25 – 28 Ιουλίου το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πατρών

    Ημερομηνία:

    “Ομάδες ανθρώπων από κάθε γωνιά της Ελλάδας  ξεκινούσαν για τη «γιορτή του χωριού»… κοινό σημείο, ο χορός, το τραγούδι, η μουσική και τα έθιμα που “μετέφερε” με τη δική του  ξεχωριστή σημασία ο κάθε τόπος”.

    Το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού με γνώμονα το παραπάνω έχει βάλει γερές βάσεις δίνοντας και φέτος το παρόν με μια τετραήμερη πανδαισία ηχοχρωμάτων και χορευτικών παραστάσεων από όλη την Ελλάδα προβάλλοντας και διατηρώντας τον “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ”. Όπως τότε έτσι και τώρα ομάδες ντόπιων χορευτικών συγκροτημάτων από κάθε γωνιά έρχονται να στηρίξουν το στόχο μας

    Έχοντας ήδη καταξιωθεί σαν μια εκδήλωση θεσμός στα  χορευτικά δρώμενα της ευρύτερης περιφέρειας, το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού πραγματοποιεί φέτος το 26ο βήμα του,

    από την Πέμπτη 25 Ιουλίου έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024,
    με θέμα “ Άκου Με Πως Τραγουδώ… Με Ταμπούρλο & Χορό.

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού προσλαμβάνει πανελλήνιο χαρακτήρα, αφού καταφέρνει να παρουσιάζει πάνω από 25 χορευτικές παραστάσεις, που συνολικά πλαισιώνονται από τουλάχιστον 500 χορευτές και λαϊκές ορχήστρες από κάθε γωνία του Ελλαδικού χώρου, ενώ πάνω από 6000 άτομα παρακολουθούν την εκδήλωση.

     

    Η είσοδος είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξης στις 21:00’, στο ειδικά διαμορφωμένο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου Σουλίου Πατρών.

     

    Οι Διοργανωτές του Φεστιβάλ, είναι o Πολιτιστικός Σύλλογος με το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν μπει για τα καλά στη ρίζα του πολιτισμού ξεσηκώνοντας χωριά με ταυτότητα τον πολιτισμό της Ελλάδας και θυμίζοντας μας ότι στην παράδοση μας δεν «χωράει» το εμπόριο αλλά ούτε και ομάδες επίδειξης με στόχο μόνο την προβολή.

    Πανδαισία ηχοχρωμάτων από γκάιντες, λύρες, ζουρνάδες, έθιμα αλλά και χορούς τοπικούς με τραγούδια ξεχασμένα. Για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ Λαϊκού χορού που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου – Χορευτικό Τμήμα δίνει έντονο χρώμα στα λαϊκά δρώμενα της περιοχής μας αλλά και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο χάρη στην συμμετοχή των ντόπιων ομάδων που θα έρθουν στο τόπο μας και θα μας ταξιδέψουν στον δικό τους χωριό, στον δικό τους τόπο μέσα από ντόπιους μουσικούς, χορευτές αλλά και με τα ιδιαίτερα ξεχωριστά δρώμενα. Χαρακτηριστικά οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι:

     

     

    Από Αχαϊα θα μας Τιμήσουν: Τα έξι τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου που θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από τη Κρήτη , τη Τζια , τα Κύθηρα , τη Λέρο , τη Πελοπόννησο (Αχαϊα) ,και τη Θράκη με Αναπαράσταση του εθίμου «Ο Μπέης Στους Ασβεστάδες». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων  Πατρών “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”   θα μας ταξιδέψει στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα σε πατήματα Ναξιώτικα ,Παριανά και Μυκονιάτικα εκεί όπου από χωριό σε χωριό βλέπεις την ομορφιά των γλεντιστάδων και ο Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραϊτες εν Χορώ» θα μας ταξιδέψει Στα γλέντια τα χρόνια της Κλεφτουριάς σε ένα Μωραϊτικο Λημέρι. Τέλος ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνας Ν. Αχαϊας με τη λύρα και το νταούλι που θα ηχήσουν θα μας ταξιδέψει στην πατρίδα μας το Πόντο.

