Θρεπτικά συστατικά vs βακτήρια: τι να κάνουμε με τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών;

    Ημερομηνία:

    Οι απόψεις των ειδικών διίστανται: οι μεν διατροφολόγοι διατείνονται ότι ο φλοιός σε πολλά φρούτα και λαχανικά συγκεντρώνει περισσότερες βιταμίνες, από την άλλη οι τεχνολόγοι τροφίμων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα βακτήρια και τα φυτοφάρμακα που μπορεί να κρύβονται εκεί… Τι κάνουμε επομένως; Να τρώμε τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά μας ή να τα καθαρίζουμε;

    Ο φλοιός των φρούτων και των λαχανικών

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ειδικών, ο φλοιός των φρούτων και των λαχανικών συγκεντρώνει ένα μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών τους, δηλαδή φλαβονοϊδή, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σε κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως η πατάτα, η μελιτζάνα ή το μήλο, η φλούδα συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, οπότε αν την αφαιρούμε στερούμαστε θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα η φλούδα του μήλου έχει 6 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι το εσωτερικό του, ενώ οι αντίστοιχες της πατάτες και της μελιτζάνες συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά αντιαρκινικών ιδιοτήτων. Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά; Μια είναι η προφανής και σίγουρη λύση: τα βιολογικά προιόντα ή εκείνα που έχουμε εμείς καλλιεργήσει στο δικό μας μποστάνι.

    Ας δούμε λεπτομερώς κάποια φρούτα και λαχανικά που καλό θα ήταν να μην καθαρίζουμε:

    Ντομάτες

    Η φλούδα τους περιέχει λυκοπένιο, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό αλλά και βιταμίνη C. Ωστόσο, αν έχετε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, συνιστάται από τους ειδικούς να την αφαιρείτε.

    Αγγούρι

    Η φλούδα του αγγουριού κάνει την κατανάλωση του λαχανικού αυτού ακόμα πιο απολαυστική. Παράλληλα εδώ η περιεκτικότητα σε νερό αγγίζει το 95% ενώ είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και σε περιεκτικότητα ενός ενζύμου, της πεπτίνης, που βοηθά στο πεπτικό σύστημα.

    Μελιτζάνες

    Ο φλοιός της μελιτζάνας έχει καθαρτική δράση και βοηθά στο να καθαρίζουν και να αποτοξινωθούν τα νεφρά.

    Η λύση ώστε να μην ξεφλουδίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά

    Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε βιολογικά προϊόντα ή να φυτέψουμε τα δικά μας οπωροκηπευτικά, τότε η λύση είναι το καλό πλύσιμο. Και δεν εννοούμε μόνο με νερό. Το καλό πλύσιμο περιλαμβάνει σίγουρα ξίδι, λεμόνι, αλάτι και μαγειρική σόδα. Τα λαχανικά με την πιο χοντρή φλούδα θέλουν καλό τρίψιμο με βουρτσάκι (για τα πιάτα), ενώ γενικώς είναι καλό να τα αφήσουμε στο διάλυμα με τα παραπάνω υλικά για τουλάχιστον μισή ώρα.

    cantina.protothema.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΓΙΑΦΚΕΣ: Τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. από τους Αμπελοκήπους και το Παγκράτι

    «Η γιάφκα των Αμπελοκήπων που καταστράφηκε ολοσχερώς στη φονική...

    Black Friday 2024: Που δίνεται η μάχη των εκπτώσεων στις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Black Friday 2024 για την...

    Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικά πρόστιμα ύψους 22% – Ποιους αφορά

    Μόνο 35 ημέρες απομένουν για να λήξει η προθεσμία...
    Best Shop