Επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο

    Ημερομηνία:

    Δείγματα ανθρώπινου εγκεφάλου που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτοψίας στις αρχές του 2024 περιείχαν περισσότερα μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού από ό,τι δείγματα που συλλέχθηκαν οκτώ χρόνια πριν, σύμφωνα με preprint που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τον Μάιο. Το preprint είναι μια μελέτη η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και δημοσιευτεί σε περιοδικό.

    «Οι συγκεντρώσεις που είδαμε στον εγκεφαλικό ιστό φυσιολογικών ατόμων, τα οποία είχαν μέση ηλικία περίπου 45 ή 50 ετών, ήταν 4.800 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ή 0,5% κατά βάρος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μάθιου Κάμπεν, καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο Αλμπουκέρκι.

    «Σε σύγκριση με δείγματα εγκεφάλου από αυτοψία του 2016, αυτό είναι περίπου 50% υψηλότερο», δήλωσε ο Κάμπεν. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι εγκέφαλοί μας σήμερα αποτελούνται κατά 99,5% από εγκέφαλο και το υπόλοιπο είναι πλαστικό».

    Αυτή η αύξηση, ωστόσο, δείχνει μόνο την έκθεση και δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εγκεφαλική βλάβη, δήλωσε η Φοίβη Στέιπλετον, αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Πισκατάγουεϊ του Νιου Τζέρσεϊ, η οποία δεν συμμετείχε στην προδημοσίευση.

    «Δεν είναι σαφές αν, στη ζωή, αυτά τα σωματίδια είναι ρευστά, εισέρχονται και εξέρχονται από τον εγκέφαλο, ή αν συγκεντρώνονται στους νευρολογικούς ιστούς και προάγουν τη νόσο», δήλωσε η ίδια σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πώς τα σωματίδια μπορεί να αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα και αν αυτό έχει τοξικολογικές συνέπειες».

    Τα δείγματα του εγκεφάλου περιείχαν 7% έως 30% περισσότερα μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού από ό,τι τα δείγματα από τα νεφρά και το συκώτι των πτωμάτων, σύμφωνα με το preprint.

    «Μελέτες έχουν βρει αυτά τα πλαστικά στην ανθρώπινη καρδιά, τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες, το ήπαρ, τους όρχεις, το γαστρεντερικό σύστημα και τον πλακούντα», δήλωσε ο παιδίατρος και καθηγητής βιολογίας Dr. Φίλιπ Λάντριγκαν, διευθυντής του Προγράμματος για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία και το Κοινό Αγαθό και του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για την Πλανητική Υγεία στο Boston College, όπως μεταδίδει το CNN.

    «Είναι σημαντικό να μην τρομάξουμε τους ανθρώπους, επειδή η επιστήμη σε αυτόν τον τομέα εξακολουθεί να εξελίσσεται και κανείς το έτος 2024 δεν πρόκειται να ζήσει χωρίς πλαστικό», δήλωσε ο Λάντριγκαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην προδημοσίευση.

    «Λέω στον κόσμο: ‘Ακούστε, υπάρχουν κάποια πλαστικά από τα οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Δεν πρόκειται να αποκτήσετε κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή που να μην περιέχει πλαστικό». Αλλά προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στα πλαστικά που μπορείτε να αποφύγετε, όπως οι πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” ο Φώτης Χρυσανθόπουλος

    Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει τη θλίψη του...

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Ενα ακόμη “θαύμα” από τον Πέτρο Ζαμπάκη και τους συναδέλφους του – ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ

    Γίνονται θαύματα στην ιατρική σήμερα; Ναι και στην Πάτρα....

    ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΡΟΧΑΙΟ: Δύο στο νοσοκομείο, ο ένας σοβαρά – ΦΩΤΟ

    Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί...