Πάτρα: Στο “κόκκινο” τα ενοίκια – Φεύγουν τα μαγαζιά από το κέντρο

    Ημερομηνία:

    Μεγάλο «βραχνά» για τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες εστίασης της Πάτρας, αποτελούν τα ενοίκια –πέραν των υπόλοιπων πολιτών, εν μέσω στεγαστικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη.

    Ποσοστά που «φοβίζουν» σε πανελλαδικό επίπεδο

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, «από το 2007 έως και το 2011 καταγράφηκε αύξηση των ενοικίων κατά 15,20 %, από το 2012 ως το 2017 μείωση που άγγιξε το 25,5 %, ενώ το 2018 υπήρχε αύξηση κατά 8,4 %. Από εκεί και πέρα, το 2019 η αύξηση των ενοικίων άγγιξε το 10%, ενώ το 2020 κυμάνθηκε από 5,8% έως 6,7%. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το 2021 από 3% έως 7%, το 2022 άγγιξε το 10%, ενώ τη φετινή χρονιά θα καταγραφεί μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 6%-10%».

    Μάλιστα, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκαν κατά 53% στην Αθήνα και στην Πάτρα κατά 49,23% για το χρονικό διάστημα 2017-2022.

    Ραγδαία αύξηση στην Πάτρα

    Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή των ενοικίων έχει ανέβει στο 60% για διαμερίσματα που αφορούν νέους ανθρώπους ή και φοιτητές, στην Πάτρα, μέσα σε μία εξαετία, από το 2017 έως και σήμερα.

    Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα είναι η χώρα που το 71,9 των νέων 18 με 43 ετών, διαμένει στο παιδικό του δωμάτιο. Η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική αν αναλογιστούμε πως ο νέος πλέον πληρώνεται με 500-800 ευρώ. Επομένως, του είναι πολύ δύσκολο να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το πολυδάπανο έξοδο του ενοικίου.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat το 60% με 70% του μισθού ενός εργένη ξοδεύεται για το ενοίκιο ενός αντίστοιχου διαμερίσματος, δηλαδή μιας γκαρσονιέρας ή ενός δυαριού.

    Ο φόβος εξαπλώνεται και στην εστίαση

    Ο φόβος της ανόδου των ενοικίων στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας δεν είναι ένα συναίσθημα που έχει ξεκινήσει να κυριαρχεί μόνο στον κλάδο των εμπόρων, αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί και στην εστίαση.

    Άλλωστε πρόκειται για έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς τα ενοίκια στα καταστήματα είναι αρκετά ψηλά ειδικότερα όταν μιλάμε για το ιστορικό κέντρο της Πάτρας και για περιοχές που συχνάζει ο περισσότερος κόσμος όπως είναι η Ρήγα Φεραίου ή η Αγίου Νικολάου.

    Πολυπαραγοντική η διαμόρφωση των τιμών

    Σύμφωνα με τον κύκλο των καταστηματαρχών και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ, Τάσο Γιατρά, «η διαμόρφωση της τιμής των ενοικίων επηρεάζεται από πολλούς και σημαντικούς παράγοντες.

    Πιο συγκεκριμένα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εμπορικότητα του σημείου καθώς και την ‘πιάτσα’ αλλά και η φήμη που έχει η εκάστοτε επιχείρηση.

     

    Επιπλέον, σπουδαίο ρόλο παίζει και η πρόσβαση της καφετέριας ή του εστιατορίου σε κοινόχρηστους χώρους. Για παράδειγμα αν ένα κατάστημα εστίασης βρίσκεται κοντά σε στάση λεωφορείου τότε το ενοίκιο θα είναι υψηλότερο σε αντίθεση με το ενοίκιο ενός μαγαζιού που βρίσκεται μακριά από συγκοινωνίες».

     

    Ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους οι ιδιοκτήτες

    Καθώς περνάει ο καιρός οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ζητούν αυξήσεις στα ενοίκια σε ποσοστό της τάξης του 10-15%.

    «O μέσος όρος ενοικίου σε ένα κατάστημα εστίασης στην Ρήγα Φεραίου είναι πάνω από 5.000 ευρώ και υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουν και τα 7.000 με 8.000 ευρώ».

    Αξίζει να αναφερθεί πως «καφετέρια που βρίσκεται σε καλό σημείο της Ρήγα Φεραίου, με εξωτερικό χώρο και με μαγαζί που δεν είναι μεγαλύτερο από 75 τετραγωνικά πλήρωνε μέχρι τώρα ένα ενοίκιο της τάξεως των 3.500 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, καθώς το συμβόλαιο μίσθωσης λήγει, ζήτησε αύξηση και πλέον το καφέ θα πρέπει να πληρώνει ένα ενοίκιο της τάξεως των 5.000 ευρώ».

     

     

    Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, πως τα έξοδα όσο κόσμο και να έχει μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο, είναι δυσβάσταχτα από την στιγμή μάλιστα που η τιμή του ενοικίου ξεπερνά το 10%.

    Παρόμοια και χειρότερη εικόνα στα εμπορικά

    Παρόμοια ίσως και χειρότερη η κατάσταση είναι στο κομμάτι των εμπορικών καταστημάτων.

    Σύμφωνα με τα λόγια της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ερμίνας Διονυσάτου «τα δεδομένα είναι περίπου τα ίδια και στα εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ζητούν ενοίκιο αυξημένο μέχρι και 30%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην επικείμενη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό πως οι ιδιοκτήτες επωφελούνται της εξέλιξης αυτής προκειμένου να αυξήσουν την τιμή των ενοικίων».

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος στην οδό της Έλληνος Στρατιώτου που ζητά πλέον ενοίκιο 1000 ευρώ από 650 που ήταν πριν λίγο καιρό.

    Ψάχνουν… αλλού την «τύχη» τους

    «Έτσι, μεγάλο ποσοστό των εμπόρων δεν μπορούν να «αντέξουν» την κατάσταση αυτή με συνέπεια να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους Περιφερειακά», κατά την κ. Διονυσάτου, «σε μια περιοχή λιγότερο δαπανηρή προκειμένου να επιβιώσουν επαγγελματικά».

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι καταστηματάρχες και όλοι οι επαγγελματίες στο τομέα της εστίασης και του εμπορίου αναμένουν τις εξελίξεις αναφορικά με τις πεζοδρομήσεις των δρόμων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πιθανής αύξησης των ενοικίων, αλλά και νέες παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση.

     ΝΕΟΛΟΓΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ζητούν και άλλα δρομολόγια από το ΚΤΕΛ

    Κάτοικοι ορεινών περιοχών των Καλαβρύτων ζητούν από τη δημοτική αρχή...

    Έλληνες οδηγοί: Το 87% φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών

    Εγωκεντρισμός, αίσθημα παντοδυναμίας και επιθετικότητα είναι τα κύρια στοιχεία...

    Συνάντηση του Αν. Περιφερειάρχη Χ. Μπονάνου με τους εκπροσώπους του Συλλόγου των Απανταχού της Γης Πανοπουλαίων Ηλείας

    Τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Αναπτυξιακού, Κοινωνικού και...