Καταπέλτης το βούλευμα για τον Νορβηγό που σκότωσε τον αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη – «Έδρασε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα»

    Ημερομηνία:

    «Καταπέλτης» είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκη το οποίο παραπέμπει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τον 45χρονο Νορβηγό που, τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, σκότωσε με μαχαίρι τον 32χρονο αστυνομικό και τραυμάτισε τον φίλο του, ύστερα από διαφωνία για ασήμαντο λόγο, μέσα σε μπυραρία όπου διασκέδαζαν, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

    Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, οι δικαστές του αρμόδιου Συμβουλίου παραπέμπουν τον 45χρονο σε δίκη για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Καταρρίπτοντας τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ότι τελούσε σε κατάσταση μέθης ή πλήρους μέθης κι ότι δέχθηκε πρώτος επίθεση από τους δύο παθόντες και ακολούθησε πάλη μαζί τους, στο παραπεμπτικό βούλευμα – βασικά σημεία του οποίου δημοσιεύει το protothema.gr – γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν καταλείπεται περιθώριο αμφισβήτησης ότι ο 45χρονος αποφάσισε να σκοτώσει τους παθόντες σε κατάσταση πλήρους ψυχικής ηρεμίας και εκτέλεσε την εν λόγω απόφασή του και πάλι σε κατάσταση απόλυτης ψυχικής ηρεμίας, διότι ελλείψει προγενέστερης γνωριμίας τους δεν είχε προηγηθεί μεταξύ τους τίποτε περισσότερο από μία διαφωνία για ένα ασήμαντο θέμα με τον παθόντα, φίλο του αστυνομικού, ώστε να του προκληθεί για κάποια αιτία πρόσκαιρη ψυχική υπερδιέγερση, ενώ ουδόλως προέκυψε ότι τελούσε σε κατάσταση μέθης ή συνέτρεχε κάποιος λόγος άρσης ή μείωσης του καταλογισμού.

    32xronos-thessaloniki-1
    32xronos-thessaloniki-2
    Τονίζεται, δε, ότι ο Νορβηγός, έπληξε δύο ανθρώπους πολύ στοχευμένα με τη χρήση μαχαιριού που αφαίρεσε από τη ζώνη του παντελονιού του, όπου το απέκρυπτε επιμελώς για να μην είναι ορατό και να μην μπορέσουν οι τρίτοι να τον αφοπλίσουν, κατ’ επανάληψη σε ευπαθή σημεία του σώματός τους, δρώντας εντελώς συνειδητά και με νηφαλιότητα. «Προς τούτοις, ο ως άνω δράστης ουδόλως πτοήθηκε ούτε κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε μάλιστα σε βάρος δύο παθόντων, εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε εξ’ αυτού του λόγου, αλλά ούτε και στη συνέχεια, όταν αντίκριζε πλέον τα θύματά του μέσα στα αίματα από το τί είχε συμβεί αλλά ενεργώντας και πάλι ψύχραιμα, εξέφρασε την επιθυμία και προσπάθησε να αποχωρήσει από το σημείο, προκειμένου να μην καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του και η σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές, πράγμα που καταδεικνύει σκέψη και κρυστάλλινη αλλά και λογική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.

    «Ήθελε να σκοτώσει»

    Αξιολογώντας τα περιστατικά, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, τονίζουν στο παραπεμπτικό βούλευμα ότι ο 45χρονος Νορβηγός ενήργησε ξεκάθαρα με ανθρωποκτόνο δόλο και δεν ήθελε απλά να τραυματίσει τα θύματά του. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στις επιθέσεις ο ODD JOHANSEN προέβη με ανθρωποκτόνο δόλο, καθόσον έπληξε τον θανόντα Θεοχάρη Καλαθά αιφνιδίως, με τη χρήση μαχαιριού και σε καίριο σημείο του σώματός του σε τέτοιο βάθος, ώστε από την προκληθείσα αιμορραγία να επέλθει αναπόδραστα ο θάνατός του, ενώ επεχείρησε να θανατώσει με τον ίδιο τρόπο και τον (σ.σ. ονοματεπώνυμο φίλου του) αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον θανάσιμο τραυματισμό του παθόντος, όχι από δική του βούληση αλλά από αίτια εξωτερικά και ανεξάρτητα αυτής και ειδικότερα, συνεπεία του γεγονότος ότι δεν κατάφερε να του καταφέρει πλήγμα στη μηριαία αρτηρία και θανάσιμο πλήγμα στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και με δεδομένη την έγκαιρη διακομιδή του με σταθμό του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη».

