Ποια η τριπλή απειλή για τους ωκεανούς

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Απώλεια οξυγόνου, ακραία ζέστη, οξίνιση: Αυτή είναι η τριπλή απειλή για τους ωκεανούς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο AGU Advances.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Όπως διαπίστωσε ερευνητική ομάδα από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης τη στιγμή που η παγκόσμια θερμοκρασία καταγράφει συνεχή ρεκόρ, εντείνεται η πίεση που ασκείται στα θαλάσσια είδη, με περίπου το 1/5 της παγκόσμιας επιφάνειας των ωκεανών να επηρεάζεται.

    «Η κλιματική αλλαγή έχει θερμάνει σημαντικά τον ωκεανό, έχει αυξήσει την οξύτητά του και έχει μειώσει την περιεκτικότητά του σε οξυγόνο. Αυτές οι τάσεις ενισχύονται από ακραία γεγονότα, των οποίων η ένταση και η ταχεία εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα περισσότερο από ό,τι οι αργά εξελισσόμενες τάσεις», αναφέρει η έρευνα.

    Οι ειδικοί αφού ανέλυσαν περιστατικά ακραίας ζέστης, μείωσης οξυγόνου και οξίνισης διαπίστωσαν πως ακραία φαινόμενα όπως αυτά μπορούν να διαρκέσουν από 10 έως και 30 ημέρες, με τους τροπικούς και τον βόρειο Ειρηνικό να πλήττονται ιδιαίτερα.

    «Ο παγκόσμιος ωκεανός γίνεται θερμότερος, πιο όξινος και χάνει οξυγόνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», προσθέτουν. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό για να διαταράξει τις ισορροπίες του οικοσυστήματος στους ωκεανούς, η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση του pH και του οξυγόνου επιδρούν αρνητικά στους θαλάσσιους οργανισμούς που δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν άμεσα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

    Η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη έχει δραματικές επιπτώσεις και αυτές «είναι ορατές και αισθητές» σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Τζόελ Γουόνγκ, ο οποίος προβλέπει ότι έντονα ακραία φαινόμενα όπως αυτά είναι πιθανό να επαναληφθούν στο μέλλον διαταράσσοντας τους θαλάσσιους βιότοπους και την αλιεία σε όλο τον κόσμο.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Επιπλέον, όσο οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται, αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη θαλάσσια ζωή, αλλά και στην ένταση των τροπικών καταιγίδων.

    «Η ζέστη είναι κυριολεκτικά ακραία, είναι εντυπωσιακό. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πλήρως τις θερμοκρασίες που ανιχνεύουμε στον Ατλαντικό και αυτό είναι που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τη φετινή περίοδο των τυφώνων», είπε η Άντρια Ντάτον, περιβαλλοντολόγος και γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν-Μάντισον, σύμφωνα με τον Guardian. «Είναι αρκετά τρομακτικό», τόνισε.

    Την ίδια στιγμή, καθώς οι ωκεανοί του πλανήτη απορροφούν την περίσσεια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και θερμότητας από την καύση ορυκτών καυσίμων, ο άνθρακας οδηγεί σε αυξημένη οξύτητα των ωκεανών, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου. Αυτό αναγκάζει τα ψάρια και άλλα είδη να εκτοπιστούν και προκαλεί σοβαρές ζημιές στο κέλυφος θαλάσσιων οργανισμών.

    «Αυτό σημαίνει ότι η θαλάσσια ζωή εκδιώκεται από τα μέρη που μπορεί να επιβιώσει. Οι άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι ωκεανοί μας προστατεύουν από την θερμότητα που νιώθουμε στη στεριά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει χωρίς συνέπειες», συμπλήρωσε η Ντάτον.

    Η ειδικός εξήγησε πως ο συνδυασμός των μειωμένων επιπέδων οξυγόνου, η αύξηση της οξίνισης και η υψηλή θερμοκρασία είχε καταγραφεί και κατά το τέλος της Πέρμιας περιόδου, η πέμπτη και τελευταία περίοδος της Παλαιοζωικής γεωλογικής εποχής, πριν 252 εκατ. χρόνια, όταν η Γη βίωσε τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών που είχε γνωρίσει ο πλανήτης, το λεγόμενο «Μεγάλο Θανατικό», κατά το οποίο το 95% των θαλάσσιων και το 70% των χερσαίων ζώων εξαλείφθηκαν. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, η υπερθέρμανση του πλανήτη έκοψε, στην κυριολεξία, την ανάσα στα ζώα των ωκεανών τα οποία δε μπορούσαν πια να αναπνεύσουν.

    «Αν κοιτάξετε το αρχείο των απολιθωμάτων, μπορείτε να δείτε ότι υπήρχε το ίδιο μοτίβο στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, όπου τα 2/3 των θαλάσσιων ειδών εξαφανίστηκαν. Δεν έχουμε πανομοιότυπες συνθήκες με αυτές τώρα, αλλά αξίζει να επισημάνουμε ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές που συμβαίνουν είναι παρόμοιες. Οι ωκεανοί δεν είναι απλώς ένα ωραίο σκηνικό για τις selfies σας το καλοκαίρι, αλλά βασιζόμαστε σε αυτούς για τη ζωή μας, είναι πολύ σημαντικό να το αναγνωρίσουμε αυτό», τόνισε η Ντάτον.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Πολύεδρο: Oι εκδηλώσεις έως τις 18 Ιανουαρίου

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 11 – 18  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   Συνεχίζεται       η Ομαδική εικαστική  έως...

    Αγριεύει απότομα ο καιρός την Κυριακή – Ποιες περιοχές θα δουν «άσπρη μέρα»

    Αγριεύει ο καιρός από την Κυριακή 12 Ιανουαρίου με βροχές, χιόνια...

    Δάφνη Σημίτη: Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού αποποιείται τη σύνταξή του

    Ο Κώστας Σημίτης έφυγε από τη ζωή την περασμένη...

    Πριν 46 χρόνια η ελληνική τηλεόραση πήρε χρώμα

    Σαν σήμερα, στις 9 Ιανουαρίου 1979, η ελληνική τηλεόραση...
    Best Shop