Για ένα δυάρι 30 ετών απαιτούνται σήμερα οι μισθοί 11,5 χρόνων

    Ημερομηνία:

    Το 2013 στον Νέο Κόσμο ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. πωλούνταν μόλις προς 6.000 ευρώ, ενώ στο Παγκράτι γκαρσονιέρα 27 τ.μ. είχε τιμή πώλησης 9.500 ευρώ. Επίσης, το 2011, στο Μετς μεζονέτα 110 τ.μ. (τριών επιπέδων, κατασκευής 1987), με απεριόριστη θέα ενοικιαζόταν προς 1.200 ευρώ.

    Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι αξίες αυτές σήμερα είναι ανύπαρκτες, έχοντας αυξηθεί, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΤΕ), από το 2017 έως το α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς κατά 66,4%, ως απόρροια της βελτίωσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και των θετικών προσδοκιών που δημιουργεί ο τουρισμός. Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η ΤΤΕ, η πορεία των τιμών ακινήτων είναι δυσανάλογη σε σχέση με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη δεκαετία 2012-2022, στην Ελλάδα καταγράφηκε η χαμηλότερη αύξηση του μέσου μισθού, σε ονομαστικούς όρους, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Με τα δεδομένα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η απόκτηση ακινήτου παραπέμπει σε ηράκλειο άθλο, ιδίως για νέα νοικοκυριά που δεν διαθέτουν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις ή πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

    Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας Cerved Property Services, απαιτούνται μισθοί 11,5 ετών σήμερα για την αγορά ενός διαμερίσματος επιφάνειας 60 τ.μ. και ηλικίας 20-30 ετών, λόγω του τριπλάσιου ρυθμού αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ρυθμό ανόδου των μισθολογικών απολαβών. Συγκεκριμένα, από το 2018 και μέχρι το τέλος του 2023 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 19,5%, από 1.070 ευρώ σε 1.250 ευρώ. Στην πράξη, όμως, η αύξηση αυτή δεν είχε αντίκρισμα, γιατί αντισταθμίστηκε από τον υψηλό πληθωρισμό και το κύμα ακρίβειας που έχει πλήξει σχεδόν το σύνολο των αγαθών (π.χ. τρόφιμα) και των υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, παρότι πλέον οι αυξήσεις είναι περιορισμένες. Την ίδια περίοδο (2018-2023), η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στην Ελλάδα έχει σημειώσει αύξηση κατά 57%, αγγίζοντας τις 274.830 ευρώ, από 175.000 ευρώ το 2018. Αυτό σημαίνει ότι πλέον απαιτούνται 11,5 χρόνια για την απόκτηση ενός διαμερίσματος 60 τ.μ. Μόλις πριν από τρία χρόνια, το 2021, απαιτούνταν μισθοί 8,5 ετών για την απόκτηση του ίδιου ακινήτου (60 τ.μ., 30 ετών), διάστημα που ήταν εναρμονισμένο με τον διεθνή μέσο όρο.

    Βάσει ανάλυσης της εταιρείας Green Estate, πέρυσι για την απόκτηση κατοικίας στις 20 περιοχές της Αττικής με την υψηλότερη αύξηση τιμών (Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Κηφισιά, Ελληνικό κ.λπ.) προστέθηκαν 2,8 και 1,9 έτη εργασίας για μισθωτούς με μηνιαίες απολαβές 800 και 1.250 ευρώ αντίστοιχα. Για την εξασφάλιση στέγης σε 20 από τις φθηνότερες περιοχές, δηλαδή με τη μικρότερη άνοδο αξιών (π.χ. Μάνδρα, Φυλή, Ιλιον κ.ά.), απαιτούνται από πέρυσι από 5,5 έως 8 μήνες επιπρόσθετης εργασίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αποπειράθηκαν να βιάσουν 19χρονη μπροστά στον φίλο της

    Εφιαλτικές στιγμές έζησε ένα ζευγάρι τουριστών από την Ολλανδία,...

    Δραπετσώνα: Αστυνομικοί βούτηξαν στη θάλασσα και διέσωσαν εγκλωβισμένο ναυαγό (βίντεο)

    Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, έλαβαν σήμα για άτομο που καλούσε...

    Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (χάρτης)

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σε...

    ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Το πρώτο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου μέσα στην Πάτρα – ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Το πέμπτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Αχαΐα...