     

    Από την ευρύτερη Ελλάδα θα μας τιμήσουν: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ ΔΡΟΠΟΛΗ”  Β. Ηπείρου που θα έρθει από την αγαπημένη μας Δερόπολη μαζι με τις νυφάδες για να τις δούμε πιασμένες χέρι χέρι και θα μας δείξουν πως έστηναν στις μεγάλες γιορτές το χορό και το τραγούδι. Τη Δρόπολη  συνάντησα με στου μαγιού τα κάλη με τους κατοίκους της ελεύθερους με λεβεντιά και χάρη μας τραγουδά το Πολυφωνικό Σχήμα “Οι Κυράδες του Σελλειού” Άνω Δερόπολης  Β. Ηπείρου. Οι Κυράδες από το Σελλειό και το Λόγγο Δερόπολης οι ίδιες μια ιστορία μία παράδοση θα μας ταξιδέψουν με τα πολυφωνικά τους τραγούδια στην όμορφη μας Ήπειρο μέσα από ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ: « ΟΙ ΚΥΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΕΛΛΕΙΟΥ ΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗΣ ».Εδώ σ’ αυτή τη γειτονιά καημένη μάνα μας τραγουδάνε ντόπιοι κάτοικοι από τα βλαχοχώρια της Κοζάνης παρέα με τη Πολιτιστική Εστία Αρμάνων Βλάχων Ν. Κοζάνης. Δύο αδελφοχώρια η Βλάστη και τα Νάματα Κοζάνης θα μας χορέψουν τον ιδιαίτερα τρανό χορό αλλά θα γευτούμε κι ένα ιδιαίτερο μουσικό πολιτισμό το οποίο συνδυάζει κοινά στοιχεία των βλάχων της Πίνδου με το τοπικό ηχόχρωμα των χωριών του Βοΐου και του Ασκίου. Χρώματα πολιτισμού που τα φυλάνε καλά σαν θησαυρό στο Ιστορικό χωριό Πευκωτό της Αλμωπίας θα δούμε από το Πολιτιστικό Σύλλογο Πευκωτού “π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ” Ν.Αλμωπίας όπου θα δούμε τα πατήματα των ντόπιων τόσο μουσικά όσο και χορευτικά μέσα από σκηνές του γάμου στο χωριό Πευκωτό Αλμωπίας.

     

    25 – 28 Ιουλίου το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πατρών

     

     

    Τρία πουλάκια αϊμαν αϊμαν καθόντανε, Στης Νιάουστας…μας τραγουδούν οι Ναουσαίες για το χαλασμό της Νάουσας μα ο ήχος του Ζουρνά ξεσηκώνει τα παλικάρια της Νάουσας και ντύνονται Γενίτσαροι και Μπούλες με το έθιμο να παρουσιάζεται στην αυθεντική του μορφή με χορούς και πατινάδες μέσα από την Αποκριά της Νάουσας και τον Όμιλο «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ» Νάουσας.
    25 – 28 Ιουλίου το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πατρών
    25 – 28 Ιουλίου το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πατρών 8

    Ο νταχαρές με φώναξε και η γκάιντα μου βουίζει πως στης Μακεδονίας τα βουνά παράδοση μυρίζει. Κουδούνια σαν να άκουσα στου φαλακρού τα όρη. Μα μόλις σαν ανέβηκα στου Βώλακα τα μέρη την ομορφιά συνάντησα πολιτισμό και αγέρι,με το Πολιτιστικό Σύλλογο Βώλακα Ν.Δράμας να μας δίνει το χρώμα του χωριού τους με τοπικούς χορούς και ακούσματα τραγουδιών με την ιδιαίτερη διφωνία των ντόπιων γυναικών του χωριού. Φυσικά και το ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «Γυναικεία Διφωνία – Βώλακας».

    25 – 28 Ιουλίου το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πατρών

    Η γκάιντα η ρωμυλιώτικη θέλει να τραγουδήσει μα έθιμα, χορούς θέλει να μας θυμίσει. Ένα γλέντι πρωτοχρονιάτικο στο Ν.Μοναστήρι Δομοκού με τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Ν. Μοναστηρίου Δομοκού ΄΄ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ΄΄ να μας παρουσιάζει το έθιμο καμήλες και ντιβιντζήδες χορούς και τραγούδια με την ιδιαίτερη συμμετοχή ντόπιων μουσικών που θα έρθουν να μας τιμήσουν στο τόπο μας. Και το βιολί σαν φώναξε να πάμε ως τη Κρήτη. Εδώ  οι πρώτοι στον χορό κάνουν τα «ταλίμια» και πάντοτε θυμίζουμε τη λεβεντιά με μία. Ντόπιοι, βιωματικοί θα μας τιμήσουν με το ριζίτικο σκοπό και τη Παραδοσιακή Παρέα Δυτικής Κρήτης .Φυσικά το ταξίδι θα μας πάει και στον αυθορμητισμό του χορευτή μέσα από το βίωμα και το ιδιαίτερο ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΙΔΕΡΑΚΗΣ- Έκφραση Με Σώμα & Ψυχή».  Πρόσφυγες από τον Πόντο ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στον Υμηττό Αττικής, σε αυτόν το τόπο εδώ και 100 χρόνια διατηρείτε ένας ζωντανός πολιτισμός,ένα πολιτισμό που έφεραν από τα Σούρμενα του Εύξεινου Πόντου και τον μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές,για να μάθουμε τα χνάρια. Ένας Πολιτισμός:Πόντος, η Πατρίδας Μας, Σούρμενα 1924 – 2024 με Χορούς και τραγούδια θα γευτούμε από την Ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

