9 Μαΐου 1978
Η Patty Hearst, κόρη του Αμερικανού μεγιστάνα των media Randolph Hearst, επιστρέφει στη φυλακή, καθώς η έφεσή της απορρίπτεται. Η πάμπλουτη κληρονόμος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για ληστεία τράπεζας. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η εγκληματική της δράση ήταν το αποτέλεσμα της πλύσης εγκεφάλου που της έκαναν. Δεν κατάφερε, όμως, να πείσει το δικαστήριο.
Η Patricia –ή Patty, όπως την φώναζαν οι φίλοι της και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο- ήταν η εγγονή του μεγιστάνα των εφημερίδων William Randolph Hearst. Επρόκειτο για τον ιδρυτή του μεγαλύτερου δικτύου εφημερίδων στην Αμερική αλλά και για τον άνθρωπο από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Orson Welles τον Πολίτη Κέιν. Η ίδια η Patty δεν γνώρισε ποτέ τον παππού της, καθώς εκείνος είχε πεθάνει λίγο πριν τη γέννησή της, όμως το όνομα Hearst ήταν πανίσχυρο το 1974, κάτι σαν να λέμε Jeff Bezos με τα σημερινά δεδομένα.
Η Hearst μεγάλωσε μέσα στα πλούτη και τα προνόμια, στη Β. Καλιφόρνια. Εκ των υστέρων, θα περιέγραφε τα παιδικά της χρόνια ως «πραγματικά αρκετά τέλεια».
Το 1974 σπούδαζε ιστορία της τέχνης στο Berkeley, όπου και ζούσε με τον αρραβωνιαστικό της, τον 26χρονο Steven Weed.
Όμως στις 4 Φεβρουαρίου, η ζωή της θα άλλαζε για πάντα. Τρεις ένοπλοι αντάρτες, μέλη της άγνωστης οργάνωσης «Symbionese Liberation Army» (SLA – Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός) εισβάλλουν στο διαμέρισμά της, χτυπούν τον Weed και αρπάζουν με το ζόρι την Hearst.
Τρεις ημέρες μετά, ο SLA στέλνει γράμμα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό δηλώνοντας ότι κρατά την Hearst ως «αιχμάλωτη πολέμου». Καθώς η οικογένειά της περιμένει με αγωνία και τα media κάνουν την υπόθεση πρώτο θέμα, ακολουθεί δεύτερη επιστολή, τέσσερις ημέρες μετά, όπου ο SLA απαιτεί από την οικογένειά της να μοιράσει τρόφιμα αξίας 70 δολαρίων σε κάθε κάτοικο του Όκλαντ και του Σαν Φρανσίσκο. Όταν γίνει αυτό –πράγμα πρακτικά αδύνατο- θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της ομήρου, λένε οι αντάρτες.
Στόχος της οργάνωσης είναι να στρέψει την προσοχή του κοινού στους σκοπούς της αλλά και να χρησιμοποιήσει την Hearst ως διαπραγματευτικό χαρτί για την απελευθέρωση μελών της που βρίσκονταν στη φυλακή.
«Μαμά, μπαμπά, είναι με μία ομάδα μαχητών που έχουν αυτόματα όπλα. Θέλω να φύγω από εδώ και απλά ελπίζω ότι θα κάνετε ό,τι σας πουν», ακούγεται να λέει η νεαρή σε ηχογραφημένο μήνυμα προς την οικογένειά της.
Ο πατέρας της, Randolf, μοιράζει απρόθυμα τρόφιμα αξίας 2 εκατ. δολαρίων, αλλά ο SLA λέει ότι δεν είναι αρκετά και ζητά άλλα 6 εκατ. δολάρια. Η Hearst Corporation δηλώνει ότι θα δωρίσει το επιπλέον ποσό εφόσον το κορίτσι αφεθεί ελεύθερο.
Όμως, τον Απρίλιο, η έτσι και αλλιώς παράξενη αυτή υπόθεση παίρνει μία απίστευτη τροπή. Η Patty Hearst μπαίνει στην οργάνωση SLA, υιοθετεί το όνομα Tania και συμμετέχει στις παράνομες δράσεις της.
Το κύκλωμα ασφαλείας μιας τράπεζας την καταγράφει να παίρνει μέρος σε ληστεία, κρατώντας όπλο.
Αργότερα, θα πει στις αρχές ότι μπήκε στην οργάνωση αυτοβούλως.
Θα παραμείνει στους κόλπους του SLA για έναν χρόνο, ώσπου θα συλληφθεί στο Σαν Φρανσίσκο τον Σεπτέμβριο του 1975, με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας.
Η δίκη της θα μετατραπεί σε τσίρκο από τα media, με την ίδια να ισχυρίζεται ότι υπέστη πλύση εγκεφάλου. Το δικαστήριο εξετάζει εάν στην περίπτωσή της ισχύει το λεγόμενο Σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου ένα θύμα απαγωγής φτάνει να ταυτίζεται με τους απαγωγείς του.
Τελικά, πάντως, ο δικαστής βρίσκει την Hearst ένοχη και την καταδικάζει σε επτά χρόνια φυλάκισης, το 1976.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους απελευθερώνεται με εγγύηση, καθώς οι δικηγόροι της προσπαθούν να ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Όμως η έφεσή της απορρίπτεται και έτσι, τον Μάιο του 1978 επιστρέφει στη φυλακή.
Θα εκτίσει 21 μήνες, πριν ο πρόεδρος Carter της χαρίσει το υπόλοιπο της ποινής της. Αφότου έφυγε από τη φυλακή, επέστρεψε σε μια λιγότερο επεισοδιακή ζωή και παντρεύτηκε τον σωματοφύλακά της. Τον Ιανουάριο του 2001, ο πρόεδρος Clinton της έδωσε χάρη.