Οι άγνωστοι Χ που θα κρίνουν την εξίσωση της ευρωκάλπης

    Ημερομηνία:

    Σε οκτώ αριθμητικούς δείκτες, με βάση τους οποίους θα γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα διαμορφωθεί το τοπίο της επόμενης ημέρας, εστιάζουν την προσοχή τους τα κομματικά επιτελεία

    Οπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και στη σημερινή, οι αριθμοί έχουν μεγάλη σημασία, καθώς από το αριθμητικό αποτέλεσμα σε ποσοστά, έδρες, κόμματα που θα εκλέξουν ευρωβουλευτή, αλλά και από την αριθμητική κατάταξη των κομμάτων, θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας. Τα βασικά αριθμητικά μεγέθη που προσελκύουν την προσοχή και στα οποία εστιάζουν τα κομματικά επιτελεία είναι:

    Ο πήχυς των κομμάτων

    Η Ν.Δ. θέλει να «πιάσει» το 33% που είχε στις ευρωεκλογές του 2019, κάτι που θα θεωρηθεί «συνέχιση» της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να πέσει κάτω από το 32%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ως όριο το 17,83% των περυσινών εθνικών εκλογών, με τον κ. Κασσελάκη να ανεβάζει τον πήχυ τις τελευταίες ημέρες κοντά στο 20%. Προφανώς οτιδήποτε κάτω από το 17% θα θεωρηθεί «ήττα», ενώ ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για τη δεύτερη θέση χωρίς να επιλέγει το ρίσκο του ποσοστού. Πάντως, ποσοστό κάτω του 11,8% που πήρε το ΠΑΣΟΚ πέρυσι στις εθνικές εκλογές θα αποτελεί αποτυχία.

    Ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

    Με βάση τις δημοσκοπικές προβλέψεις, το πιθανότερο σενάριο είναι τα ποσοστά των δύο κομμάτων αθροιζόμενα να υπολείπονται του ποσοστού που θα πάρει η Ν.Δ. Αυτό θα επαναφέρει δραματικά στο προσκήνιο την επισήμανση της ανυπαρξίας αντίπαλου πόλου στο κυβερνών κόμμα και την παράταση στο σκηνικό απόλυτης κυριαρχίας της Ν.Δ. Κινητικότητα για την επόμενη μέρα και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση αυτού του πόλου έχει ήδη καταγραφεί. Οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν εκδηλώσει σχετική πρόθεση, ενώ συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και από άλλα στελέχη του ευρύτερου χώρου. Το ποιος θα καταλάβει, τελικά, τη δεύτερη θέση έχει μια σημασία, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το αν και τα δύο κόμματα θα καταφέρουν να αυξήσουν το ποσοστό των εθνικών εκλογών, προϋπόθεση για να αποφύγουν εσωκομματική περιδίνηση και αμφισβήτηση της ηγεσίας. Επίσης κρίσιμο είναι, πέρα από το ποιο από τα δύο κόμματα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Εάν είναι μεγάλη, θα υπάρχει τη Δευτέρα των εκλογών ένας κεντρικός πόλος στην Κεντροαριστερά, ενώ το ίδιο δεν θα συμβεί εάν τα ποσοστά τους είναι παραπλήσια.

    Το άθροισμα δεξιά της Ν.Δ.

    Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου το βλέμμα ήταν στραμμένο στα δεξιά της Ν.Δ. Και όχι άδικα. Στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. κατάφεραν να φτάσουν το 13% και η Ν.Δ., που είναι το πιο όμορο κόμμα, θέλει να τα συγκρατήσει σε λελογισμένα επίπεδα και να μην ξεπεράσουν αθροιστικά το 16% που θα θεωρηθεί μεγάλο ποσοστό. Η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων δίνει ένα πιο ευνοϊκό μομέντουμ σε παλιούς και νέους «παίκτες». Η Ελληνική Λύση θέλει να είναι ακόμη και δεύτερο κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα και να καταγράψει σαφή άνοδο, ενώ πάνω από το 3,7% που πήρε στις εθνικές εκλογές θέλει να κινηθεί και η Νίκη. Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της και η Αφροδίτη Λατινοπούλου με τη Φωνή Λογικής, που έχει μπει μέσα στους διεκδικητές του 3%. Από εκεί και πέρα, μικρά δεξιά κομματίδια, όπως ο ΛΑΟΣ, οι Συντηρητικοί και οι Πατριώτες, κινούνται στον ίδιο χώρο.

    Το ντέρμπι για τις θέσεις 4-5

    Την ίδια ώρα, για την τελική κατάταξη εκτυλίσσονται μικρά ντέρμπι. Το βασικό είναι μεταξύ Ελληνικής Λύσης και ΚΚΕ για την τέταρτη θέση. Το προβάδισμα βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος με περίπου μία μονάδα –8,5% έναντι 7,5%–, αλλά τίποτα δεν έχει «κλειδώσει».

    Ευρωεκλογές: Κρίσιμη για τη δεύτερη θέση η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην Αττική
    Οι έδρες των κομμάτων

    Εφόσον οι δημοσκοπήσεις δεν πέσουν δραματικά έξω, οι έδρες που θα βγάλει το κάθε κόμμα είναι συγκεκριμένες. Η Ν.Δ. θα κινηθεί μεταξύ 7-8, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 3-4, το ΠΑΣΟΚ σχεδόν σε κάθε σενάριο βγάζει 3, το ΚΚΕ από 1-2, η Ελληνική Λύση 2 και σε ακραίο σενάριο 3, και από εκεί και κάτω έχουμε 4 κόμματα, τη Νίκη, την Πλεύση Ελευθερίας, τη Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 που μπορεί να βγάλουν είτε καμία είτε μία έδρα, ανάλογα με το πού θα κυμανθεί το εκλογικό μέτρο.

     

    Το βαρόμετρο

    Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην περιφέρεια, τα αστικά κέντρα και ειδικά η Αττική εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό βαρόμετρο σε όλες τις εκλογές. Στις ευρωεκλογές του 2019 η Ν.Δ. σε όλη την Αττική –συμπεριλαμβανομένου του Πειραιά– έφερε ένα ποσοστό 32,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,9% και το ΠΑΣΟΚ 5,8%. Το κυβερνών κόμμα θέλει να μείνει κοντά σε αυτά τα ποσοστά, που θα αποτελούν σημαντική βάση και για τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ μεταξύ των δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς η ψαλίδα έχει κλείσει πολύ. Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η Ν.Δ. ήταν σε Α΄ και Β΄ πρώτη με μέσο όρο 32,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 19,8% και το ΠΑΣΟΚ 6,1%, με την ψαλίδα επίσης να είναι πλέον πολύ μικρότερη.

    Η μάχη του σταυρού

    Οι υποψήφιοι δίνουν τον δικό τους, σκληρό αγώνα επικράτησης έναντι των συνυποψηφίων τους. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019, πρώτος σε σταυρούς για τη Ν.Δ. ήταν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, που κατάφερε να συγκεντρώσει 577.114 ψήφους. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, πρώτος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη με 272.835 σταυρούς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρώτος από το ΠΑΣΟΚ, πήρε 180.822 σταυρούς. Για το ΚΚΕ βρέθηκε στην πρώτη θέση ο Κώστας Παπαδάκης με 55.956 σταυρούς. Ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής κατάφερε να πάρει 130.488 σταυρούς και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης 159.319 σταυρούς.

    Κόμματα εκτός Ευρωβουλής

    Το ποσοστό των κομμάτων που συμμετείχαν στις προηγούμενες ευρωεκλογές αλλά δεν κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή ήταν αθροιστικά 21%. Πρώτο στα κόμματα που έμειναν εκτός Ευρωβουλής ήταν το ΜέΡΑ25 με 2,99% και ακολουθούσαν η Πλεύση Ελευθερίας με 1,61%, το Ποτάμι με 1,52%, η Ενωση Κεντρώων με 1,45% και άλλα κόμματα με μικρότερα ποσοστά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για το Κογκρέσο: «Ένας προσωπικός φίλος»

    Τη στήριξή του στον Ελληνοαμερικανό πολιτειακό αξιωματούχο Τζίμι Πατρώνη...

    Δημοσκόπηση Interview: 7 στους 10 συμφωνούν με τη διαγραφή Σαμαρά – Μπροστά με 27,2% η ΝΔ, 7ος ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω και από το κόμμα...

    Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη...

    ΠΑΤΡΑ: Η συνάντηση των παλαιών ΟΝΝΕΔιτών – ΟΝΟΜΑΤΑ

    H ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, το βράδυ...

    ΠΑΤΡΑ: Ανάβει σήμερα ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος

    Η Πάτρα φωτίζεται απόψε γιορτινά, με διάκοσμο που έχει...
    Best Shop