Νέα, σωτήρια θεραπεία ακτινοβολίας για τον πιο θανατηφόρο καρκίνο στον κόσμο

    Ημερομηνία:

    Οι ειδικοί στο Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ ανέπτυξαν μια νέα θεραπεία ακτινοβολίας που μειώνει σημαντικά τον έντονο πόνο που προκαλείται από τον καρκίνο του παγκρέατος στοχεύοντας το νεύρο του κοιλιακού πλέγματος, προσφέροντας στους ασθενείς λιγότερη ταλαιπωρία ενώ υποβάλλονται σε σωτήριες θεραπείες.

    Ο καρκίνος του παγκρέατος, ο οποίος προκαλεί έντονο πόνο στους ασθενείς, είναι μια από τις πιο θανατηφόρες κακοήθεις ασθένειες, που οδηγεί σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας μέσα σε λίγους μήνες από τη συχνά πολύ καθυστερημένη διάγνωση.

    Οι ειδικοί στο Ιατρικό Κέντρο Sheba ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για να ανακουφίσουν τον πόνο που βιώνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια επιθετικών θεραπειών που στοχεύουν στη διάσωση της ζωής τους. Η επιστημονική εξέλιξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

    Ο έντονος πόνος είναι χαρακτηριστικό του καρκίνου του παγκρέατος επειδή το πάγκρεας βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα κεντρικό νεύρο που ονομάζεται κοιλιακό γάγγλιο.

    Οι όγκοι του παγκρέατος τείνουν να πιέζουν ή να διεισδύουν σε αυτό το νεύρο, προκαλώντας πολύ έντονο πόνο. Αυτός ο πόνος προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία στους ασθενείς, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.

    Μέχρι τώρα, οι τυπικές θεραπείες για αυτόν τον πόνο περιλάμβαναν παυσίπονα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις όπου ο πόνος ήταν ανθεκτικός στα φάρμακα, επεμβατική θεραπεία, όπως έγχυση αναισθητικών ουσιών απευθείας στο νεύρο και απενεργοποίηση του κοιλιακού πλέγματος.

    Η νέα έρευνα, που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια από τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ακτινοβολίας στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, Δρ. Jacob Lawrence, σε συνεργασία με την Ισραηλινή Αντικαρκινική Ένωση και άλλους ερευνητές. Η μελέτη εξέτασε μια μέθοδο θεραπείας με μια μόνο συνεδρία ακτινοβολίας χρησιμοποιώντας υψηλές δόσεις ακτίνων Χ απευθείας στο νεύρο που εμπλέκεται στον έντονο πόνο.

    Στη διεθνή μελέτη, που διεξήχθη στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Πολωνία, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, συμμετείχαν 125 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία υψηλής δόσης ακτινοβολίας στο νεύρο του κοιλιακού πλέγματος. Το 53% από αυτούς ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου ως αποτέλεσμα της θεραπείας και αξιοσημείωτη βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

    Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως ήπιες και περιελάμβαναν κόπωση και κάποια ναυτία την ημέρα της θεραπείας.

    Ο πόνος είναι μόνο ένας από τους παράγοντες

    Τα ευρήματα της μελέτης έχουν ήδη επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο: η μέθοδος θεραπείας έχει συμπεριληφθεί στις νέες αμερικανικές οδηγίες για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος και είναι πλέον διαθέσιμη στους περισσότερους ασθενείς στις ΗΠΑ.

    «Ο πόνος είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος. Πρόκειται για έντονους πόνους που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία και την ποιότητα ζωής των ασθενών», σημειώνει ο Δρ. Lawrence και προσθέτει:

    «Σε περιπτώσεις που ο πόνος εντείνεται, οι ασθενείς χρειάζονται υψηλές δόσεις φαρμάκων τύπου μορφίνης, που έχουν σοβαρές παρενέργειες. Η νέα ακτινοθεραπεία είναι σχετικά απλή και μπορεί να ελαφρύνει σημαντικά την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών».

    Το κοιλιακό πλέγμα είναι ένα σύνθετο δίκτυο νεύρων που βρίσκεται στην κοιλιά κοντά στο πάγκρεας. Όταν οι όγκοι του παγκρέατος πιέζουν ή διεισδύουν σε αυτό το νεύρο, προκαλούν έντονο πόνο. Η παραδοσιακή μέθοδος ανακούφισης του πόνου ήταν να μπλοκάρει αυτό το νεύρο χρησιμοποιώντας μια αναισθητική ένεση.

    Η νέα μέθοδος που αναπτύχθηκε από το Sheba Medical Center χρησιμοποιεί μία μόνο συνεδρία ακτινοβολίας υψηλής δόσης για να επιτύχει παρόμοια ανακούφιση από τον πόνο, προσφέροντας μια λιγότερο επεμβατική επιλογή με ήπιες παρενέργειες. Αυτή η πρόοδος αποτελεί πλέον μέρος των αμερικανικών κατευθυντήριων γραμμών για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, καθιστώντας το προσβάσιμο σε πολλούς ασθενείς στις ΗΠΑ.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Απάτη: Παρήγγειλε άρτους για μοναστήρι και… άδειασε τον λογαριασμό της φουρνάρισσας

    Eνώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία εις βάρος...

    Τι συμβολίζει η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

    Τον «φρυγικό σκούφο» γνωστό ως «σκούφο της ελευθερίας», ένα...

    Χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς: Σε ποιες περιοχές υπάρχει «πορτοκαλί» συναγερμός για την Κυριακή

    Αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται αύριο, Κυριακή 28/7 αρκετές...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29-7-2024

    ΚΗΔΕΙΑ Τον πολυαγαπημένο  μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ  ΙΩΑΝ. ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΕΤΩΝ   90 Θανόντα  κηδεύουμε την Κυριακή...