Εναλλακτική πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ έχουν υποβάλλει στον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, εκπρόσωποι της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας και του συνδέσμου ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.
Το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας, υπολογίζεται να φτάσει στο τέλος του έτους τα 400 εκ. ευρώ. Για αυτό αναζητούνται επειγόντως λύσεις και μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα πριν η κατάσταση ξεφύγει.
Στην εξίσωση αυτή, μπήκε το προηγούμενο διάστημα η πιθανή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, που είναι το τέλος των ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στο τραπέζι του ΥΠΕΝ έπεσε προ λίγων εβδομάδων η ιδέα για επιβολή ενός έκτακτου τέλους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ.
Η πρόταση υποβλήθηκε από εκπροσώπους της αιολικής ενέργειας στον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος εμφανίζεται καταρχάς θετικός για το μέτρο καθώς θα μπορούσε να αντικαταστήσει την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και να μην επιβαρύνει τα τιμολόγια ρεύματος σε μια περίοδο ακρίβειας.
Ένα παρόμοιο μέτρο είχε αξιοποιηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ με το επονομαζόμενο ΠΧΕΦΕΛ (Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ). Όμως η τότε κυβέρνηση δεν απέφυγε το κόστος να μετακυλιθεί στους καταναλωτές. Κάτι που οι κομιστές της νέας ιδέας εκτιμούν ότι μπορεί να ελεγχθεί.
Να σημειωθεί ότι ένα από τα πρόσθετα μέτρα για τη «θεραπεία» του ΕΛΑΠΕ είναι να διατεθούν 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που προορίζονταν για το νέο υπολογαριασμό που αφορά νέα έργα, εξέλιξη η οποία θα χρειαστεί να εγκριθεί από την ΕΕ.
Χρεώσεις τύπου ΠΧΕΦΕΛ, όπως υποστηρίζει νοθεύουν τον ανταγωνισμό στη λιανική, όπως ήδη γίνεται και με τις εκπτώσεις που κάθε προμηθευτής δίνει κάθε μήνα, όταν σε κάποιες περιπτώσεις αυτές υπερβαίνουν το 35%.
Κατά την ΕΒΙΚΕΝ, το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ οφείλεται και στις παράνομες μειωμένες χρεώσεις που εφαρμόζονται σε καταναλωτές υψηλής και μέσης τάσης, οι οποίοι δεν είναι επιλέξιμοι για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ εδώ και 4 έτη και συνεχίζονται και το 2024.
Επομένως η ορθή λύση με βάση τους κανόνες της αγοράς, εφόσον υπάρχει έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, είναι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αναφέρει η βιομηχανία.