Αισιόδοξες οι ελληνικές scale-ups – Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητές τους

    Ημερομηνία:

    Αισιοδοξία επικρατεί στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογίας, παρά  τις μακροοικονομικές προκλήσεις και τις περιορισμένες στρατηγικές συμφωνίες, όπως προκύπτει από την έρευνα της Deloitte Private για τις ευρωπαϊκές scale-ups το 2024.

    Η έρευνα –η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή 388 scale-ups από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία- δείχνει ότι οι εταιρείες εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της ανάπτυξής τους, με την πλειοψηφία να προγραμματίζει αύξηση του προσωπικού τους και να αναζητά ενεργά επιπλέον χρηματοδότηση.

    Οι ερωτηθέντες ήταν Founders ή co-Founders, και CFOs από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του software, του fintech, του mobility, της βιωσιμότητας, των μέσων επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των επικοινωνιών και δικτύωσης, της τεχνολογίας τροφίμων και της αγροβιοτεχνολογίας.

    Οι τρεις πρώτες προτεραιότητες για τις ελληνικές scale-ups είναι η απόκτηση νέων πελατών, η είσοδος σε νέες αγορές και οι συνεργασίες. Η κυβερνητική υποστήριξη είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξή τους, όπως φαίνεται στην ελληνική αγορά, με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Τα βασικά ευρήματα για την Ελλάδα:

    •             Ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης των scale-ups είναι τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξής τους, ιδιαίτερα αυτά που προωθούν τη δημιουργία μία σταθερής εθνικής χρηματοδότησης από VC funds.

    •             Οι βασικές προκλήσεις για τις scale-ups της ελληνικής αγοράς φαίνεται να είναι η μειωμένη/καθυστερημένη προσέλκυση νέων πελατών, οι ταμειακές τους ροές, η εύρεση χρηματοδότησης, η ρευστότητα καθώς και η προσέλκυση του κατάλληλου «ταλέντου».

    •             Από την άλλη πλευρά, βασικές προτεραιότητες στις οποίες επικεντρώνονται είναι η προσέλκυση νέων πελατών, η είσοδος σε νέες αγορές και η επίτευξη στρατηγικών συνεργασιών.

    •             Τα value investments από εταιρείες μπορούν να ανοίξουν πόρτες για στρατηγικές συνεργασίες που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και επέκταση των scale-ups. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές scale-ups (και όχι μόνο) αναζητούν ενεργά στρατηγικούς συνεργάτες.

    •             Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία δείχνουν μια σχετικά υψηλή τάση να σχεδιάζουν στρατηγική εξόδου (exit strategy) σε ποσοστό 42% και 54% αντίστοιχα, πάντα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

    •             Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης ότι οι ελληνικές όπως και οι ολλανδικές scale-ups φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

    Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές scale-ups

    Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ευρωπαϊκές scale-ups δυσκολεύονται να κλείσουν συμφωνίες και να αποκτήσουν νέους πελάτες, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι η ρευστότητα, η χρηματοδότηση καθώς και η προσέλκυση του κατάλληλου «ταλέντου» για τη στελέχωση του προσωπικού τους.

    Οι ΗΠΑ αποτελούν την κορυφαία επιλογή των scale-ups για διεθνή επέκταση, παρά τις πολιτισμικές και ρυθμιστικές προκλήσεις

    Η πλειονότητα των scale-ups επιλέγει ή καταφέρνει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε γειτονικές χώρες. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η κορυφαία τους επιλογή για επέκταση, παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις διαφορές που υπάρχουν σε πολιτισμικό και ρυθμιστικό επίπεδο αλλά και το συνεπαγόμενο κόστος.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τσακλόγλου: Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα

    Οι συντάξεις, οι επικείμενες αυξήσεις, τα επιδόματα και το δημογραφικό...

    ΣΥΝΤΑΓΗ: Κέικ μήλο με φθινοπωρινά μπαχαρικά

    Aυτό το κέικ κάνει τον γύρο του διαδικτύου τελευταία....

    «Η Ειρήνη Μουρτζούκου παραδέχτηκε τους λευκούς γάμους», λέει η δικηγόρος της – «Χρειάζεται ψυχολόγο»

    Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της καταθέσεων από συγγενικά και...
    Best Shop