Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο – προσθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές κινούνται σταδιακά προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,5% τον περασμένο μήνα, από 2,6% τον Μάιο και σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Μια μέτρηση εξαιρουμένων των ευμετάβλητων στοιχείων όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια παρέμεινε απροσδόκητα αμετάβλητη στο 2,9%.
Μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι καθορίζουν αν ο πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών μετριάζεται αρκετά ώστε να επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις. Στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη πειστικές αποδείξεις o κίνδυνος του πληθωρισμού έχει περάσει.
«Είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με αρκετές αβεβαιότητες», δήλωσε η Λαγκάρντ το βράδυ της Δευτέρας. «Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού πάνω από τον στόχο έχουν παρέλθει».
Η εύρωστη αγορά εργασίας της περιοχής δίνει χρόνο στην ΕΚΤ να αξιολογήσει την οικονομία και τις προοπτικές του πληθωρισμού. Η ανεργία διατηρήθηκε σε χαμηλό ρεκόρ 6,4% τον Μάιο, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση της Eurostat.
Αυτή η ισχύς, ωστόσο, συμβάλλει σε ανοδικές μισθολογικές πιέσεις που εξακολουθούν να απασχολούν την ΕΚΤ – ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου το κόστος εργασίας ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στις τιμές που χρεώνονται απ’ ό,τι στη μεταποίηση.
Ο Λέιν δήλωσε ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει ερωτήματα σχετικά με τις υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία του Ιουνίου δεν θα δώσουν επαρκείς απαντήσεις. Πράγματι, η μέτρηση του μήνα εκείνου για τις υπηρεσίες παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,1%.