Θεόδωρος Λουλούδης: Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης μας
έδειξε τι φέρνει το Αύριο και πως θα προετοιμαστούμε γι’ αυτό.
Ο συνδυασμός Βιωσιμότητας και Καινοτομίας κι ο κομβικός ρόλος του στην Περιφερειακή Ανάπτυξη ήταν το θέμα του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που φιλοξενήθηκε στις αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών το τριήμερο από 30 Μαΐου έως 1η Ιουνίου. Το συνέδριο διεξήχθη υπό τη διοργάνωση της Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου με χαιρετισμό απ’ τον Εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και Eπικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» Θεόδωρο Λουλούδη.
«Όπως κάθε χρόνο το Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης κωδικοποιεί και παρουσιάζει όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες που αναφέρονται σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας μας. Απ’ την Οικονομία, το Περιβάλλον, το Επιχειρείν και τον Πολιτισμό ως την Κοινωνική Ευημερία, την Υγεία και τις καινοτόμες προσεγγίσεις που σηματοδοτούν το Αύριο. Το Αύριο δεν είναι αοριστολογία, είναι τρόπος σκέψης, μεθοδικής δουλειάς και συνείδησης, είναι φιλοσοφία και στάση ζωής, είναι ο τρόπος που βλέπουμε αυτά που έρχονται και πως προετοιμαζόμαστε απέναντι τους. Με πολύ απλά λόγια αυτός ήταν ο βασικός στόχος του φετινού Συνεδρίου. Η Βιωσιμότητα, η Ανθεκτικότητα και η Καινοτομία ως κύριοι συντελεστές προόδου και Περιφερειακής Ανάπτυξης», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Λουλούδης.
Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Λουλούδης ήταν εισηγητής στην συνεδρία που αφορούσε στην συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -ως φορέα με χαρακτηριστικά πολλαπλασιαστή- στην βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, υπηρετώντας παράλληλα και τον στόχο της ανθεκτικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις καλές πρακτικές που εντοπίζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στο εξίσου κρίσιμο πεδίο της δημιουργίας ανθεκτικών υποδομών και δικτύων όπως και της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνεδρία που αφορούσε την Αξιοπιστία και Ανάπτυξη των ΜΜΕ. Υπό το πρίσμα μάλιστα και της κρίσης εμπιστοσύνης που καταγράφεται από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού προς τα Μέσα Ενημέρωσης συλλήβδην. Ο κ. Λουλούδης συνοπτικά αναφέρθηκε στο σημερινό τοπίο εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του αναφορικά με τις προοπτικές των ΜΜΕ. Εμμένοντας επίσης στην άποψη ότι χρειάζεται να διανυθεί ακόμα μεγάλη απόσταση τόσο απ’ την Πολιτεία όσο και από τους συντελεστές της Ενημέρωσης, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης των ΜΜΕ, τόσο στο σκέλος της ανάπτυξης τους όσο και της θωράκισης της αξιοπιστίας τους.
Ο κ. Λουλούδης συμμετείχε επίσης στη συνεδρία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον ρόλο της στην ενίσχυση της ευημερίας -σ’ εθνικό επίπεδο- αλλά και της ευρωπαϊκής συνοχής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο μεγάλο στόχο της σύγκλισης των Περιφερειών της χώρας μας με το επίπεδο ανάπτυξης κι ευημερίας των Ευρωπαϊκών Περιφερειών. Μια πρόκληση που, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, «απαιτεί συνεχή δέσμευση, κοινή προσπάθεια και συνεργασία».
Την δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου ο κ. Λουλούδης συζήτησε με τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Νίκο Βέττα για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με βάση την πρόσφατη έκθεση για τις Περιφέρειες της χώρας που συντάχθηκε για λογαριασμό του Παρατηρητήριου Περιφερειακών Πολιτικών. Κοινή διαπίστωση είναι ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις των Περιφερειών της χώρας μας απ’ τις Ευρωπαϊκές, όπως και σημαντικές αποκλίσεις των Ελληνικών Περιφερειών μεταξύ τους.
Επίσης ο κ. Λουλούδης συμμετείχε ως συντονιστής σε τρεις σημαντικές συνεδρίες. Την Πέμπτη, πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, στη συνεδρία «Έξυπνη σπορά: Συνέργειες για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο». Η συνεδρία αφορούσε στο πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ένα πρόγραμμα που ήρθε να ενδυναμώσει και να θωρακίσει τους παραγωγούς απέναντι στις σύγχρονες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, επενδύοντας στην προστασία του ελληνικού αγροτικού τομέα, στην εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό του και φυσικά στη στήριξη των νέων παραγωγών.
Στη συνεδρία «Γυναίκες στην ηγεσία: Από την τυπική ισότητα στην ουσιαστική ενδυνάμωση» ο κ. Λουλούδης απηύθυνε ερωτήσεις στις συμμετέχουσες στο πάνελ υπογραμμίζοντας ότι «οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις προάγουν πραγματικές αλλαγές, ποικιλομορφία απόψεων και ιδεών, εμπνέουν και ενδυναμώνουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τις κοινωνίες μας. Η παρουσία τους στην ηγεσία είναι αναγκαία και ευεργετική για την προώθηση της ισότητας και της εξέλιξης της κοινωνίας, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας».
Τέλος ο κ. Λουλούδης, τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, συντόνισε τη συνεδρία «Ο επιμελητηριακός θεσμός σαν καταλύτης περιφερειακής ανάπτυξης». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν τα Επιμελητήρια στα μέλη τους, αναδεικνύοντας ευκαιρίες, μειώνοντας κόστη και ελαχιστοποιώντας γραφειοκρατικά βάρη.