Πίσω από το πρώτο φορτίο βάρους 210 κιλών που εντοπίστηκε σε κοντέινερ που είχε φύγει από τον Παναμά και είχε προορισμό την Αλβανία βρισκόταν ένα πολυμελές κύκλωμα ναρκωτικών με «εγκέφαλο» έναν 48χρονο Αλβανό με βαρύ ποινικό παρελθόν.
Άμεσος συνεργάτης του 48χρονου ήταν ένας 36χρονος από την Αλβανία, ενώ μέλη της ομάδας ήταν και δύο Έλληνες με τον έναν εξ’ αυτών να έχει αναλάβει την επικοινωνία με τα έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που έχουν έδρα στο εξωτερικό, και τον δεύτερο να μεριμνά για την επιχειρησιακή κάλυψη και την προστασία του «αρχηγού» λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα αντιπροστασίας για την αποφυγή της συλλήψεώς του.
Τόσο ο «αρχηγός» όσο και ένας εκ των δύο Ελλήνων συνεργατών του είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τόσο τις ελληνικές όσο και τις ξένες Αρχές για σοβαρά αδικήματα.
Ειδικότερα, ο φερόμενος ως «αρχηγός» φέρεται να διαθέτει στη γειτονική χώρα επιχείρηση με τουριστικά λεωφορεία και πολυτελή ΙΧ, είχε αρχίσει να απασχολεί τις ελληνικές Αρχές ήδη από το 2017 όταν κατηγορήθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε., χωρίς να συλληφθεί, ότι χρηματοδοτούσε ένα εργαστήριο παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων.
Το εργαστήριο το είχε εγκαταστήσει σε οίκημα – μονοκατοικία στη Νέα Πέραμο με σκοπό την παραγωγή χαπιών «Captagon» -το αποκαλούμενο και ναρκωτικό των τζιχαντιστών. Τότε είχαν κατασχεθεί από τις Αρχές 634.246 δισκία. Μάλιστα, για την εν λόγω υπόθεση εκκρεμεί σε βάρος του ανεκτέλεστη δικαστική Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.
Εκτός από τον «αρχηγό», «ένσημα» στην παρανομία έχει και ένας εκ των δύο Ελλήνων, γνωστός με το προσωνύμιο «Pablo».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο «Pablo», υπήκοος ΗΠΑ, ήταν τα «μάτια» του εν λόγω καρτέλ στη Λατινική Αμερική όπου και είχε αναπτύξει… πλούσια δράση αφού είχε συλληφθεί να κάνει εμπόριο όπλων. Ο 64χρονος είχε συλληφθεί στον Παναμά τον Αύγουστο του 2012 για προσπάθεια υποστήριξης «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης».
Το 2014 ο «Πάμπλο» είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ και είχε δηλώσει ένοχος ενώπιον της περιφερειακής δικαστού των ΗΠΑ Δεκέμβριο του 2013 για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Τα δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν τότε ότι ο «Πάμπλο» συναντούσε έναν μυστικό πράκτορα της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως συνεργάτης της FARC. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων προσφέρθηκε να παράσχει στην κολομβιανή οργάνωση τουφέκια εφόδου, εκτοξευτές ρουκετών και πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και πυρομαχικά, με αντάλλαγμα κοκαΐνη και μετρητά.
Είχε μάλιστα κανονίσει την παράδοση τριών εκτοξευτών ρουκετοβόλων χειροβομβίδων και πραγματικών πυρομαχικών στον πράκτορα της DEA τον Ιούλιο του 2012. Είχε επίσης καταβάλει στον πράκτορα 8.500 ευρώ (11.180 δολάρια) για να κάνει μια αποστολή κοκαΐνης στην Ισπανία για λογαριασμό του και προσφέρθηκε να πουλήσει 200 χειροβομβίδες στον πράκτορα για περισσότερη ποσότητα ναρκωτικών.
Το δεύτερο φορτίο των 100 κιλών και οι έρευνες
Όσον αφορά στο δεύτερο φορτίο με κοκαϊνη που εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά, διεξάγεται έρευνα για το αν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω αυτό συνδέονται με την οργάνωση του 48χρονου Αλβανού.
Η ποσότητα που εντοπίστηκε είναι περίπου εκατό κιλά, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό του ήταν σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης και τελικά έφερε αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που σχηματίζεται είναι ξεχωριστή από αυτή που αφορά τους διακινητές των 210 κιλών.