Πλανητική δίαιτα: τι είναι και γιατί κάνει καλό και σε σένα και στο περιβάλλον;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο πλανητική δίαιτα; Μια δίαιτα που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε αυτόν που την εφαρμόζει αλλά και στον ίδιον τον πλανήτη; Ας δούμε λοιπόν τι είναι αλλά και πώς επιδρά στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ουσιαστικά είναι μια βιώσιμη μορφή διατροφής που μοιάζει πολύ με τη Μεσογειακή Διατροφή. Στόχος είναι η κατανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων, η εποχικότητα των υλικών, η μείωση των τροφοχιλιομέτρων, το μέτρο στην κατανάλωση κρέατος και λίγο-πολύ η επιστροφή στο καλό ποιοτικό φαγητό. Η διατροφή αυτή βελτιώνει τόσο το βάρος όσο και την υγεία των ανθρώπων ενώ παράλληλα συντελεί και στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς το κρέας αποτελεί την κύρια πηγή αύξησης του αποτυπώματος άνθρακα.

    Πλανητική δίαιτα: τι είναι και γιατί κάνει καλό και σε σένα και στο περιβάλλον;

    Τα ευρήματα έρευνας χρόνων

    Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η πλανητική διατροφή επιδρά στο προσδόκιμο ζωής, αυξάνοντάς το κατά 30%. Πιο συγκεκριμένα, όποιος την ακολουθεί έχει 30% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με κάποιον που τρώει πολύ πιο ανεξέλεγκτα.
    Παράλληλα, η διατροφή αυτή μειώνει τα ποσοστά θανάτου από ασθένειες που πλέον έχουν αρχίσει να «αφανίζουν» και αρκετά νέους ανθρώπους, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ παράλληλα μειώνει κατά 38% την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο Αλτζχάιμερ ή άλλες παρεμφερείς νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

    Ποιο είναι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα; Μια ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων διαπίστωσε ότι αυτή η προσέγγιση στη διατροφή συνδέεται με 29% χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 51% μείωση της χρήσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων, 21% μείωση της χρήσης λιπασμάτων και 13% μείωση των αναγκών άρδευσης και νερού.

    Σε τι συνίσταται η Πλανητική διατροφή- Ποιες τροφές πρέπει να τρώμε;

    Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η διατροφή των ανθρώπων που ήταν πολύ κοντά σε αυτό που αποκαλούμε «πλανητική δίαιτα» περιελάμβανε τα εξής:

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND
    • Φρέσκα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, όπως το αγγούρι, τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο
    • Ξηροί καρποί και κυρίως οι ακόλουθοι: φιστίκια (αράπικα, Αιγίνης και κάσιους), καρύδια, φουντούκια, πεκάν, ηλιόσποροι.
    • Όσπρια: φακές, φασόλια, ρεβίθια και άλλα παρόμοια.
    • Οι τροφές με τα καλά λιπαρά, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το αβοκάντο.
    • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρώμης, η κινόα και το κριθάρι, καθώς και τρόφιμα που παρασκευάζονται με δημητριακά ολικής αλέσεως (για παράδειγμα, ψωμί ολικής αλέσεως και ψωμί σίκαλης).
    • Χαμηλότερες ποσότητες κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, αυγών, αναψυκτικών, χυμών φρούτων και επεξεργασμένων τροφίμων με ζάχαρη, όπως γλυκά, κέικ, δημητριακά πρωινού και επιδόρπια.

    Πλανητική δίαιτα: τι είναι και γιατί κάνει καλό και σε σένα και στο περιβάλλον;

    Πρέπει δηλαδή να κόψουμε το κρέας;

    Η συγκεκριμένη διατροφή περιγράφεται από τους ειδικούς επιστήμονες ως μια Την περιέγραψε ως μια παμφάγα διατροφή που επιτρέπει δύο μερίδες ζωικών τροφών την ημέρα.
    Μια τυπική εβδομάδα στη δίαιτα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

    • 1 μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, τυρί ή γιαούρτι την ημέρα 1 1 μερίδα κόκκινου κρέατος/ εβδομάδα
    • 1 μερίδα αυγών/ εβδομάδα
    • 2 μερίδες πουλερικών/ εβδομάδα
    • 2 μερίδες ψαριών/ εβδομάδα.

    Η διατροφή αυτή -που ταιριάζει με την διατροφική κουλτούρα πολλών λαών- επικεντρώνεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, και οσπρίων, που μπορούν άνετα να πλαισιώνουν τις πρωτείνες, ενώ είναι αρκετά ευέλικτη και θέτει πολλές επιλογές.

    Μπορεί η υγιεινή διατροφή να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή;

    Η παραγωγή τροφίμων αντιπροσωπεύει περίπου το 30% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στις εκπομπές μεθανίου από τα ζώα, στην εκτεταμένη αποψίλωση των δασών και στις εκπομπές από την επεξεργασία τροφίμων, τα γεωργικά μηχανήματα, τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και άλλες πτυχές της γεωργικής παραγωγής.

    Σαφώς και οι αλλαγές στη διατροφή μας δεν θα θέσουν τέλος στην κλιματική αλλαγή αλλά αν εφαρμοστούν μαζικά και διεθνώς σαφώς μπορούν να επιβραδύνουν την κατάσταση.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαδρομή με τρένο – Διαρκεί 21 ημέρες και διασχίζει 13 χώρες!

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί στους λάτρεις των ταξιδιών με τρένο...

    Ζωή σε ένα κουτί: Στη Μαδρίτη κοιμούνται σε κάψουλες για να γλιτώσουν τα υψηλά ενοίκια

    Το Gallery Hostel Madrid άνοιξε στα τέλη Αυγούστου, προσφέροντας...

    Φόρος κατά προσέγγιση και πρόστιµο για µη υποβολή δήλωσης

    Εκκαθαριστικά με φόρο εισοδήματος ο οποίος θα προσδιορίζεται με...

    Δέκα ταινίες όπου οι ηθοποιοί έκαναν πραγματικά σεξ

    Καμιά φορά δεν έχει να κάνει με το πόσο...
    Best Shop