«Η διατροφή είναι με διαφορά το πιο σημαντικό στοιχείο» για τη μακροζωία, τονίζει ερευνητής που εξειδικεύεται εδώ και σχεδόν 35 χρόνια στην παράταση της διάρκειας της ζωής.
Αποφασισμένος να βρει τη «συνταγή» για να ξεπερνά ο κόσμος τα 100 χρόνια, ο Valter Longo, πλέον διευθυντής του Εργαστηρίου Μακροζωίας και Καρκίνου στο Ινστιτούτο IFOM του Μιλάνου, έχει καταλήξει σε μια συγκεκριμένη διατροφή, η οποία συνδυάζει πολλές διαφορετικές θεωρίες.
Ο Longo, μιλώντας στο CNBC, υποστηρίζει τα απαραίτητα στοιχεία που έχει μία διατροφή ειδικά για σκοπούς μακροζωίας είναι τα εξής:
- Κατά κύριο λόγο χροτοφαγική
- Σχετικά χαμηλή κατανάλωση φρούτων, αλλά υψηλή κατανάλωση λαχανικών
- Όσπρια
- Καρπούς δέντρων
- Καρύδια
- Προϊόντα ολικής άλεσης
- Ψάρι τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα
Για όσους είναι μεταξύ 20 και 70 ετών, ο Longo προτείνει επίσης να αποφεύγουν το κόκκινο και το λευκό κρέας, να καταναλώνουν το μέγιστο δύο με τρία αυγά την εβδομάδα και ελάχιστο τυρί και ζωικά προϊόντα.
Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει στο CNBC ότι αποφεύγει πέντε συγκεκριμένα είδη τροφής, τις πατάτες, τα μακαρόνια, την πίτσα, την πρωτεΐνη και το ψωμί. «Πιστεύω ότι είναι καλά υλικά. Απλώς τυχαίνει να είναι προβληματικά, διότι ο κόσμος τρώει τεράστιες ποσότητες και μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη, σχεδόν εξίσου γρήγορα με την κανονική ζάχαρη», σημειώνει ο Longo.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι η σωστή και ασφαλής διαλειμματική νηστεία μπορεί να συμβάλει στην μακροζωία. «Προτείνω 12 ώρες χωρίς φαγητό κάθε μέρα», υποστηρίζει. Επίσης, θεωρεί πως για να ζήσει κανείς περισσότερο καλό θα ήταν να ακολουθεί συχνά και για πέντε συναπτές ημέρες τη φορά, μια διατροφή με υψηλό επίπεδο ακόρεστων λιπαρών, αλλά συνολικά με χαμηλές θερμίδες, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.