    32xronos-thessaloniki-4
    Ο δράστης

    Στο συμπέρασμα αυτό, ότι δηλαδή ο κατηγορούμενος ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος του φίλου του αστυνομικού και όχι με δόλο να του προκαλέσει μόνο σωματική βλάβη κάθε είδους, στο βούλευμα εξηγείται ότι «οδηγούν ο τρόπος της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του και τα καίρια σημεία του σώματός του που επλήγησαν, ήτοι ο αιφνιδιασμός του, οπότε και ο παθών δεν είχε χρόνο για να αντιδράσει αποτελεσματικά και να τον αποφύγει, η χρήση μαχαιριού και μάλιστα κατ’ επανάληψη και η πρόκληση σ’ αυτόν τραυμάτων στην περιοχή της πρόσθιας θωρακικής χώρας και κοντά στη μηριαία αρτηρία, ήτοι σε σημεία, ο τραυματισμός των οποίων οδηγεί αναπόφευκτα στον θάνατο».

    «Να παραμείνει στη φυλακή»

    Με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δικαστές του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου διατάσσουν την εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης του 45χρονου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο κατηγορούμενος επέδειξε μία εγκληματική δραστηριότητα απολύτως συνειδητή και είναι σφόδρα πιθανόν αν αφεθεί ελεύθερος να διαπράξει κι άλλα ομοειδή εγκλήματα.

    Ειδικότερα, αναφέρεται ότι, από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, «από τη χωρίς ίχνος συναισθήματος και αναστολών αιφνίδια πλήξη κατ’ επανάληψη δύο ανθρώπων που είχε γνωρίσει την ίδια βραδιά άνευ λόγου και αιτίας με μαχαίρι σε καίρια σημεία του σώματός τους, την ψυχραιμία με την οποία προσπάθησε να φύγει από τον τόπο του εγκλήματος, την αδιαφορία που επέδειξε έστω και την ύστατη στιγμή να βοηθήσει τα θύματά του, την ηρεμία και απάθεια που τον διακατείχε τόσο κατά την εξέλιξη του συμβάντος όσο και μετά από αυτό σαν να μη συνέβαινε τίποτα, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά είχε τραυματίσει σοβαρά έναν άνθρωπο και είχε θανατώσει έναν άλλον, την αναλγησία και την έλλειψη οιουδήποτε συναισθήματος για το συμβάν από την οποία εμφορείται μέχρι και σήμερα, το γεγονός ότι καθ’ ομολογία του έχει εμπλακεί και κατά το παρελθόν σε αξιόποινες πράξεις με χαρακτηριστικά βίας (ληστεία, επιθέσεις) και το ότι έφερε επάνω του επιμελώς κρυμμένο μαχαίρι σε μόνιμη βάση, όντας διαρκώς σε ετοιμότητα επίθεσης, σκιαγραφείται η έλλειψη ηθικών αναστολών και μεταμέλειάς του, που αποκαλύπτει μία εγκληματική δραστηριότητα απολύτως συνειδητή, αναιτιολόγητη και δηλωτική επιθετικών και βίαιων τάσεων σε βάρος συνανθρώπων του, οπότε είναι σφόδρα πιθανόν κατά την κρίση μας αν αφεθεί ελεύθερος, να διαπράξει κι άλλα ομοειδή εγκλήματα».

