«Χαμός» με τις αιτήσεις για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μάζεψε «άρον – άρον» τις προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων, καθώς το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν … άνευ προηγουμένου.
Όπως λένε ειδικοί που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά, ο λόγος για το τεράστιο μέγεθος του αριθμού των αιτήσεων δεν είναι άλλος από το ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός που θα εφαρμόζεται στο εξής για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, αλλάζει μορφή
Η νέα μορφή τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκή με αυτή που ισχύει στο τρέχον πρόγραμμα, έτσι όσοι το … σκέφτονταν να ενταχθούν τώρα στο πρόγραμμα ή σε επόμενα, αποφάσισαν τελικά να υποβάλλουν άμεσα αίτηση.
Γιατί ανέβηκε κατακόρυφα ο αριθμός των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά
Η «βροχή» των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», ανάγκασε το υπουργείο να φέρει πιο νωρίς και την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, με την νέα προθεσμία να καθορίζεται για τις 15 Μαΐου ενάμιση μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.
Έως τώρα, έχουν υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ 11.500 αιτήσεις, αριθμός που εκτιμάται ότι καλύπτει τον προϋπολογισμό του προγράμματος και για αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρόωρη λήξη του προγράμματος.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι αιτήσεις γίνονται όχι τόσο για τη διεκδίκηση της επιδότησης αλλά γιατί οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να «κλειδώσουν» την ένταξή τους στο netmetering.
Με άλλα λόγια, επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας αφού μετά τη λήξη του προγράμματος το netmetering θα πάψει να υφίσταται.
Ουσιαστικά μπαίνει τέλος στη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού με βάση την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας. Για τις νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών θα ισχύσει ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός, δηλαδή κατανάλωση την ώρα της παραγωγής.
Ο νέος τρόπος τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας
Η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το νέο μοντέλο στον ενεργειακό συμψηφισμό για τα οικιακά φωτοβολταϊκά αναμένεται να «κλείσει» και να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκηακόμη και μέσα στο επόμενο 15νθημερο.
Με βάση το netbilling, το οποίο θα είναι και το νέο καθεστώς που θα τεθεί σε ισχύ, η αμοιβή της ενέργειας που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά θα διαμορφώνεται στην αγορά χονδρικής και όχι με ετεροχρονισμό, δηλαδή με τη μέθοδο του netmetering που ισχύει σήμερα και αμείβει την ενέργεια με την τιμή που διαμορφώνεται τη νύχτα.
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να περιορίσει τις επιδοτήσεις της πράσινης ενέργειας και παράλληλα να αποσυμφορήσει τα δίκτυα.
Μάλιστα, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, η εφαρμογή του netmetering έχει επικριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητά την κατάργηση του.
Η νέα υπουργική απόφαση θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του netbilling και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση της Απόφασης όσα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά θα δανειοδοτούνται θα αμείβονται με την τιμή αγοράς την ώρα παραγωγής της ενέργειας.
Να σημειωθεί, ότι στο netmetering, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συμψηφίζει την ενέργεια που εγχέει το σύστημα στο δίκτυο όταν δεν την καταναλώνει, με την ενέργεια που καταναλώνει άλλες ώρες της ημέρας.
Αντίθετα, στο netbilling η πλεονάζουσα παραγωγή δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα.
Μάλιστα, στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή προβλέπεται ότι τα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά μπορούν να υπαχθούν στο netmetering μόνον αν προορίζονται για ένταξη στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».
Έτσι, με δεδομένο δε ότι το πρόγραμμα λήγει πλέον στις 15 Μαΐου και έως τότε θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση το νέο καθεστώς αμοιβής της ενέργειας από οικιακά φωτοβολταικά θα είναι το netbilling.