Jelly shoes: Ποιους κινδύνους για τα πόδια κρύβει η νέα μόδα στα καλοκαιρινά παπούτσια

    Ημερομηνία:

    Προσοχή κατά την επιλογή καλοκαιριών παπουτσιών συστήνουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να έχουν τα όμορφα και φαινομενικά βολικά παπούτσια, όπως τα jelly shoes -ή πλαστικά σανδάλια στην ελληνική-, το μεγάλο trend του φετινού καλοκαιριού, όσο και άλλα υποδήματα όπως σαγιονάρες ή πέδιλα, τα οποία κατά βάση δεν υποστηρίζουν σωστά το πόδι.

    Ο Αυστραλός Δρ. Sean Fitzpatrick μίλησε στο FEMAIL για τα καλοκαιρινά παπούτσια που αυξάνουν την καταπόνηση (stress) του ποδιoύ, οδηγώντας σε αίσθημα κόπωσης και πόνου. Η συστηματική χρήση ακατάλληλων υποδημάτων ωστόσο μπορεί να έχει συνέπεια μακροχρόνια προβλήματα, όπως καταπονημένες αρθρώσεις, χρόνιος πόνος, προβλήματα με τον Αχίλλειο τένοντα, πελματιαία απονευρωσίτιδα, πόνοι στη μέση, τα γόνατα ή τους γοφούς και κακή στάση σώματος.
    Jelly shoes: Ποιους κινδύνους για τα πόδια κρύβει η νέα μόδα στα καλοκαιρινά παπούτσια

    Photo: Shutterstock

    Κίνδυνοι από τα jelly shoes

    Η επανεμφάνιση των jelly shoes, που δημιουργήθηκαν στη Γαλλία το 1946 και αποτέλεσαν τάση τη δεκαετία του 1990, δεν είναι ιδανική επιλογή για πολύωρο περπάτημα. Όχι μόνο υστερούν από άποψη υποστήριξης -και μάλιστα στις σημαντικές μηχανικές λειτουργίες των ποδιών- αλλά μπορούν να γίνουν και άβολα μετά από κάποια ώρα.

    Έπειτα, το υλικό PVC που συχνά χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους, μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και να αυξήσει τον κίνδυνο για μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις. «Τα jelly shoes δεν είναι τα παπούτσια που θα συνέστηνε ο ποδίατρος» δήλωσε ο Δρ. Fitzpatrick, αντιπροτείνοντας παντόφλες ή πέδιλα με άνετες σόλες, ανατομικό σχεδιασμό από πιο φιλικά στο δέρμα υλικά.

    Ιδανικά για τις διακοπές

    Ο ειδικός προτείνει αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο για όσους και όσες σκοπεύουν να περπατήσουν πολύ στις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ πάνινα με σόλες καλής υποστήριξης μπορούν να συνδυάσουν άνεση με στυλ. «Συνιστάται να δοκιμάζετε όλα τα παπούτσια πριν την αγορά για να μειωθεί ο κίνδυνος προβλημάτων από κακή εφαρμογή στο πόδι, όπως φουσκάλες και κάλοι» πρόσθεσε.

    Jelly shoes: Ποιους κινδύνους για τα πόδια κρύβει η νέα μόδα στα καλοκαιρινά παπούτσια

    Photo: iStock

    Προετοιμασία των παπουτσιών και πρόσθετες συμβουλές

    Εφόσον τα υποδήματα προορίζονται για μεγάλους περιπάτους ή τρέξιμο, φροντίστε να είναι σε καλή κατάσταση, ελέγχοντας για σημάδια φθοράς ή σκισίματος. Όσον αφορά τα νέα παπούτσια, ο ειδικός επισημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν φορεθεί αρκετά πριν χρησιμοποιηθούν για έντονη σωματική δραστηριότητα στις διακοπές.

    Ο ποδίατρος προειδοποιεί επίσης όσους σκοπεύουν να περπατήσουν ξυπόλυτοι. «Οι σύντομοι περίπατοι με γυμνά πόδια δεν είναι πρόβλημα, αν πρόκειται όμως να περπατήσετε μεγάλες αποστάσεις, η ισχυρή σύσταση είναι να φοράτε καλά και υποστηρικτικά παπούτσια» τόνισε.

    Στο ιατρείο του Δρ. Fitzpatrick προσέρχονται πολλά άτομα με μυοσκελετικούς τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν από ακατάλληλα παπούτσια, όπως πελματιαία απονευρωσίτιδανευρώματα Morton και τενοντίτιδα Αχίλλειου τένοντα, τα οποία αντιμετωπίζονται με διάφορες μεθόδους, από χρήση ειδικών πάτων και φυσικοθεραπείες έως ελάχιστα επεμβατικές πράξεις και θεραπείες λέιζερ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ιντερνετ με… δοκιμή από τα τέλη Αυγούστου

    Ιντερνετ με… δοκιμή, τουλάχιστον ως προς τις πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης,...

    Τι συμβαίνει και ο κόσμος δεν… αγοράζει τόσο μπέργκερ

    Δεν βλέπουν, πλέον, τις πόρτες των χιλιάδων καταστημάτων τους...

    Η αποκλιμάκωση της ακρίβειας στο «καλάθι» της ΔΕΘ – Φοροκίνητρα για συνεπείς οφειλέτες

    Ρυθμίσεις για την ελάφρυνση των φορολογούμενων οι οποίοι είναι...

    ΑΕΚ – Νόα 1-0: Εκτός Ευρώπης από τον Δεκαπενταύγουστο

    Η Ενωση πλήρωσε την αυτοκτονία στην Αρμενία και τη...