Ένα βασικό συστατικό στοιχείο του DNA, θα μπορούσε να αποτελέσει τη νέα λύση κατά της τριχόπτωσης και να απαλλάξει εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως από μια κατάσταση που ζημιώνει την αυτοεκτίμηση και ποιότητα ζωής τους. Σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Πανεπιστήμιο COMSATS στο Πακιστάν, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pharmacology, η 2-δεοξυ-D-ριβόζη ή δεοξυριβόζη (2dDR), ένας μονοσακχαρίτης και ξαδελφάκι της ριβόζης, μπορεί να διεγείρει την τριχοφυΐα σε περιπτώσεις σε άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία.
Η δεοξυριβόζη είναι ένα σάκχαρο με θεμελιώδη ρόλο σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες σε ζώα και ανθρώπους. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι επιστήμονες από τα δύο πανεπιστήμια μελετούν πώς μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών προάγοντας την αγγειογένεση, τη διαδικασία δηλαδή σχηματισμού και ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, παρατήρησαν ότι χρήση του σακχάρου συνοδευόταν από ταχύτερη τριχοφυΐα γύρω από τις περιοχής επούλωσης.
Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, προκάλεσαν τριχόπτωση σε ποντίκια παρεμβαίνοντας στα επίπεδα τεστοστερόνης -όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αλωπεκίας στους άνδρες. Εφαρμόζοντας μια μικρή δόση τζελ που περιείχε το φυσικό σάκχαρο, παρατήρησαν ότι ενισχύθηκε η διαδικασία της αγγειογένεσης και, κατ’ επέκταση, η αναγέννηση των τριχών. Καθώς εξηγούν, το μυστικό κρύβεται στην αυξημένη αιμάτωση των τριχοθυλακίων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία τους.
α ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με δεοξυριβόζη είναι συγκρίσιμη με αυτή της μινοξιδίλης, αγγειοδιασταλτικού φαρμάκου για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.
Πιθανότητες νέων θεραπειών
Η καθηγήτρια Sheila MacNeil, ομότιμη καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε: «Η ανδρική τριχόπτωση αποτελεί κοινή κατάσταση, που επηρεάζει τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, προς το παρόν όμως υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η απάντηση στην τριχόπτωση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση του φυσικού σακχάρου δεοξυριβόζη για την ενίσχυση της αιμάτωσης στα τριχοθυλάκια προς διέγερση της τριχφυΐας».
Ο καθηγητής Muhammed Yar από το Πανεπιστήμιο COMSATS δήλωσε: «Αυτό το σάκχαρο, με τις αγγειογενετικές ιδιότητες, απαντάται στη φύση, είναι ανέξοδο και σταθερό και έχουμε δείξει ότι μπορεί να χορηγηθεί με διάφορα τζελ ή επιθέματα. Αυτό το προτεραιοποιεί ως υποψήφιο για περαιτέρω διερεύνηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης στους άνδρες».
Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, μια βασική αδυναμία της μελέτης είναι η διεξαγωγή της σε ποντίκια, συνεπώς απαιτούνται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χορήγησης δεοξυριβίζης. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι. Η καθηγήτρια MacNeil σχολίασε ότι «η έρευνά μας είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και αξίζουν περαιτέρω διερεύνηση. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εικόνα και την αυτοπεποίθηση των ανδρών».