Το υπουργείο Οικονομικών κατά τη φετινή θερινή περίοδο, εκτός από το κυνήγι των φοροφυγάδων, έχει επιδοθεί και στην τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες, με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες που τοποθετούν εκεί οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν λάβει προηγουμένως τη σχετική άδεια.
Οπως φαίνεται, ο πόλεμος της παραλίας και… της καταγγελίας έχει ανάψει για τα καλά εν μέσω καλοκαιριού και το κάρφωμα «πάει σύννεφο» για καταπατήσεις και αυθαιρεσίες.
Είναι ενδεικτικό ότι πανελλαδικά οι καταγγελίες από την εφαρμογή mycoast ξεπερνούν τις 8.900 και οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν και τις άλλες αρμοδιότητες ελέγχου που ασκούν.
Στην Αχαΐα, η Κτηματική Υπηρεσία έχει ήδη δεχθεί πάνω από 300 καταγγελίες για αυθαιρεσίες καταστημάτων σε παραλίες, όπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο διευθυντής της υπηρεσίας, Παναγιώτης Κακούνης.
«Είναι μια εν δυνάμει κατάσταση που αλλάζει από λεπτό σε λεπτό, λόγω της εφαρμογής mycoast. Οι καταγγελίες που έχουν περάσει αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι περίπου 300, εκ των οποίων μόνο οι 20 είναι επώνυμες και υπόλοιπες είναι ανώνυμες» είπε στην «Π» ο κ. Κακούνης.
Ως αντικείμενο, οι καταγγελίες αυτές έχουν κατά κύριο λόγο την αυθαίρετη κατάληψη, είτε πρόκειται για καταστήματα με άδεια είτε χωρίς άδεια. Γίνονται και αναφορές για έλλειψη ναυαγοσώστη και έλλειψη καθαριότητας ή απουσία πρόσβασης για ΑΜΕΑ, οι οποίες όμως διαβιβάζονται στους αρμόδιους δήμους.
Ο κ. Κακούνης τόνισε ότι η Κτηματική Υπηρεσία της Αχαΐας έχει ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους για να επιβεβαιώσει αυτές τις καταγγελίες, ακόμα κι αν είναι ανώνυμες, έχοντας κάνει μέχρι σήμερα περίπου 50 αυτοψίες. Ομως, αποκάλυψε μια σημαντική λεπτομέρεια, που μάλλον είχε διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων παραγόντων όταν σχεδίαζαν την ηλεκτρονική εφαρμογή my coast.
Οπως είπε ο διευθυντής της Κτηματικής, οι καταγγελίες γίνονται κυρίως μέσα στο σαββατοκύριακο, που ο περισσότερος κόσμος βγαίνει στις παραλίες για μπάνιο, και επειδή οι ξαπλώστρες είναι μετακινούμενες κατασκευές, όταν η υπηρεσία πηγαίνει για έλεγχο τη Δευτέρα και τις άλλες εργάσιμες ημέρες και ώρες, αυτά τα αντικείμενα έχουν μετακινηθεί στην προβλεπόμενη από την άδεια θέση. Ετσι, αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων μέχρι σήμερα, είναι να μην έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο.
Ο κ. Κακούνης τόνισε οι 300 καταγγελίες αφορούν στις παραλίες και των τριών παράκτιων δήμων της Αχαΐας (Αίγιο, Πάτρα, Δυτ. Αχαΐα), όμως παρατήρησε ότι οι περισσότερες προέρχονται από την Αιγιάλεια, και ιδιαίτερα από τις παραλίες της Ροδοδάφνης, των Διγελιωτίκων και του Ελαιώνα. Επίσης, πολλές καταγγελίες προέρχονται και από Ρίο και Αγιο Βασίλειο.
Ο κ. Κακούνης τόνισε ότι το νέο σύστημα ελέγχου και τα αυστηρά πρόστιμα που προβλέπονται, θα κριθούν στο πέρασμα του χρόνου για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητά τους. Ο ίδιος όμως, κάνοντας συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια, διαπιστώνει ότι πλέον υπάρχει συμμόρφωση των επιχειρήσεων, ειδικά με τις σταθερές κατασκευές.
«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι κατασκευές που συναντούσαμε τα προηγούμενα χρόνια στις παραλίες δεν υπάρχουν, έχουν ήδη απομακρυνθεί. Αυτή η συμμόρφωση έχει ξεκινήσει τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν βλέπουμε σταθερές κατασκευές όπως κάποτε, που ο καθένας έβαζε μια τέντα ή μια πέργκολα όπου ήθελε. Η συμμόρφωση είναι εμφανής και κάθε πολίτης μπορεί να το διαπιστώσει αυτό» είπε ο κ. Κακούνης.