Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες καθώς, όπως επισημαίνουν, μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα αλλά και ανεπανόρθωτα τη μνήμη σε παιδιά και εφήβους.
Οι ερευνητές διενήργησαν πειράματα σε τρωκτικά κατά την περίοδο της εφηβείας και διαπίστωσαν πως, όσα κατανάλωναν junk food, τροφές δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, εμφάνιζαν μακροχρόνιες διαταραχές της μνήμης που διαρκούσαν έως την ενήλικη ζωή.
Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης, στον εγκέφαλό τους.
Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι απαραίτητος για τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες όπως η προσοχή, η μάθηση και η διέγερση.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με πρόχειρο φαγητό, δεν μπορούσαν να θυμηθούν ποια αντικείμενα είχαν δει νωρίτερα και σε ποιο σημείο.
Αντιθέτως, τα τρωκτικά στην ομάδα ελέγχου είχαν υπό έλεγχο το περιβάλλον τους, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Brain Behavior and Immunity.
Ο καθηγητής Σκοτ Κανόσκι τόνισε πάντως ότι η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος για τον ανθρώπινο εγκέφαλο καθώς συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές.
«Δεν ξέρω πώς να το πω αυτό χωρίς να ακουστώ ως καταστροφολόγος, αλλά δυστυχώς, ορισμένα πράγματα που μπορεί να είναι πιο εύκολα αναστρέψιμα κατά την ενηλικίωση, είναι λιγότερο αναστρέψιμα όταν συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία», πρόσθεσε.