ΑΧΑΪΑ: Αύξηση στον τουρισμό αλλά… κάτω του 5%

    Ημερομηνία:

    Για µικρή αύξηση της τάξεως του 3-4% κάνουν λόγο οι επαγγελµατίες στον χώρο των ξενοδοχείων και του τουρισµού στη ∆υτική Ελλάδα και την Αχαΐα, σχετικά µε τη φετινή θερινή σεζόν. Φυσικά, πρόκειται για εκτιµήσεις που προκύπτουν βάσει των έως τώρα δεδοµένων. Τα πλήρη στοιχεία θα είναι διαθέσιµα µετά το πέρας της τρέχουσας σεζόν, δηλαδή περί τα τέλη του Οκτωβρίου. Όσον αφορά ακριβώς αυτή την περίοδο λήξης της τουριστικής χρονιάς, πρόκειται για ένα θέµα που επίσης θέτουν επί τάπητος οι άνθρωποι του τουρισµού, αφού θεωρούν επιτακτική την ανάγκη της επέκτασής της τουλάχιστον για µερικές ακόµη εβδοµάδες. Πρόκειται, όπως εξηγούν, για ενέργεια που θα είχε πολλές θετικές συνέπειες σε πληθώρα κλάδων του νοµού και όχι αποκλειστικά για παράδειγµα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

    Αναντιστοιχία με τις ξενοδοχειακές κρατήσεις

    Ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, ∆ηµήτρης ∆ιαµαντόπουλος, εξηγεί στον «Νεολόγο»: «Από όσο γνωρίζουµε, υπάρχει µια αύξηση στον εισερχόµενο τουρισµό στο αεροδρόµιο του Αράξου από την αρχή της σεζόν, η οποία να διευκρινίσουµε ότι τοποθετείται στα µέσα Μαΐου. Υπάρχει λοιπόν µια αύξηση των αφίξεων στον εισερχόµενο τουρισµό, η οποία όµως αύξηση αυτή δεν εµφανίζει το ίδιο ποσοστό στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία. Αυτό σηµαίνει ότι οι τουρίστες που έρχονται στην περιοχή µας δεν επιλέγουν για τη διαµονή τους µόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και τα ενοικιαζόµενα διαµερίσµατα, και σε σπίτια airbnb ή οτιδήποτε άλλο». Τα λεγόµενά του επιβεβαιώνουν πράγµατι και τα στοιχεία που παραχώρησε στον «Νεολόγο» ο Πρόεδρος Πανελλαδικού ∆ικτύου E-Real Estates Θέµης Μπάκας. Συγκεκριµένα, τα εν λόγω στοιχεία αποδεικνύουν µια αύξηση 17%, σε σύγκριση µε το αντίστοιχο, περυσινό διάστηµα, στη ζήτηση για Airbnb ακίνητα βραχυχρόνιας µίσθωσης.

    Αύξηση περίπου 3%

    Πάντως, και για τα ξενοδοχεία, τα δεδοµένα επιτρέπουν στους επαγγελµατίες να αισιοδοξούν. «Όσον αφορά τους µήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αχαΐας, είναι αρκετά καλή. Εµείς θα µπορούµε να έχουµε µια εικόνα στις αρχές του Οκτώβρη µετά την πρώτη εβδοµάδα, που ουσιαστικά θα κλείσει η χρονιά. Μέχρι όµως στιγµής, δηλαδή µέχρι τις 15 περίπου Αυγούστου, παρουσιάζεται µία αύξηση της τάξεως του 2% – 3%, ίσως και 4%. Αυτή είναι η αύξηση που εµφανίζεται στα ξενοδοχεία. Πιθανότατα στις αφίξεις στο αεροδρόµιο η αύξηση να είναι µεγαλύτερη, γιατί όπως προανέφερα, δεν µένουν όλοι σε ξενοδοχεία.  Υπάρχει µια αισιοδοξία στον κλάδο και αναµένουµε και τον µήνα Σεπτέµβρη για να δούµε πού θα κυµανθεί η ζήτηση, αν θα είναι η ίδια και σε τι επίπεδα θα βρίσκεται» τονίζει ο κ. ∆ιαµαντόπουλος.

