Η Πάτρα δεν είναι μόνο μία πόλη που περιτριγυρίζεται από την θάλασσα.
Είναι και μια πόλη που την σκεπάζει το βουνό του Παναχαϊκού, ένα βουνό με μοναδική φυσική ομορφιά που οι περισσότεροι από εμάς τους πατρινούς δεν έχουμε γνωρίσει. Είναι καιρός λοιπόν η Πάτρα να κάνει τα βήματα που απαιτούνται για την ανάδειξη του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού.
Κάτι που θα έδινε μια άλλη ώθηση στην ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων που ζουν κοντά στο Παναχαϊκό και ανήκουν διοικητικά στην επικράτεια του δήμου Πατρέων.
Ο βασικός άξονας για ένα τέτοιο σκοπό, από πλευράς υποδομών, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το πρώην Σανατόριο της Ζάστοβας, στους πρόποδες του Παναχαϊκού. Ένα κτίριο “φάντασμα” και εγκαταλειμμένο για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.
Όμως, εφόσον γίνει η ανάλογη έρευνα και οριστεί ο φορέας που έχει την κυριότητα του, μπορεί να τεθεί τότε επί τάπητος το όλο ζήτημα που δεν είναι άλλο από το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτό το θρυλικό κτίριο.
Στην κατεύθυνση πάντα της αναζωογόνησης της περιοχής και της ανάδειξης του εναλλακτικού ορεινού τουρισμού. Μπορεί να γίνει! Υπάρχουν παραδείγματα από άλλες πόλεις και περιοχές που το επιβεβαιώνουν.
Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά είναι το Σανατόριο της Μάνας, στην Αρκαδία, στο δάσος του Μαίναλου, δίπλα από την Βυτίνα. Έτσι και το Σανατόριο της Ζάστοβας. Ένα εγκαταλειμμένο κτίριο «φάντασμα» που όμως μπορεί να γίνει τοπόσημο για την περιοχή και για την ανάδειξη του Παναχαϊκού.