Τι κάνεις στις διακοπές σου και δε σε αφήνει να ξεκουραστείς

    Ημερομηνία:

    Υπάρχουν πράγματα που είναι χρήσιμο να αποφύγεις στις διακοπές, αν θες να ξεκουραστείς πραγματικά και να ‘αδειάσεις’ εν όψει της νέας σεζόν.

    Χωρίς να σε ξέρω, βάζω στοίχημα πως έχεις επιστρέψει από διακοπές πιο κουρασμένος από ό,τι ήσουν πριν την αναχώρηση. Όλοι έχουμε επιλέξει τη λάθος παρέα ή τους λάθος τρόπους να εκμεταλλευτούμε αυτές τις λίγες ημέρες που έχουμε στη διάθεση μας κάθε καλοκαίρι για ξεκούραση και ‘άδειασμα’ πριν αρχίσει μια νέα σεζόν, γεμάτη με υποχρεώσεις.

    Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά οι διακοπές είναι από τους ελάχιστους τρόπους που έχουμε για να ξεφορτωθούμε το στρες που ‘μαζεύεται’ στα εντός μας όλους τους άλλους μήνες, με τον όγκο να φτάνει σε σημεία που κάνει δύσκολη τη διαχείριση της καθημερινότητας. Οι διακοπές είναι το διάλειμμα από την καθημερινή μας ρουτίνα. Ας μην την ‘πάρεις’ μαζί σου όπου και αν πας.

    «Δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια απλά να υπάρχει», όπως λέει η Erin Eangle, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής ψυχολογίας στο Columbia.

    Πώς θα πάρουμε το μέγιστο δυνατό από αυτήν τη συνθήκη;

    Μια βασική αρχή για διακοπές που τιμούν τον όρο, τη διάβασες ήδη: διάλεξε προσεχτικά την παρέα σου, εφόσον φυσικά έχεις αυτήν τη δυνατότητα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 είχε ενημερώσει πως το με ποιους ταξιδεύουμε επηρεάζει πολύ το πόσο απολαμβάνουμε, καθώς μπορούν να προκύψουν πολλές συγκρούσεις για το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι σύνθετη μέσα στην απλότητα της. Προϋποθέτει πως έχεις στη ζωή σου ανθρώπους με τους οποίους σας δένει -και- αλληλοσεβασμός.

    Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να κάνετε μαζί ό,τι θέλετε όλοι και ο καθένας μόνος του ό,τι νιώθει πως χρειάζεται περισσότερο -χωρίς άγχη και διαφωνίες και προβλήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εγώ ας πούμε, μπορώ να μην έλθω μαζί σου για μπάνιο την ώρα που εσύ θες να πας, χωρίς γκρίνιες, μουτράκια και ενοχές.

    Αφιερώσου πλήρως σε ό,τι ζεις

    Κάτι άλλο που θα σε βοηθήσει να απολαύσεις αυτές τις διακοπές περισσότερο από πολλές άλλες φορές, είναι να ‘χάνεσαι’ σε ηλιοβασιλέματα, το απέραντο γαλάζιο ή σε ένα φανταστικό πιάτο με τα μάτια σου.

    Όχι με την κάμερα του κινητού σου. Άφησε στην άκρη την ανάγκη να νιώθεις related ή να ενημερώνεις τους followers στα social media για όσα φανταστικά ζεις και απλά ζήσε τα. Γέμισε από αυτά κάθε κύτταρο του σώματος σου. Αφιερώσου πλήρως σε αυτά.

    Οι ειδικοί προτείνουν και τακτική έκθεση στο ηλιακό φως, καθώς έχει αμέτρητα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία (βελτιώνει τον ύπνο, ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, απελευθερώσει σεροτονίνη που τονώνει τη διάθεση, αυξάνει τα αποθέματα βιταμίνης D και μειώνει την αρτηριακή πίεση). Προφανώς πάντα με αντιηλιακό, γιατί υποθέτω πως θες να ζήσεις για να θυμάσαι.

    ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

    Υπερβολικός προγραμματισμός

    Οι διακοπές δεν θέλουν πρόγραμμα. Δηλαδή, θέλουν ελεύθερο πρόγραμμα, χωρίς σημειώσεις για όσα «πρέπει» να δεις και να κάνεις. Το ‘κάνω ό,τι νιώθω’ είναι ο θεμέλιος λίθος της ξεκούρασης. Θες να φας; Τρως. Θες να κοιμηθείς; Κοιμάσαι. Θες να δεις και μια ακόμη παραλία; Τη βλέπεις. Δεν το ‘νιώθεις’; Δεν τη βλέπεις.

    Για να αναζωογονηθείς πρέπει να αφήσεις χώρο για χαλάρωση. Τα υπερβολικά φιλόδοξα πλάνα δεν βοηθούν. Και στην τελική, θα αλλάξει κάτι στην ζωή σου αν δεν δεις κάθε γωνία του μέρους που επισκέπτεσαι; Αν δεν αποκτήσεις ιδία εμπειρία όλων όσων υπάρχουν στις κλασικές λίστες ‘όσα πρέπει να δεις’ όπου πας;

    H Henley Vazquez, συν-ιδρύτρια αμερικανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου προτείνει -μέσω του Time– «να προγραμματίζετε δραστηριότητες για μισή ημέρα, μέσα σε κάθε ημέρα. Σκεφτείτε επίσης να ετοιμάσετε μια λίστα εστιατορίων που θα θέλατε να δοκιμάσετε εκ των προτέρων, ώστε να μην καταφύγετε στις σχετικές αναζητήσεις από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας». Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να κάνετε αυτήν τη λίστα ρωτώντας φίλους που έχουν πάει στο ίδιο μέρος, πριν την αναχώρηση σας.

    Άφησε το κινητό στην τσάντα

    Μελέτη του 2016 αποκάλυψε το προφανές: όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύεις στο τηλέφωνο σου στις διακοπές, τόσο περισσότερο χαλαρώνεις.
    Όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου, είσαι αγκαλιά με το κινητό τηλέφωνο, είτε για να τσεκάρεις τα της εργασίας σου (emails, μηνύματα κ.α.), είτε για να scrollαρεις στα social media.

    Αν το κάνεις αυτό και στις διακοπές σου, θα παραμείνεις ‘αιχμάλωτος’ των καθημερινών συνθηκών που δημιουργούν πίεση και άγχος. Μοιραία, δεν θα χαλαρώσεις. Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που νιώθουν περισσότερο άγχος όταν είναι πλήρως αποσυνδεδεμένοι από όσα συμβαίνουν γύρω τους. Σε περίπτωση που ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, βάλε ένα μέτρο (πχ τα 10 λεπτά κάθε δυο ώρες).

    Κάνε κράτει στο αλκοόλ

    Αν στις διακοπές σου κάνεις ό,τι κάνεις στην «έδρα» σου (στην καθημερινότητα σου), αντιλαμβάνεσαι πως τσάμπα δίνεις τόσα λεφτά. Κάθισε σπίτι σου και συνέχισε να κάνεις ό,τι κάνεις. Επίσης, αν πας κάπου για να αποσυμπιεστείς και πίνεις ατελείωτο αλκοόλ ή τρως αμέτρητα γλυκά ή ξενυχτάς σαν να μην υπάρχει αύριο (ζεις τη δεύτερη εφηβεία σου), επίσης δεν ξεκουράζεσαι.

    Αυτό που καταφέρνεις είναι να νιώθεις νωθρός και να μην απολαμβάνεις όσα έχει να σου προσφέρει η αλλαγή των παραστάσεων.

    Μείνε πιστός/πιστή στο μπάτζετ

    Εκτός και αν έχεις λύσει το οικονομικό σου θέμα ή έχεις τη δυνατότητα να μπορείς να flexαρεις στις διακοπές σου (δούλεψες πολύ περισσότερο για να βρεις αυτά τα λεφτά να κάνεις ό,τι θες αυτές τις λίγες ημέρες της ξεκούρασης σου), έχεις υπολογίσει πόσα χρήματα μπορείς να ξοδεύεις άνετα κάθε ημέρα.