    Μικρή η διάρκεια της σεζόν

    Ακόµη, επισηµαίνει ότι πολλοί κλάδοι στην περιοχή της ∆υτικής Ελλάδας θα µπορούσαν να ευνοηθούν αν υπάρξει επέκταση της εποχικής σεζόν: «όσον αφορά την εποχικότητα, δυστυχώς η περιοχή µας έχει µικρή χρονικά σεζόν. ∆ηλαδή κρατά µέχρι την τελευταία εβδοµάδα του Σεπτέµβρη και στην καλύτερη των περιπτώσεων να φτάσει µέχρι την πρώτη εβδοµάδα του Οκτώβρη. ∆εν είναι όπως στα νησιά, στα οποία η σεζόν φτάνει µέχρι και τέλος Οκτώβρη. Αυτό ήθελα να τονίσω, καθώς είναι κάτι µε το οποίο δεν είµαστε ευχαριστηµένοι.  Επί του παρόντος, η τουριστική σεζόν κρατά µετά βίας 4-4,5 µήνες. Αυτό το οποίο προσπαθούµε και αποζητούµε κάθε χρόνο είναι να µεγαλώσει και να φτάσει τους πέντε µήνες αν είναι εφικτό. Ωστόσο πρόκειται για κάτι δύσκολο».

    Όπως εξηγεί, αυτό που επιθυµούν οι επαγγελµατίες των τουριστικών κλάδων, είναι τόσο να αρχίζει νωρίτερα η σεζόν, όσο και να τελειώνει αργότερα, φτάνοντας δηλαδή αν είναι δυνατόν στα µέσα του Οκτωβρίου. «∆υστυχώς τα τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν ταξίδια στην περιοχή µας, µε εξαίρεση την αγορά της Γερµανίας, έχουν µικρότερα προγράµµατα. Πρόκειται για προγράµµατα περίπου τεσσάρων µηνών. Τα ίδια τουριστικά γραφεία όµως που αφορούν Γάλλους, Βέλγους, Τσέχους, Πολωνούς, στα νησιά του Αιγαίου έχουν µεγαλύτερη σεζόν. Το βασικό µέληµα λοιπόν για εµάς είναι να προσπαθήσουµε να µεγαλώσουµε τη σεζόν. Αυτό είναι το µέληµά µας για το 2025 και το 2026 και τα επόµενα χρόνια, αν είναι δυνατόν. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για πολλούς εργασιακούς κλάδους και όχι µόνο για τα ξενοδοχεία. Όλος ο εµπορικός κόσµος θα ωφεληθεί και θα είναι πολλαπλό το κέρδος».

    Ποιες περιοχές προτιμούν οι τουρίστες στη Δυτική Ελλάδα

    Ποιες περιοχές της ∆υτικής Ελλάδας προτιµούν οι τουρίστες; Όπως αναφέρει ο κ. ∆ιαµαντόπουλος, οι Έλληνες «ψηφίζουν» κατά κύριο λόγο τα µέρη που είναι πλησιέστερα στην Αθήνα, όπως το Αίγιο, το ∆ιακοπτό και τα Σελιανίτικα και σπανιότερα θα προτιµήσουν περιοχές της ∆υτικής Αχαΐας. Όσον αφορά όµως όσους έρχονται από το εξωτερικό στο αεροδρόµιο του Αράξου, υπάρχει µεγαλύτερη ζήτηση για τη ∆υτική Αχαΐα και την Ηλεία. Ο κ. ∆ιαµαντόπουλος αποδίδει την προτίµηση αυτή στη µεγαλύτερη προβολή των εν λόγω περιοχών και φυσικά στη µικρότερη από το αεροδρόµιο του Αράξου απόσταση».

    «Είµαστε ευχαριστηµένοι µε την έννοια ότι πιστεύουµε ότι θα κλείσει µε θετικό πρόσηµο η χρονιά, το οποίο ευελπιστούµε ότι θα είναι γύρω στα 3-4%. Αποκορύφωµα είναι ο Αύγουστος γιατί µπαίνει και η ελληνική αγορά µέσα. Όπως γνωρίζουµε, οι Έλληνες πελάτες κάνουν κυρίως διακοπές από τις 20 Ιουλίου µέχρι τις 30 Αυγούστου. Αλλά γενικά στη σεζόν και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν µεγάλες πληρότητες στα ξενοδοχεία της περιοχής», λέει κλείνοντας ο πρόεδρος των Ξενοδόχων.

    Νεολόγος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” ο Φώτης Χρυσανθόπουλος

    Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει τη θλίψη του...

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Ενα ακόμη “θαύμα” από τον Πέτρο Ζαμπάκη και τους συναδέλφους του – ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ

    Γίνονται θαύματα στην ιατρική σήμερα; Ναι και στην Πάτρα....

    ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΡΟΧΑΙΟ: Δύο στο νοσοκομείο, ο ένας σοβαρά – ΦΩΤΟ

    Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί...