Ο δύτης που ανακάλυψε σπάνια αποικία ιπποκάμπων στο Αιτωλικό, μίλησε στο Reuters και το Al Jazeera

    Ημερομηνία:

    Ο επαγγελματίας δύτης Λάμπρος Χαρέλος απασχόλησε το Reuters και το Al Jazeera όταν ανακάλυψε μια σπάνια αποικία αποτελούμενη από εκατοντάδες ιππόκαμπους στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού το 2019.

    Οι ιππόκαμποι είναι προστατευόμενο είδος και στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μία ακόμα αποικία στο Στρατώνι Χαλκιδικής, την οποία ανακάλυψε ο Βασίλης Μεντογιάννης του Ενάλιου Ινστιτούτου Ιππόκαμπος.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μιλήσαμε με τον δύτη Λάμπρο Χαρέλο που ζει στην περιοχή του Αιτωλικού, την εξερευνά, και ασχολείται με την προστασία του οικοσυστήματός της. Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού υποφέρει από τη ρύπανση και την υπεραλίευση, και οι ειδικοί εξηγούν ότι αν δεν καθαριστεί σύντομα υπάρχει σοβαρή περίπτωση η αποικία να χαθεί. Οι ιππόκαμποι ευημερούν σε περιβάλλοντα πλούσια σε οργανισμούς με τους οποίους τρέφονται, και αρκετή χλωρίδα για να κρύβονται.

    Όπως γράφει σε άρθρο του 2021 το Πρακτορείο Reuters, οι ηλικιωμένοι ψαράδες της περιοχής εξηγούν ότι η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού ήταν, κάποτε, γεμάτη με χιλιάδες ιππόκαμπους, ο αριθμός των οποίων έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

    “Μπορείτε να φανταστείτε τον ενθουσιασμό μου όταν τους συνάντησα για πρώτη φορά σε ένα σημείο όπου δεν το περίμενα καθόλου,” είπε στο topetmou.gr ο Λάμπρος Χαρέλος.

    Τα τελευταία χρόνια, διαρροές από χαλασμένα κανάλια ύδρευσης, καθώς και εργοστασιακά λύματα και λιπάσματα, μπλοκάρουν τη ροή οξυγόνου και ρυπαίνουν τη λιμνοθάλασσα μέσω των όμβριων υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα. Τις ημέρες με πολύ αέρα, η λιμνοθάλασσα αναδύει μια μυρωδιά κλούβιου αυγού λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδροθείου, όπως περιγράφουν οι κάτοικοι της περιοχής.

    Οι ψαράδες της περιοχής, πλέον, δεν μπορούν να πιάσουν τίποτα λόγω της λεπτής χημικής ισορροπίας που επικρατεί στον βυθό της λιμνοθάλασσας. Τα ψάρια και οι καταναλωτές τους δηλητηριάζονται λόγω της μόλυνσης των υδάτων και της μείωσης των επιπέδων οξυγόνου στο νερό. Οι ρυπογόνες ουσίες από την ανθρώπινη δραστηριότητα παγιδεύονται στη λιμνοθάλασσα, καθώς έργα υποδομής εμποδίζουν την επικοινωνία της με το ανοιχτό πέλαγος.

     

    Το Ενάλιο Ινστιτούτο Ιππόκαμπος, στο οποίο ανήκει ως μέλος ο Λάμπρος Χαρέλος, δημιουργήθηκε με σκοπό την παρατήρηση της αποικίας του Στρατωνίου στη Χαλκιδική, την οποία ανακάλυψε το 2007 ο δύτης Βασίλης Μεντογιάννης.

     

    Όπως γράφει ο Βασίλης Μεντογιάννης στη σελίδα του Ιπποκάμπου: “Τα μικρά παιδιά μας ρωτάνε συνέχεια, θέλουν να τους δουν, «υπάρχουν στα αλήθεια;», με ρώτησε κάποτε ένα κοριτσάκι. Αποφασίσαμε πως κάτι πρέπει να κάνουμε. Και κάναμε.“

    Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να δίνουμε ορατότητα και να ευαισθητοποιούμαστε σχετικά με όλα αυτά τα απίθανα προστατευόμενα είδη με τα οποία έχουμε την τιμή να συμβιώνουμε στη χώρα μας.

    Πηγή: topetmou.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    4+1 τροφές που λειτουργούν ως «ασπίδα» απέναντι σε καρδιακές παθήσεις

    Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς, αφού...

    BBC: Ρωσική αντεπίθεση απειλεί να εκμηδενίσει την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

    Η Ρωσία έχει σημειώσει σαρωτικές προόδους τις τελευταίες ημέρες που απειλούν...

    Έλενα Ράπτη: Πέταξαν μπογιές και τρικάκια στο γραφείο της (εικόνες)

    Επίθεση με μπογιές και τρικάκια έκαναν άγνωστοι στην είσοδο...

    Τα τρία ζευγάρια ζωδίων που κάνουν τους χειρότερους καβγάδες

    Οι εντάσεις και οι διαφωνίες σε ένα ζευγάρι είναι...
    Best Shop