ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ – ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Του Κωνσταντίνου Φλαμή (ΓΝΩΜΗ)
Αναστάτωση σε νηπιαγωγείο στην περιοχή της Ανω Πόλης όταν πριν μερικές ημέρες εκδηλώθηκε κρούσμα παρβοϊού σε 5χρονο παιδί. Και μόνο στο άκουσμα της είδησης και με αφορμή το θανατηφόρο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη, στο σχολείο επικράτησε πανικός. Η Διευθύντρια ως όφειλε ενημέρωσε τους γονείς, ενώ αρκετά παιδιά δεν πήγαν στο σχολείο για προληπτικούς λόγους. Υπήρξε δε η φήμη πως είχαν κολλήσει και άλλα παιδιά, αλλά δεν δηλώθηκαν καθώς δεν έγινε γνωστή η ασθένειά τους, όμως μεταξύ των γονέων είναι κάτι που συζητείται έντονα και λένε ότι έχει βάση. Γονείς ακόμη και χθες, τόσες μέρες μετά δεν έστειλαν το παιδί τους στο σχολείο, ζητώντας να γίνει απολύμανση Οι περισσότεροι παρβοϊοί μολύνουν ζώα, όπως γάτες και σκύλους και όχι ανθρώπους. Αλλά ο παρβοϊός Β19 (Parvovirus Β19) μολύνει αποκλειστικά και μόνο ανθρώπους. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα διεθνώς, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, μετά τον θάνατο ενός παιδιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες γονείς ζητούσαν επισταμένα να γίνει απολύμανση στο νηπιαγωγείο ωστόσο σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «Γνώμη» ο γνωστός παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας αυτό δεν χρειάζεται. «Θέλω να πω ότι η περίπτωση του παιδιού στην Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά σπάνια. Σπανιότατη. Πολλά παιδιά ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες εμφανίζουν παρβοϊό. Είναι κάτι το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο και δεν θα πρέπει να δημιουργείται πανικός. Είναι πάρα πολύ απλό έστω και αν τελευταία λόγω του περιστατικού της Θεσσαλονίκης υπήρξε αναστάτωση».
Η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία και τη γενική υγεία του ατόμου. Μία από τις κοινές εκδηλώσεις λοίμωξης από παρβοϊό Β19 είναι η πέμπτη νόσος (ή το λοιμώδες ερύθημα). Τυπικά αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα. Εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η πέμπτη νόσος πήρε το όνομά της επειδή ήταν πέμπτη σε μια λίστα ιστορικών ταξινομήσεων κοινών δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά. Μικρές εξάρσεις κρουσμάτων παρβοϊού Β19 καταγράφονται περίπου κάθε 3 έως 4 χρόνια.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με:
Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα
Αίμα ή προϊόντα αίματος
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)
να άτομο είναι πιο μεταδοτικό στην αρχή της μόλυνσης, όταν τυπικά θα έχει απλώς πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Δεν είναι πιθανό να είναι μεταδοτικό αφού εμφανίσει αργότερα συμπτώματα όπως εξάνθημα και πόνους στις αρθρώσεις, επομένως είναι συνήθως ασφαλές να επιστρέψετε στη δουλειά ή στο σχολείο όταν εμφανιστεί το εξάνθημα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, τα άτομα με λοίμωξη από παρβοϊό Β19 που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα μόλυνσης από παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Πυρετός
Πονοκέφαλος
Βήχας
Πονόλαιμος
Εξανθήματα
Πόνος στις αρθρώσεις
Το «κόκκινο μάγουλο».
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Η «Γνώμη» επικοινώνησε χθες το πρωί με την Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου. Η διευθύντρια μας επιβεβαίωσε το ένα κρούσμα αλλά δεν μπορούσε να ξέρει για άλλα καθώς αρκετά παιδιά απουσίαζαν χωρίς οι γονείς να έχουν ενημερώσει αν η απουσία του παιδιού τους ήταν για προληπτικούς λόγους ή αν όντως υπήρχαν συμπτώματα και νόσηση. Και χθες πάντως το σχολείο λειτούργησε κανονικά και μάλιστα το παιδάκι που πρώτο κόλλησε ήταν κανονικά στην τάξη έχοντας ξεπεράσει την ασθένειά του.