ΠΑΤΡΑ: Ένα ιστορικό τηλεφώνημα του αείμνηστου ιδρυτή της «Γνωμης» Χρήστου Χριστόπουλου

    Ημερομηνία:

    Μια μακροσκελής παρέμβαση στο σάιτ Protothema.gr, στη σειρά «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης», εστιάζει στο ιστορικό τηλεφώνημα που έκανε ο αείμνηστος ιδρυτής της «Γνώμης», Χρήστος Χριστόπουλος, στον τέως βασιλέα Κωνσταντίνο, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν επρόκειτο να τον καλέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του αναγνώστης με το προσωνύμιο «Πατρινός», εκτός άλλων, αναφέρει τα εξής:

    «Όπως ο ίδιος ο Βασιλέας Κωνσταντίνος αναφέρει στα απομνημονεύματά του “Χωρίς Τίτλο” – ένα βιβλίο το οποίο έχει επανακυκλοφορήσει 3 φορές έως σήμερα ως προσφορά από άλλο έντυπο μέσο πανελλαδικής κυκλοφορίας – ο άνθρωπος που τον ενημέρωσε πρώτος για το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε καμία πρόθεση να του τηλεφωνήσει για να επιστρέψει, ήταν ο αείμνηστος εκδότης της εφημερίδας “Γνώμη” της Πάτρας, Χρήστος Χριστόπουλος. Ο Χριστόπουλος, δραστήριος εκδότης και άνθρωπος με τεράστιο κύκλο γνωριμιών και διασυνδέσεων – παρότι εκδότης σε “επαρχιακή” για τα δεδομένα της εποχής πόλη – είχε άμεση πληροφόρηση για όλο το πολιτικό παρασκήνιο και τα “παιχνίδια εξουσίας” εκείνες τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα. Πιστός στις αξίες και στα πιστεύω του, αλλά παράλληλα στο “κυνήγι” της αποκλειστικότητας και της είδησης, τηλεφώνησε ο ίδιος απευθείας στον Κωνσταντίνο από την οικία ιστορικού πολιτικού προσώπου της εποχής. Ο Κωνσταντίνος σηκώνει το ακουστικό και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούει “παγωμένος” τον εκδότη από την Πάτρα να του αναφέρει επί λέξει: “Μεγαλειότατε, είμαι ο Χριστόπουλος, από την Πάτρα, ο εκδότης της “Γνώμης”. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο Καραμανλής δεν προτίθεται να σας καλέσει να αναλάβετε. Είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε και να πράξετε όπως εσείς πιστεύετε”. Για μια στιγμή η γραμμή “νέκρωσε”. Ο Χριστόπουλος περίμενε κολλημένος στο ακουστικό, για να ακούσει την απάντηση του Κωνσταντίνου. Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα σιωπής, όπου ο χρόνος φαινόταν να διαρκεί αιώνες, ο Κωνσταντίνος αρκείται να απαντήσει στον Χριστόπουλο: “Κύριε Χριστόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Θα δω τι θα κάνω” και έκλεισε τη γραμμή, φανερά προβληματισμένος.

    Όπως ο ίδιος ο αείμνηστος Χρήστος Χριστόπουλος,  ανέφερε πολλά χρόνια αργότερα, ο Κωνσταντίνος στο άκουσμα των δυσάρεστων νέων, ταράχτηκε. Κυρίως γιατί φοβόταν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά δεν την είχε πιστέψει τότε. Η επιβεβαίωση του Χριστόπουλου, τον έκανε να χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του».

    ΠΑΤΡΑ: Ένα ιστορικό τηλεφώνημα του αείμνηστου ιδρυτή της «Γνωμης» Χρήστου Χριστόπουλου

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εξαήμερη εργασία: Πονηροί εργοδότες προσπάθησαν να την εφαρμόσουν παράνομα – Τα τρικ για να παρακάμψουν τις δικλείδες

    Με «φόντο» τις βάσιμες υποψίες ότι ορισμένοι εργοδότες εκμεταλλεύονται με...

    Ρούχα, παπούτσια και έπιπλα από τον «βασιλιά των φρούτων»

    «Είστε σαν ανανάς με την καλύτερη γεύση»: Αυτή ήταν η...

    Αήθης προσωπική επίθεση της Άγκυρας στον Νίκο Δένδια για το Κυπριακό: «Θέλει να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές»

    «Ψευδή και συκοφαντική» χαρακτήρισε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας,...

    Ειδικό «σήμα» για POS και καταγγελίες, σε ταξί, λαϊκές και τουριστικές επιχειρήσεις

    Ταξί, πωλητές σε λαϊκές αγορές, τουριστικές επιχειρήσεις και άλλους κλάδοι στους οποίους...