Η Ελλάδα σκέφτεται σοβαρά να μπει στο… παιχνίδι των υποβρύχιων drones που κάνουν την εμφάνιση τους, όπως πρόσφατα της Aurora Flight Sciences, της Boeing.
Τα υποβρύχια drones, γνωστά και ως αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUVs), είναι ικανά να εκτελούν ποικιλία αποστολών χωρίς την ανάγκη άμεσου ανθρώπινου ελέγχου. Μπορούν να καταγράφουν σημαντικά δεδομένα, να παρακολουθούν θαλάσσιες περιοχές, να αναλαμβάνουν ερευνητικές και συντηρητικές εργασίες, καθώς και να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν υποθαλάσσια συστήματα.
Στο πλαίσιο της Ελληνικής άμυνας, τα υποβρύχια drones αναμένεται να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) της χώρας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, βρισκόμενη σε μια περιοχή με συχνές τεταμένες σχέσεις, ιδίως με την Τουρκία, χρειάζεται να ενισχύσει τις ικανότητες παρακολούθησης και προστασίας των θαλάσσιων συνόρων της.
Τα AUVs προσφέρουν μία σειρά από τεχνικά πλεονεκτήματα. Με την ικανότητα να λειτουργούν σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες, καθώς και την αυτονομία τους που επιτρέπει παρατεταμένες αποστολές, τα drones αυτά είναι ένα ιδανικό εργαλείο για τη συνεχή επιτήρηση και διαχείριση θαλάσσιων περιοχών που απαιτούν σταθερή παρουσία και επιτήρηση.
Οι εφαρμογές τους δεν περιορίζονται μόνο στην παρακολούθηση και την ασφάλεια. Τα υποβρύχια drones μπορούν επίσης να αναλάβουν κρίσιμες αποστολές όπως η έρευνα και η συλλογή δεδομένων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η καταμέτρηση και η εξερεύνηση φυσικών πόρων, καθώς και η διάσωση και η αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.