    Υπενθυμίζεται ότι, το έγκλημα τελέστηκε τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου μέσα στην μπυραρία που βρίσκεται επί της οδού Κατσιμίδη, δίπλα στην έδρα των ΜΑΤ, όταν ο 44χρονος δράστης αρχικά τραυμάτισε με το μαχαίρι τύπου «push dagger» στα κάτω άκρα τον αδελφικό φίλο του αστυνομικού, με τον οποίο λογομάχησε για ασήμαντη αιτία. Ο 32χρονος αστυνομικός Χάρης Καλαθάς, ακούγοντας τον φίλο του να φωνάζει πως ο Νορβηγός τον μαχαίρωσε, μπήκε στη μέση για να τον προστατεύσει ενώ άμεσα κατευθύνθηκε δίπλα στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ για να καλέσει σε βοήθεια. Επιστρέφοντας στο κατάστημα και προσπαθώντας να σταματήσει τον δράστη, ο κατηγορούμενος τον κάρφωσε με το ίδιο μαχαίρι στον λαιμό, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει τραύμα στην αριστερή τραχηλική χώρα και ο θάνατός του να επέλθει, σχεδόν, ακαριαία.

    32xronos-thessaloniki-5
    32xronos-thessaloniki-6

    «Έπεσε στο καθήκον, προσπαθώντας να σταματήσει τον δράστη», λέει η δικηγόρος της οικογένειας του αστυνομικού

    Η δικηγόρος της οικογένειας του αστυνομικού, ποινικολόγος, Ανθούλα Ανάσογλου, με αφορμή το παραπεμπτικό βούλευμα, ανέφερε στο protothema.gr ότι, «χωρίς καμία αφορμή, κυριολεκτικά χωρίς καμιά αιτία, την προ παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2024 η καρδιά του νεαρού αστυνομικού Θεοχάρη Καλαθά έπαψε να χτυπά για πάντα, καθώς έπεσε νεκρός από ένα και μοναδικό χτύπημα ενός ατόμου που βγήκε από το σπίτι του για να σκοτώσει. Ο νεαρός αξιωματικός, πολλά υποσχόμενος και με πολλές περγαμηνές, έπεσε για το καθήκον προσπαθώντας να σταματήσει τη διαφυγή του δράστη, διότι είχε ήδη προηγηθεί ο βαρύς τραυματισμός του φίλου του. Όμως ο δράστης, εκπαιδευμένος και προετοιμασμένος για όλα, με μία μόνο μαχαίρια στην κεντρική αρτηρία του στέρησε τη ζωή.

    Το βούλευμα του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παραπέμπει τον δράστη να δικαστεί ότι τέλεσε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και αποπειράθηκε να σκοτώσει έναν άλλον άνθρωπο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και με πλήρη καταλογισμό».

    Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, η κα. Ανάσογλου τόνισε ότι «από την αρχή η πολιτική αγωγή εμμένει πως είναι αδύνατον να γίνουν πιστευτά τα ψέματα του δράστη για δήθεν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία θυμήθηκε ότι έχει καταλαβαίνοντας την τιμωρία που τον περιμένει», ενώ έκανε γνωστό ότι, το προηγούμενο διάστημα, «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνάντησε την οικογένεια του ήρωα αστυνομικού, για να συζητηθεί η δυνατότητα να αναγνωριστεί ότι έπεσε στο καθήκον και για το καθήκον. Ήδη υπάρχει προκαταρτική στο Εσωτερικών Υποθέσεων και σύντομα θα κατατεθεί το πόρισμα για την ηρωική πράξη του εκλιπόντος».

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Επιστολή Πλ. Μαρλαφέκα στον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο

         Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ....

    ΠΑΤΡΑ – ΦΩΤΟ: Πυρκαγιά στην Κρήνη

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην Κρήνη στις 4 το απόγευμα. Αμεση...

    ΑΡΑΞΟΣ – ΦΩΤΟ: Εκτακτες πτήσεις για να σωθούν ασθενείς

    Έκτακτες αεροδιακομιδές πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο του Αράξου για να σωθούν ασθενείς. «Διπλή αεροδιακομιδή εχθές...

    ΠΑΤΡΑ: Συνελήφθη διαρρήκτης

    Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του...