    25 – 28 Ιουλίου το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πατρών

    Η θράκη σαν μας φώναξε πως θέλει να τραγουδήσει με το έθιμο του Μπέη της θέλει να μας νοσταλγήσει. Στιγμές από το Έθιμο του Μπέη θα δούμε από το Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου Πατρών  και το γλέντι. Μία ιδιαίτερη στιγμή θα γευτούμε στο θεσμό μας αφού θα έχουμε τη Τιμητική Παρουσία της Λίτσας Ουλιανούδη ,από τους Ασβεστάδες ,μία ιδιαίτερη φωνή της θράκης στο χώρο του Πολιτισμού. Δεν θα μπορούσε να λείψει η παρουσίαση των χορών και τραγουδιών από την ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας και συγκεκριμένα από τα ριζοχώρια που βρίσκονται στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους (Σούλι, Πουρναρόκαστρο, Καστρίτσι κ.α) από το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών.

    25 – 28 Ιουλίου το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πατρών

    “ Άκου Με Πως Τραγουδώ…Με Ταμπούρλο & Χορό ”

    Για να μάθεις αυτό που αγαπάς ,πρέπει να ψάξεις, να βρεις το όμορφο, το αληθινό ταμπούρλο και όταν το βρεις…μην με ξεχάσεις…”Ο Κάποιος”!

    Ένα ταμπούρλο γεμάτο από αγάπη, αληθινό και όμορφο. Τόσο όμορφο όσο μία αληθινή αγκαλιά. Όμως η Μοίρα μας θυμίζει πως ξεχάσαμε τα αληθινά βήματα της ζωής που σε οδηγούν στην Αγάπη για το διπλανό μας…μα, μήπως δεν μάθαμε να ξεχωρίζουμε το πώς βαράει το ταμπούρλο?

     

     

    Ένα ταξίδι, μία ιστορία που γίνεται παράσταση, μέσα από τις αξίες τις ζωής, της καθημερινότητας, της ίδιας της μοίρας, που από αυτήν δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς…Μα, είμαστε έτοιμοι να τη ζήσουμε ή να την αλλάξουμε? Ας ακούσουμε τους αληθινούς χτύπους από το Ταμπούρλο, τότε ίσως αυτό μας οδηγήσει στην όμορφη, στην αληθινή  ζωή…Γι’ αυτό Άκου Με Πως Τραγουδώ

    Σκηνοθεσία: Τα Παιδιά Μας

    Ακούγονται Με Σειρά Εκτέλεσης:

    Η Παλιοτρεχαντήρα,Κοντυλιές Με Σφυροχάμπιολο,Στσ’ Αγάπης Τη Βαθειά Πληγή, Λόγια Κεντημένα

    Σενάριο: Βασίλης & Ιωάννης Καραγιάννης

    Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου : Χαρμαντάς Κωνσταντίνος

    Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Καραγιάννης Ιωάννης

    25 – 28 Ιουλίου το 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πατρών

     

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Θέμης Μπάκας: Δεν ξεχνάμε τα θύματα, Κυπρίους και Ελλαδίτες, που αντιστάθηκαν στον εισβολέα με απαράμιλλη αυτοθυσία

    Σε ανάρτησή του ο πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: Πενήντα...

    Δυτ. Ελλάδα: Παραμένει σε υψηλό επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς και την Κυριακή – ΧΑΡΤΗΣ

    Σε "κίτρινο" συναγερμό θα βρίσκεται και την Κυριακή 21...

    «Κολλημένος» στους 41°C ο υδράργυρος μέχρι τη Δευτέρα – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

    Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία μέχρι...