Στις ΗΠΑ θέλουν να σκοτώσουν κουκουβάγιες για να σώσουν… κουκουβάγιες

    Ημερομηνία:

    Ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την προστασία της κουκουβάγιας του υποείδους Strix Occidentalis caurina, η οποία ζει στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ και κινδυνεύει με εξαφάνιση, σχεδιάζει να εφαρμόσει η αρμόδια αμερικανική αρχή.

    Όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχέδιο της Υπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής προβλέπει τη θανάτωση τουλάχιστον 450.000 κουκουβαγιών του είδους Strix varia, καθώς θεωρούνται επεμβατικές και απειλούν τις Strix Occidentalis caurina.

    Η αρμόδια υπηρεσία διευκρινίζει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα την εξόντωση του 0,5% του συνολικού πληθυσμού των πτηνών στη Βόρεια Αμερική, τονίζοντας ότι το μέτρο ελήφθη καθώς η βόρεια κουκουβάγια με τις χαρακτηριστικές κηλίδες απειλείται από τις κουκουβάγιες με τις ραβδώσεις που κινούνται προς την περιοχή τους και από την απώλεια των οικοτόπων.

    Αναλυτικότερα, η Strix Occidentalis caurina ένα από τα τέσσερα υποείδη της Strix Occidentalis, είναι ενδημικό πτηνό του Βορειοδυτικού Ειρηνικού και από το 1990 αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης και προστατεύεται από τις ΗΠΑ υπό τον νόμο για τα απειλούμενα είδη Endangered Species Act. Από το 1995 ως το 2017 παρατηρήθηκε ραγδαία μείωση του πληθυσμού του έπειτα από την καταστροφή των ενδιαιτημάτων του, εξαιτίας της αποψίλωσης δασών.

    Βέβαια, τη μετακίνηση των Strix varia από τις ανατολικές πολιτείες στα δυτικά, προκάλεσε η καταστροφή των δικών τους βιοτόπων, έτσι η άφιξή τους σήμανε αυτομάτως ανταγωνισμό με το άλλο είδος για την αναζήτηση τροφής, αφού στο… μενού τους συγκαταλέγονται τα ίδια θηράματα.

    Οι μάχες γίνονται πιο έντονες, η τροφή λιγοστεύει και επομένως η αμερικανική υπηρεσία εκπόνησε σχέδιο για τη θανάτωση των πτηνών τα επόμενα 30 χρόνια, με στόχο την προστασία του ενός είδους, αλλά και την αποτροπή ανάλογων προβλημάτων σε ένα ακόμα υποείδος που ζει στην Καλιφόρνια, το Strix Occidentalis Occidentalis.

    Στις ΗΠΑ θέλουν να σκοτώσουν κουκουβάγιες για να σώσουν… κουκουβάγιες
    Photo: Commons.wikimedia/ Hollingsworth, John and Karen; photo by USFS Region 5 (Pacific Southwest) – US Fish and Wildlife – Strix Occidentalis caurina

    Η Κεσίνα Λι, πολιτειακή επόπτρια του αρμόδιου τμήματος της υπηρεσίας στο Όρεγκον τόνισε ότι δεν πρόκειται για θέμα «κουκουβάγιας εναντίον άλλης κουκουβάγιας», αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα τότε «οι βόρειες κουκουβάγιες πιθανότατα θα εξαφανιστούν σε όλο ή το μεγαλύτερο μέρος της εμβέλειάς τους, παρά τις δεκαετίες συνεργατικών προσπαθειών διατήρησης».

    Όπως αναφέρει η υπηρεσία, αν εγκριθεί και εφαρμοστεί η στρατηγική τότε η εξόντωσή τους θα πραγματοποιηθεί από εκπαιδευμένους επαγγελματίες και θα σημειωθεί σε λιγότερες από τις μισές περιοχές όπου ζουν οι κουκουβάγιες, με την Λι να επισημαίνει πως «η απομάκρυνση της κουκουβάγιας, όπως κάθε διαχείριση χωροκατακτητικών ειδών, δεν είναι κάτι που η Υπηρεσία παίρνει ελαφρά».

    Αντιθέτως, «έχει τη νομική ευθύνη να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την εξαφάνιση της κουκουβάγιας που περιλαμβάνεται στον ομοσπονδιακό κατάλογο και να υποστηρίξει την ανάρρωσή της, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει σημαντικές απειλές για τις στικτές κουκουβάγιες στην Καλιφόρνια».

    Βέβαια, η μη κυβερνητική οργάνωση Animal Wellness Action σε ανοιχτή επιστολή της ζητά να μην τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει σκληρό, δαπανηρό, αφού υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 200 εκατ. δολάρια για την ολοκλήρωσή του, αλλά κυρίως αναποτελεσματικό καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές, όσα πτηνά επιβιώσουν όχι μόνο θα επιστρέψουν στην περιοχή, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλες θέτοντας σε κίνδυνο τις υπό εξαφάνιση κουκουβάγιες.

    Στις ΗΠΑ θέλουν να σκοτώσουν κουκουβάγιες για να σώσουν… κουκουβάγιες
    Photo: Commons.wikimedia/ Mdf – Taken by Mdf – Strix varia

    «Η Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής μετατρέπεται από προστάτης σε διώκτης της αμερικανικής άγριας ζωής. Το σχέδιο είναι εξαιρετικά ακριβό χωρίς να προστατεύει ούτε ένα στρέμμα δασικού βιότοπου και είναι καταδικασμένο να αποτύχει, επειδή δεν υπάρχει τρόπος για τον οργανισμό να αποτρέψει τις κουκουβάγιες από το να επανααποικίσουν τις περιοχές», δήλωσε ο Γουέιν Πασέλ, πρόεδρος της Animal Wellness Action.

    «Κάθε λογικός άνθρωπος θέλει να σώσει τις στικτές κουκουβάγιες από την εξαφάνιση, αλλά οι στρατηγικές που σκοτώνουν μισό εκατομμύριο κουκουβάγιες δεν πρέπει να τίθενται στο τραπέζι, αφού παραβιάζουν τους κανόνες για τη σωστή μεταχείριση οποιουδήποτε εγγενούς είδους κουκουβάγιας στη Βόρεια Αμερική», πρόσθεσε ο Πασέλ.

    Photo: Commons.wikimedia/ Hollingsworth, John and Karen; photo by USFS Region 5 (Pacific Southwest) – US Fish and Wildlife

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ανταγωνισμός στα φάρμακα απώλειας βάρους – Απειλείται το δίπολο των κολοσσών

    Το δίπολο της αμερικανικής Eli Lilly και της δανέζικης...

    ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: 19+1 λύσεις για λάθη και παραλείψεις

    Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο...

    Ιντερνετ με… δοκιμή από τα τέλη Αυγούστου

    Ιντερνετ με… δοκιμή, τουλάχιστον ως προς τις πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης,...