Νεαρός έπεσε στην θάλασσα καλούσε σε βοήθεια, χθες στις 11 το πρωί, στην λιμενολεκάνη μεταξύ Αγίου Νικολάου και Άστιγγος στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας.
Η διάσωσή του έγινε με το καινοτόμο και πρωτοποριακό όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο, τηλεχειριζόμενο σωσίβιο, το οποίο έχει ενισχύσει τον διασωστικό στόλο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών για να προσφέρει άμεσα βοήθεια σε όποιον την χρειαστεί.
Πρόκειται για το Combined Poseidon’s Patras Protector Operation / C-3PO, το οποίο έκανε χθες την παρθενική του εμφάνιση σε μια εκδήλωση προσομοίωσης διάσωσης ανθρώπου στη θάλασσα, που διοργάνωσε ο ΟΛΠΑ και αποδείχθηκε στην πράξη πως η προηγμένη τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των διασωστικών επιχειρήσεων στο λιμάνι.
«Αξιοποιώντας την παράδοση και την ιστορία του λιμανιού της Πάτρας προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα, αξιοποιώντας την τεχνολογία και όλα της τα οφέλη, μέσα από μια απλή διαδικασία, από ένα ημιαυτόνομο σωστικό drone» ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ, Παναγιώτης Αναστασόπουλος.
Όπως μας εξήγησε, πρόκειται για μια πλατφόρμα, με δύο κινητήρες, οι οποίοι έχουν σωστική ικανότητα για τρία άτομα, με αυτονομία (η μπαταρία του είναι διάρκειας μιας ώρας) και με ακτίνα δράσης 800 μέτρων, όταν ένα κλασικό σωσίβιο φθάνει τα 20 μέτρα με τις ιδανικότερες καιρικές συνθήκες.
«Αναβαθμίζεται πλέον απόλυτα η ικανότητα του Οργανισμού Λιμένος Πατρών ως προς τα σωστικά του μέσα, με ένα πρωτοποριακό και μοναδικό σ’ όλη τη Μεσόγειο διασωστικό μέσο», υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος τονίζοντας πως το νέο αυτό «όπλο» θα διατίθεται για την κάλυψη της εμβέλειας που είναι υπό την ευθύνη του ΟΛΠΑ, στονότιο και βόρειο λιμάνι, στις δύο προβλήτες στο Ρίο και θα είναι στην διάθεση των υπηρεσιών.
Όσο για το κόστος, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε πως δεν είναι καθόλου υψηλό εάν λάβει κανείς τα οφέλη που προκύπτουν από την απόκτησή του, πρόκειται για άμεση απόδοση του κεφαλαίου επένδυσης.
Γνώμη.