για στρατιωτική και πολιτική χρήση από τη Ρωσία μεταξύ 2017 και 2023.
Εκείνη την ημέρα η Γαλλίδα δικηγόρος που εκπροσώπησε τον πατρινό επιχειρηματία στο Δικαστήριο υποστήριξε ότι «είναι πολύ πιθανή η άσκηση αναίρεσης». Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Νίκος Μπογονικολός στο άκουσμα της απόφασης είχε αντιδράσει, φωνάζοντας προς την έδρα ότι «κακώς εκδίδεται, διότι τα δικαιώματά του θα παραβιασθούν στις ΗΠΑ».
Ωστόσο, μια μέρα αργότερα, ο εξουσιοδοτημένος βασικός συνήγορος του επιχειρηματία Νίκος Ζήνδρος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις αμερικανικές δικαστικές αρχές, προσθέτοντας ότι «γι΄ αυτό τον λόγο δεν θα κάνουμε έφεση για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου των Παρισίων». Εκείνες τις ώρες αντικαταστάθηκε προφανώς ο εκνευρισμός των πρώτων στιγμών μετά την έκδοση της απόφασης, από τη ρεαλιστική προσέγγιση του κ. Ζήνδρου.
Κι ενώ θα ανέμενε κανείς ότι θα επισπεύδονταν οι διαδικασίες της έκδοσης του πατρινού επιχειρηματία στις ΗΠΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Η εν λόγω «ολιγωρία» έρχεται να «κουμπώσει» με την αποκάλυψη στην «Πελοπόννησο» του εν Πάτραις συνηγόρου του Νίκου Μπογονικολού, Θανάση Διαμαντόπουλου: «Ο Νίκος είναι ακόμη στο Παρίσι, έγκλειστος στις φυλακές Fresnes. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουν αυξηθεί τρόπον τινά οι ελπίδες να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. Καταβάλλονται διάφορες προσπάθειες για να καταδειχθεί ότι δεν είναι κατάσκοπος κι ούτε έβλαψε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο…».
Κοντολογίς, στην αποστροφή μιας διαβεβαίωσης του Νίκου Μπογονικολού εδράζεται το παρασκήνιο, το οποίο έχει διπλωματικές διαστάσεις και αφορά τη μη έκδοσή του μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, που ίσως και να μη συμβεί ποτέ.
Συγκεκριμένα, αποκαλύπτεται ότι έχει διαβεβαιώσει πως «θα πράξει έναντι των ΗΠΑ ό,τι πρέπει…».
Η τοποθέτηση, όλο νόημα, του Νίκου Μπογονικολού τυγχάνει ευνόητης ερμηνείας από διπλωματικούς κύκλους, καθώς θύμισαν στην «Π» ότι ο πατρινός επιχειρηματίας λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος του ΝΑΤΟ, που σήμερα αντιτίθεται με σφοδρότητα στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Στο μεταξύ, είναι άξια μνείας η παρατήρηση ότι τον τελευταίο καιρό έχει εκμηδενιστεί η δυσαρέσκεια των νομικών εκπροσώπων του 60χρονου επιχειρηματία για τη στάση της γαλλικής δικαιοσύνης, που έκανε δεκτό το αίτημα της έκδοσης. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική δικαιοσύνη κι ας είχε αρνηθεί να εξετάσει αιτήματα του συνηγόρου του, επικαλούμενη ότι δεν είχε θεωρημένη εξουσιοδότηση…
Προδήλως, μετά ταύτα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η τύχη του πατρινού επιχειρηματία κρίνεται σε επίπεδο που χαρακτηρίζεται υπέρτερο της Δικαιοσύνης. Ητοι σε πολιτικό, διπλωματικό και νατοϊκό.