Μόλις δύο παραλίες της Αχαΐας ανακοινώθηκε πως έχουν φέτος Γαλάζια Σημαία. Αυτές είναι η παραλία της Καλόγριας και η παραλία της Λακκόπετρας στη Δυτική Αχαΐα, μπροστά από τα ξενοδοχεία της περιοχής.
Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι τι ακριβώς σημαίνει μια παραλία να έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία, αλλά και γιατί δε δίνονται σε άλλες παραλίες της Αχαΐας. Η απάντηση κρύβεται πίσω από τις υποδομές που έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια από παραλιακές περιοχές του Νομού.
Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, την ποιότητα νερών κολύμβησης (δειγματοληπτικές μετρήσεις, μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή και επεξεργασία αστικών λυμάτων), την περιβαλλοντική διαχείριση (περιοδικός καθαρισμός ακτής από σκουπίδια, επαρκείς κάδοι, διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα, εγκαταστάσεις υγιεινής κ.ά.) και τη ναυαγοσωστική κάλυψη.
Στις περισσότερες περιοχές της Αχαΐας δεν πληρούνταν όλα τα ανωτέρω (σε κάθε παραλία για διαφορετικούς λόγους), με αποτέλεσμα να μην είχε νόημα η κατάθεση αίτησης προς την αρμόδια επιτροπή. Ομως, οι δήμοι του Νομού που διαθέτουν παραλιακό μέτωπο, προχωρούν σε απαιτούμενα έργα υποδομής, κυρίως αποχετευτικών δικτύων, ώστε να μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις και ενδεχομένως από το 2025 να αυξηθούν οι Γαλάζιες Σημαίες της Αχαΐας.
Ο αντιδήμαρχος Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος μίλησε στην «Π» και δεν θεωρεί ότι είναι κάτι ιδιαίτερο οι Γαλάζιες Σημαίες, αλλά θα γίνει αίτηση φέτος ή του χρόνου. Είπε: «Το βασικό είναι ότι οι παραλίες ανήκουν στην κοινωνία και πρέπει να απελευθερωθούν από την ΕΤΑΔ, που τις εμπορευματοποιεί, για να συνεχίσουν να έχουν άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Ο Δήμος Πατρέων διασφαλίζει στις παραλίες μας τις αναγκαίες υποδομές για την άνετη χρήση τους και κάνει έργα για να είναι καθαρές και να τις απολαμβάνει ο λαός της Πάτρας. Η Γαλάζια Σημαία, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο, αποτελεί κράχτη επισκεπτών, κάτι που το θέλουμε. Γι’ αυτό έχουμε μπει στη διαδικασία αίτησης φέτος ή του χρόνου και σε συνδυασμό ότι εξασφαλίζει κάποια χρηματοδότηση για υποδομές πρόσβασης των ΑΜΕΑ».
Ο βοηθός δημάρχου Αιγιάλειας για θέματα τουρισμού, Παναγιώτης Αγγελόπουλος εξηγεί στην «Π»: «Οι Γαλάζιες Σημαίες στην Αιγιάλεια χάθηκαν από την εποχή που υπήρχε πρόβλημα με τα σκουπίδια. Τώρα, δηλώσαμε συμμετοχή για Ελαιώνα και Αλυκή. Πρέπει να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή για να εγκριθεί η αίτηση για το καλοκαίρι του 2025. Καταθέσαμε αίτημα για αυτές τις δύο παραλίες σε πρώτη φάση. Στην Αιγιάλεια έχουμε παραλίες για όλα τα γούστα και με τις υπάρχουσες υποδομές πλέον, μπορούμε να καταθέτουμε αιτήματα για Γαλάζιες Σημαίες».Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, δήλωσε στην «Π»: «Εχουμε δύο Γαλάζιες Σημαίες στη Δυτική Αχαΐα και αυτό είναι θετικό, όμως στόχος μας είναι να δώσουμε βάρος στο κομμάτι αυτό ώστε η περιοχή να γίνει φιλική για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο. Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια η Δυτική Αχαΐα να αποκτήσει όλες τις προϋποθέσεις και τα εφόδια στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι Γαλάζιες Σημαίες, δείγμα των πλεονεκτημάτων των παραλιών μας ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για τον τουρισμό».
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