Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε χουρμάδες

    Ημερομηνία:

    Παρόλο που οι χουρμάδες είναι μια θρεπτική και υγιεινή τροφή, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που ίσως χρειαστεί να τους καταναλώνουν με προσοχή ή να τους αποφεύγουν εντελώς, προκειμένου να αποφύγουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

    Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίσουν τους χουρμάδες

    • Άτομα με διαβήτη
    • Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
    • Άτομα με νεφρική νόσο
    • Άτομα με αλλεργίες και άσθμα

    Άτομα με διαβήτη

    Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την ποσότητα των χουρμάδων που είναι ασφαλές να καταναλώνετε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

    Οι χουρμάδες περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του IBS σε ορισμένα άτομα. Η κατανάλωση πολλών χουρμάδων σημαίνει υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών και αυτή η ξαφνική αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα.

    Οι χουρμάδες από μόνοι τους μπορεί να μην προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα –εκτός αν έχουν προστεθεί θειώδη άλατα– που είναι πιο συνηθισμένο σήμερα. Τα θειώδη είναι οι χημικές ενώσεις που προστίθενται στα αποξηραμένα φρούτα για να τα διατηρήσουν και ακόμη και να εξαλείψουν τα επιβλαβή βακτήρια. Τα άτομα με ευαισθησία στα θειώδη μπορεί να υποφέρουν από ορισμένες ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως:

    • κοιλιακό άλγος,
    • αέρια,
    • φούσκωμα και
    • διάρροια.

    Άτομα με νεφρική νόσο

    Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε κάλιο, ένα μέταλλο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και την ισορροπία υγρών στον οργανισμό. Σε άτομα με νεφρική νόσο, τα νεφρά μπορεί να δυσκολεύονται να φιλτράρουν το κάλιο από το αίμα, οδηγώντας σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα (υπερκαλιαιμία). Η υπερκαλιαιμία είναι η κατάσταση όπου τα επίπεδα καλίου αυξάνονται υπερβολικά στο αίμα.

    Τα ιδανικά επίπεδα καλίου στο αίμα είναι οπουδήποτε μεταξύ 3,6 και 5,2 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο. Ένα επίπεδο καλίου στο αίμα υψηλότερο από 7 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο μπορεί να γίνει επικίνδυνο και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Έτσι, εάν τα επίπεδα καλίου σας είναι υψηλά, αποφύγετε τους χουρμάδες.

    Είναι σπάνιο, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στους χουρμάδες. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως κνησμόφούσκωμα ή δυσκολία στην αναπνοή μετά την κατανάλωση χουρμάδων, σταματήστε να τους τρώτε και αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

    Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι χουρμάδες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα και ο ένοχος, για άλλη μια φορά, είναι τα θειώδη. Εξανθήματα μπορεί επίσης να προκληθούν από μούχλα που υπάρχει σε πολλά αποξηραμένα φρούτα, μεταξύ των οποίων είναι και οι χουρμάδες.

    Επιπλέον, επειδή οι χουρμάδες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και κατ’ επέκταση να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα που με άσθμα, καλό είναι τα άτομα που είναι ευαίσθητα να προσέχουν. Στην πραγματικότητα, το 80% των ατόμων με άσθμα έχουν αλλεργίες σε αερομεταφερόμενες ουσίες, όπως η μούχλα, που βρίσκονται σε αποξηραμένα φρούτα.

    Σε γενικές γραμμές, οι χουρμάδες είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να προσφέρει οφέλη σε διάφορες ομάδες ανθρώπων. Ωστόσο, εάν ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις ομάδες υψηλού κινδύνου που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τους εντάξετε στη διατροφή σας.

    Επιπλέον, είναι σημαντικό να καταναλώνετε χουρμάδες με μέτρο, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κιάνου Ριβς: Το πρώτο του μυθιστόρημα κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες

    Ο χολυγουντιανός σταρ Κιάνου Ριβς έκανε τον ντεμπούτο του και στη...

    ΣΥΝΤΑΓΗ: Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί και σάλτσα από ψητές ντομάτες και κρεμμύδια

    Ένα αγαπημένο φαγητό σε ντοματένια εκδοχή. Ζουμερά μπιφτέκια γεμιστά με τυρί...

    Ευγενία Σαμαρά: Γνήσια, μαυρισμένη, γεμάτη από αλάτι, έγραψε στην ανάρτησή της

    Στα Κουφονήσια βρίσκεται η Ευγενία Σαμαρά τις τελευταίες ημέρες. Η ηθοποιός και...

    Τάκης Ζαχαράτος: Το μήνυμά του αλά Άντζελα Δημητρίου σε Τεντόγλου και Στεφανίδη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Tη στήριξή του στην ελληνική αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του...