Ο Τάσος Τέλλογλου γράφει για τα τρία πρόσωπα που κυριαρχούν στα σενάρια, το χαρτοφυλάκιο, τα κριτήρια για την τελική απόφαση και το “ζύγισμα” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
========================
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται, μεταξύ των άλλων, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για τη θέση του Επιτρόπου Καινοτομίας στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το χαρτοφυλάκιο έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. To χαρφτοφυλάκιο τώρα κατέχει η κυρία Ιβάνα Ιλιάκονα
Η δουλειά της είναι πολύπλοκη: υποστηρίζει το πρόγραμμα Horizon (μόνο κατ’ όνομα σχέση με την καινοτομία), ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις εκείνου του τομέα που θα αποκαλούσαμε disruptive, την αριστεία στα πανεπιστήμια και την ψηφιακή εκπαίδευση.
Οι ισχυρές χώρες της Ένωσης δεν θα είχαν καμία αντίρρηση, τη θέση μιας άσημης Βουλγάρας να πάρει ένας βορειοελλαδίτης πολιτικός. Φυσικά, εκεί θα μπορούσε να βρίσκεται και η ευκαιρία της χώρας μας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί τη θέση του Επιτρόπου σε ακόμη δύο πολιτικούς της ΝΔ: τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Σχοινά, αλλά χρεώνει στον τελευταίο ότι έκανε πολύ λίγα για να εμποδίσει τις εξελίξεις, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, στα ευρωπαϊκά όργανα.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχει να επιβάλλει την κ. Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία, αν και οι συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες είναι υπέρ της Γερμανίδας πολιτικού, η οποία προτιμά τον κ. Σχοινά.
Φυσικά, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κάθε χώρας επιλέγουν στο τέλος ποιο πρόσωπο θα επιλεγεί για τη θέση του Επιτρόπου (ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης μπορεί “να πει ένα τραγούδι” στην κυβέρνηση για αυτό. H Επιτροπή ηθελε την επανατοποθέτησή του, αλλά ο κ. Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κύπρου, αποφάσισε αλλιώς).
Η χώρα μας θα μπορούσε να διεκδικήσει και άλλα χαρτοφυλάκια και στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων έχει γίνει λόγος για εκείνο της Διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και εκείνο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δεν μπορεί καθένας από όσων τα ονόματα συζητούνται να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές του χαρτοφυλακίου που τελικά θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Αλλά, είναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι συνήθως επιλέγονται με πολιτικά και όχι σπάνια με εσωκομματικά κριτήρια. Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2016, όπως άλλωστε και ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που επίσης βρήκε “καταφύγιο” στην ευρωπαϊκή σκηνή.