Ανακαλύψτε την υποτιμημένη υπερτροφή (superfood)που σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Spector είναι καλή όχι μόνο για την υγεία σας, αλλά και για το περιβάλλον. Έτσι θα περιορίσετε τον κίνδυνο για καρκίνο, παχυσαρκία ή φλεγμονή και θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας, σύμφωνα με τον ειδικό.
Το υποτιμημένο superfood που βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου, της παχυσαρκίας και της φλεγμονής
Ο καθηγητής Tim Spector, «γκουρού» της υγιεινής διατροφής και ιδρυτής της εφαρμογής Zoe Health, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια υποτιμημένη υπερτροφή που όλοι θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας για καλύτερη υγεία και προστασία του περιβάλλοντος.
«Ένα από τα πράγματα που έμαθα είναι η δύναμη των οσπρίων και των φασολιών», δήλωσε ο καθηγητής Spector. «Είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και ωφέλιμα για τον πλανήτη, καθώς διορθώνουν όλο αυτό το άζωτο. Είναι πολύ καλύτερα από πολλές από τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούμε», είπε ο ειδικός.
«Είναι αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά, δρουν κατά της παχυσαρκίας, προστατεύουν το νευρικό σύστημα και επίσης εμπλέκονται στην ανοσολογική μας απόκριση. Άλλαξα τη διατροφή μου και τώρα τρώω πολύ περισσότερα φασόλια, όσπρια και φακές. Τις περισσότερες φορές απλά τα προσθέτω σε φαγητά που έχω ήδη ετοιμάσει. Όλα αυτά είναι πολύ προσιτά, πολύ οικονομικά, πολύ καλά για τον πλανήτη και προσδίδουν καλύτερη γεύση στο φαγητό», δήλωσε ο καθηγητής.
Ενώ τα φασόλια είναι βασικό στοιχείο σε πολλές δίαιτες, η έννοια των οσπρίων μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη. Τα φασόλια, που ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων, διαφέρουν από άλλα όσπρια επειδή αποξηραίνονται πριν την κατανάλωση, οπότε ενώ τα φρέσκα μπιζέλια γίνονται όσπρια όταν αποξηραθούν.
Τα φιστίκια και η σόγια αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα, καθώς ταξινομούνται ως όσπρια λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και χαμηλότερης σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλα μέλη της οικογένειας των οσπρίων.
Πώς να ενσωματώσετε εύκολα τα όσπρια στη διατροφή σας
Ο καθηγητής Spector αναγνωρίζει ότι υπάρχει πολλοί περιφρονούν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι πολλά φασόλια αποθηκεύονται με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, τονίζει ότι χάρη στις σύγχρονες τεχνικές αποθήκευσης, τα κονσερβοποιημένα φασόλια διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά και ενθαρρύνει όλους να εντάξουν περισσότερα φασόλια στη διατροφή τους.
«Είναι σχετικά οικονομικά, ευρέως διαθέσιμα και όταν αγοράζονται σε κονσέρβες ή αποξηραμένα, διαρκούν πολύ», εξήγησε. «Αν και κάποιοι μπορεί να αποφεύγουν τα κονσερβοποιημένα φασόλια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Συνήθως διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά και αποτελούν μια νόστιμη προσθήκη στα γεύματα».