Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή «βλέπει» το ΔΝΤ.
Στις χώρες με την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη παρά την νέα γεωπολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη «γειτονιά» της, κατατάσσει την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Ταμείο υπογραμμίζει τις αντοχές που επιδεικνύει η ελληνική Οικονομία.
Κύκλοι του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχολίαζαν ότι, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%. Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού πάντως, για το 2024 το Ταμείο εκτιμά ότι θα κινηθεί σε οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του Φθινοπώρου χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Αθήνας. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,7%, υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης που θα φτάσει στο 2,4%. Το 2025 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με την ευρωζώνη δηλαδή στο 2,1%.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2024 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 2%, διατηρώντας την εκτίμηση του στα ίδια επίπεδα με την έκθεση του Φθινοπώρου. Στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του Φθινοπώρου. Το 2024 το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αυξηθεί με ρυθμό 0,8% έναντι αύξησης 1,3% που εκτιμούσε το Φθινόπωρο, και στο 1,5% το 2025. Ανάπτυξη μεγαλύτερη από την Ελλάδα προβλέπεται να έχουν η Μάλτα (5%), η Κροατία (3%), η Κύπρος (2,7%) και η Σλοβακία (2,1%).
Όσον αφορά το 2025, το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με οριακά χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2024, στο 1,9%.