Τον μαρτυρικό θάνατο μιας 16χρονης Ιρανής κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της, αποκαλύπτει με ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC.
Το χρονικό
Σεπτέμβριος του 2022. Η 16χρονη Νίκα Σακαράμι καίει το χιτζάμπ της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας Ηθών και γίνεται σύμβολο της Επανάστασης της Μαντίλας. Πριν εξαφανιστεί, κατάφερε να πει σε μια φίλη της ότι την καταδίωκαν αστυνομικοί.
Εννέα μέρες μετά βρέθηκε το άψυχο σώμα της. Οι ιρανικές Αρχές ενημέρωσαν τη μητέρα της ότι η νεαρή κοπέλα αυτοκτόνησε.
Σε διαβαθμισμένη έκθεση των Φρουρών της Επανάστασης όμως, που εντόπισε το βρετανικό δίκτυο BBC, η περιγραφή των γεγονότων διαφέρει πολύ από την επίσημη εκδοχή.
«Σύμφωνα με την έκθεση, η Νίκα καταδιώχθηκε και συνελήφθη από μέλη της ομάδας ’12’, μια από τις πολλές μονάδες αστυνομικών που βρέθηκαν στις διαμαρτυρίες φορώντας πολιτικά. Την έβαλαν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τους, ένα φορτηγό ψυγείο χωρίς διακριτικά, με τα χέρια της δεμένα», λέει δελτίο του BBC.
Στο έγγραφο περιλαμβάνονται όλες οι σοκαριστικές λεπτομέρειες του βιασμού και της δολοφονίας της Νίκα.
«Ο Αράς Καλχόρ τη φίμωσε βάζοντας τις κάλτσες του στο στόμα της. Ο Σάντεχ καθόταν πάνω της. Είχε βάλει τα χέρια του μέσα στο εσώρουχό της. Με κλώτσησε στο πρόσωπο. Έπρεπε να αμυνθώ. Άκουγα τον ήχο των ράβδων με τα οποία την χτυπούσαν. ‘Αναπνέει;’. Νομίζω ότι απάντησε ο Μπεχρούζ: ‘Όχι, είναι νεκρή’».
«Το πρόσωπο και τα ζυγωματικά της ήταν σπασμένα. Τα δόντια της έλειπαν και το πίσω μέρος του κεφαλιού της χτυπήθηκε πολύ δυνατά μέχρι που διαλύθηκε. Αυτό την σκότωσε, τα χτυπήματα στο κεφάλι της», ανέφερε η μητέρα της.
Ειδικοί επιβεβαίωσαν την γνησιότητα του εγγράφου στο BBC. Ένας από αυτούς ρώτησε απευθείας πηγή του στους Φρουρούς της Επανάστασης.
– Η έκθεση αυτή είναι μέρος ενός φακέλου που περιέχει 320 σελίδες. Ο αριθμός της αναφέρεται στη δικαστική έρευνα για τις διαδηλώσεις του 2022. Μου το επιβεβαίωσαν.
– Υπάρχει περίπτωση το έγγραφο να είναι ψεύτικο;
Κανένας από τους θύτες της δεν τιμωρήθηκε για τον θάνατό της, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.