    Προσπάθησε να μην ξεπερνάς αυτό το όριο, διαφορετικά θες, δεν θες θα εμφανιστεί στην συντροφιά το άγχος, το οποίο θα συνεχίσει να σου κάνει παρέα και μετά την επιστροφή -καθώς οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να ‘τρέχουν’.

    Κάνε practice στο YOLO

    Επειδή ζούμε μια φορά και χρειαζόμαστε τις διακοπές για να ‘βγάλουμε’ όλον τον υπόλοιπο χρόνο (όσο να ‘ναι, η αλλαγή των παραστάσεων και η επαφή με τη φύση βοηθούν τα μέγιστα), είναι κάπως σημαντικό να μην αγχωνόμαστε με όλα. Αν είσαι σαν κι εμένα, αγχώνεσαι για το αν θα προλάβεις το καράβι ή το αεροπλάνο, αν θα είναι καλό το ταξίδι, αν όταν φτάσεις στον προορισμό σου θα βρεις τις αποσκευές σου (όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο υπάρχει πάντα η πιθανότητα να τις ψάχνεις), αν θα ενοχλεί κάποιον η παρουσία του σκύλου σου -που δεν μιλάει, δεν λαλάει, δεν μπαίνει στη θάλασσα, αλλά και να μπαίνει ας μην συζητήσουμε τι αφήνουν οι άνθρωποι σε αυτήν-, αν θα σε αφήνουν να καθίσεις μόνο με το 4χρονο παιδί σου σε εστιατόρια ή ζαχαροπλαστεία (γιατί τους πιάνεις τραπέζι και δεν θα κάνεις και καμια μεγάλη κατανάλωση -true story) κλπ.

    Αγνόησε όλους τους ‘θορύβους’ και τις συνθήκες που δεν σε αφορούν (δεν σε νοιάζουν) και απόλαυσε την κάθε στιγμή, όσο περισσότερο μπορείς.

    Bonus: Μην επιστρέφεις λίγες ώρες πριν πας στη δουλειά

    Το αδηφάγο που ‘χουμε οι άνθρωποι, πολλές φορές μας οδηγεί στο να θέλουμε να ‘ρουφήξουμε’ έως το μεδούλι κάθε εμπειρία. Αυτό σημαίνει πως όταν ‘κλείνουμε’ τις διακοπές μας, δεν διστάζουμε να βάλουμε ως ημέρα επιστροφής την παραμονή του comeback στη δουλειά.

    Οι ειδικοί προτείνουν να αφήνουμε τουλάχιστον μια ημέρα κενό, για ξεκούραση και ανάρρωση -αλλά και για τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε στο σπίτι, ώστε να γίνουν χωρίς άγχος.

    Kαλά να περάσεις, ό,τι και αν κάνεις.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πέμη Ζούνη: Καταδικάστηκε η πρώην συνεργάτιδά της για την υποτιθέμενη συνεργασία με τον Ανγκ Λι

    Τη δικαίωση της Πέμης Ζούνη εις βάρος της πρώην συνεργάτιδάς της...

    Ολλανδία: Φιλοπαλαιστινιακές ΜΚΟ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

    Φιλοπαλαιστινιακές οργάνωσεις κατηγόρησαν σήμερα το ολλανδικό κράτος ότι δεν...

    Μπάρον Τραμπ: Viral τα βίντεο από την παιδική του ηλικία

    Ο Μπάρον Τραμπ, ο 18χρονος μοναχογιός του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ...

    Στα αζήτητα χρέη 9,8 δισ. ευρώ στα ταμεία – Οφειλές «πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας» χαρακτηρίζονται από τον ΕΦΚΑ

    Πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας (σ.σ. πρακτικά μη εισπράξιμα) είναι το...
    Best Shop