Η έξαρση του κορωνοϊού στην κοινότητα που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα, αρχίζει να επιβαρύνει και τα νοσοκομεία. Όχι μόνο γιατί γίνονται αθρόες εισαγωγές σε καθημερινή βάση – ενδεικτικά χθες εισήχθησαν πάνω από 125 ασθενείς– αλλά και γιατί σχηματίζονται νέες αλυσίδες μετάδοσης μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων.
Η λήψη των μέτρων που ανακοινώθηκε χθες ότι έλαβε η διοίκηση του ογκολογικού Νοσοκομείου «Μεταξά», μεταξύ άλλων τεστ για τους συνοδούς και μάσκες προκειμένου να διαφυλάξει τους ογκολογικούς ασθενείς που είτε νοσηλεύονται σε αυτό είτε το επισκέπτονται για τις θεραπείες τους, υπενθύμισαν αφενός μεν την επιθετικότητα του κορωνοϊού σε βάρος των ευάλωτων ατόμων, αφετέρου την ανάγκη της διαρκούς προστασίας τους.
Οι συρροές (clusters) κορωνοϊού εμφανίζονταν σε νοσηλευτικά ιδρύματα όπως και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους ειδικούς να αυστηροποιούν τα μέτρα προστασίας και μετά την ανάπτυξη των εμβολίων να υποδεικνύουν την ανάγκη εμβολιασμού των ατόμων που βρίσκονταν σε αυτά. Εξίσου σημαντική ήταν και η θωράκιση όσων εργάζονται σε αυτούς τους χώρους.
Τα ογκολογικά νοσοκομεία αλλά και τα μεμονωμένα ογκολογικά τμήματα του συστήματος υγείας είναι λόγω των ιδιαίτερων ασθενών τους πολύ περισσότερο εκτεθειμένα στον κορωνοϊό σε σχέση με άλλα. Για τον λόγο αυτό, σε κάποια εξ αυτών όπως ο «Αγιος Σάββας» ή το «Θεαγένειο» δεν ατόνησαν καθόλου τα μέτρα που μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο για τους ασθενείς. Μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, η είσοδος στο νοσοκομείο με αρνητικό rapid test για επισκέπτες, ο περιορισμός των συνοδών ατόμων, είναι ενεργά δημιουργώντας ένα πλέγμα που συγκρατεί τη μετάδοση της μόλυνσης.
Στην ίδια ευαίσθητη κατηγορία βρίσκονται και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς δεν συνεργάζονται ούτε καν για τη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής, πολύ δε περισσότερο της προστασίας τους έναντι του κορωνοϊού. Ο αριθμός των δεκάδων ασθενών που έχουν νοσήσει για παράδειγμα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) τον τελευταίο μήνα δείχνει σημαντικό κενό στη θωράκιση των ασθενών είτε με τον εμβολιασμό είτε με τη λήψη άλλων μέτρων. Χθες ο αριθμός των ασθενών έπεσε για πρώτη φορά μετά από ημέρες κάτω από τους 20, και όλοι παραμένουν στην Παθολογική κλινική του ψυχιατρείου.