Κουκιά: Το όσπριο που διώχνει τη μελαγχολία και φτιάχνει τη διάθεση

    Ημερομηνία:

    Τα κουκιά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιέχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με τη βελτίωση της διάθεσης και των συναισθημάτων των ανθρώπων που τα καταναλώνουν
    ICECAP

    Τα κουκιά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιέχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με τη βελτίωση της διάθεσης και των συναισθημάτων των ανθρώπων που τα καταναλώνουν. Μια βελτίωση, μάλιστα, που δεν είναι προσωρινή, αλλά έχει διάρκεια.

    Όπως λέει η Nadia Mohd-Radzman, βοτανολόγος και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, τα κουκιά είναι ένα παραγνωρισμένο όσπριο, το οποίο, όμως, έχει σημαντικά οφέλη.

    Τα κουκιά είναι φθηνά, τα βρίσκει κανείς εύκολα και έχουν γνωστές ευεργετικές ιδιότητες, τονίζει.

    Η ίδια δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μία συγκεκριμένη ουσία που υπάρχει στα κουκιά, τη λεβοντόπα, ή L-dopa, η οποία χρησιμοποιείται μάλιστα στην κλινική θεραπεία ατόμων με Πάρκινσον – και τα κουκιά περιέχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής.

    «Το κρίσιμο είναι ότι η L-dopa έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάστασης που είναι γνωστή ως ανηδονία, η οποία είναι ουσιαστικά η αδυναμία να αισθανθεί κανείς ή να βιώσει ευχαρίστηση. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι τα κουκιά είναι σημαντικά», τονίζει, επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότεροι νέοι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα ψυχικής υγείας και το να τους βοηθήσουμε να ακολουθούν μια σωστή, υγιεινή διατροφή θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

    «Τα κουκιά θα είναι η πρώτη μας γραμμή επίθεσης», τονίζει.

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, τους ανθρώπους που δεν μπορούν να φάνει κουκιά λόγω έλλειψης του ενζύμου G6PD («κυαμισμός» ή «φαβισμός»), η ίδια επισημαίνει ότι «προφανώς αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε».

    Να σημειωθεί ότι η έλλειψη του συγκεκριμένο ενζύμου έχει σαν αποτέλεσμα την αιμόλυση, όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες (κουκιά, ναφθαλίνη) ή φάρμακα (ασπιρίνη).

    «Μια λύση είναι να βρούμε ποικιλίες κουκιών που να περιέχουν χαμηλά επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν κυαμισμό στα ευάλωτα άτομα. Ωστόσο, η πραγματική λύση είναι να δημιουργηθούν γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες με την τεχνολογία Crispr, οι οποίες δεν θα περιέχουν ίχνη των χημικών ουσιών που προκαλούν κυαμισμό – και αυτό είναι που έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε».

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι παλαίμαχοι της Δυτικής Αχαΐας τήρησαν και φέτος το έθιμο

    Όπως και στην Πάτρα, έτσι και στη Δυτική Αχαΐα...

    Oi 7+1 κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει την μεσαία τάξη

    Μπορεί σήμερα όλοι να χαίρονται την μέρα με την...

    Αυτό είναι το «ιπτάμενο μάτι» της Πολεμικής Αεροπορίας

    Πρόκειται για ένα ιπτάμενο ραντάρ, ένα κρίσιμο «εργαλείο» για...

    ΠΑΤΡΑ: Γκαζάκια σε σχολείο την Ανάσταση – Πυροδότησαν γκαζάκια και στην Αγιαλεξιώτισσα – ΦΩΤΟ

    Έτρεχαν και δεν έφταναν οι Αρχές Ασφαλείας και η...