Τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας για τη δίαιτα που ακολουθούμε

    Ημερομηνία:

    Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι περιοριστικές δίαιτες κάθε άλλο παρά βοηθούν.

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί είναι κατά των περιοριστικών διαιτών.

    Πρόκειται για τις δίαιτες στις οποίες κάποιος καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από τις ενεργειακές ανάγκες του, περιορίζει τις ομάδες τροφίμων ή τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει, επισημαίνει η Τζένιφερ Ρόλιν, ιδρύτρια κέντρου για τις διατροφικές διαταραχές, στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ.

    Τέτοιες δίαιτες είναι αδύνατο να τηρηθούν. Ενδέχεται να μην καλύπτονται οι ανάγκες μας σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, ή να οδηγήσουν σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό και το σώμα, προειδοποιεί η Ρόλιν μιλώντας στο CNN.

    Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν η διατροφή μας είναι περιοριστική ή απλά κάνουμε επιλογές έχοντας κατά νου την υγεία μας; Υπάρχουν κάποιοι εμπειρικοί κανόνες. Για παράδειγμα, αν βασίζουμε τις επιλογές μας στην ελπίδα να χάσουμε βάρος ή αν αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, τότε πιθανότατα ακολουθούμε μια περιοριστική δίαιτα, αναφέρει η Νάταλι Μόκαρι, διατροφολόγος στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

    Αν αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας για τη δίαιτα που ακολουθούμε, συμβουλεύουν η Ρόλιν και η Μόκαρι.

    Πόσο συχνά σκέφτεσαι το φαγητό;
    Ένας τρόπος να αξιολογήσουμε τη δίαιτά μας είναι να εξετάσουμε πόσο συχνά σκεφτόμαστε το φαγητό.

    Όταν ακολουθούν μία περιοριστική δίαιτα, οι άνθρωποι έχουν την τάση να παθαίνουν εμμονή με το τι έφαγαν, τι θα φάνε και να νιώθουν ντροπή αφού έχουν φάει, λέει η Μόκαρι.

    Εξαιτίας των περιορισμών, οι κοινωνικές επαφές μπορεί να γίνουν λιγότερο διασκεδαστικές και τα γεύματα να μην προσφέρουν την ίδια ικανοποίηση. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο το φαγητό, τονίζει η διατροφολόγος.

    Πόσο αυστηρός είσαι;

    Ένας άλλος καλός δείκτης είναι πόσο ευέλικτοι είμαστε σε ό,τι αφορά στη διατροφή μας, σημειώνει η Ρόλιν.

    «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο τι προτιμάμε να τρώμε ή μια διατροφή που μας κάνει να νιώθουμε καλά και με μία σειρά αυστηρών κανόνων που πρέπει να ακολουθούμε», εξηγεί και προειδοποιεί ότι το δεύτερο συχνά προκαλεί ενοχή και αίσθημα ντροπής.

    Για παράδειγμα, αν προσπαθούμε να μειώσουμε το τυρί, ο ένας τρόπος είναι να πούμε ότι δεν θα φάμε ποτέ ξανά. Όμως, καλύτερα είναι να προσθέσουμε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς στο πιάτο, ώστε να φάμε λιγότερο τυρί.

    «Αντί να ασχολείστε με το τι μπορείτε να αποκλείσετε, κοιτάξτε τι μπορείτε να προσθέσετε», τονίζει η Ρόλιν.

    Μπορείς να φας λίγο;

    Η Μόκαρι συνήθως ακολουθεί τον κανόνα 80-20 με τους πελάτες της. Το 80% του χρόνου επικεντρώνονται στο να τρώνε τις τροφές που χρειάζονται για μια συγκεκριμένη δίαιτα και το 20% του χρόνου υπάρχει περισσότερη επιείκεια.

    Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου με συγκεκριμένες τροφές, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ακολουθείς υπερβολικά περιοριστική δίαιτα, επισημαίνει η Ρόλιν. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως είτε δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να φάει αυτή την τροφή, ή νιώθεις ντροπή αφού τη φας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Προμηθέας: Ανακοίνωση για την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο

    Οι "Προμηθείς" θα αντιμετωπίσουν το Περιστέρι (12/9,17:00) και τον...

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: 45 χρόνια ΧΑΡΑΜΑ – Ο Στέφανος Οικονόμου θυμάται…! Ησαν εκεί πολλοί τραγουδιστές

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%ce%b4%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-45-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%87/

    Στις 15 Σεπτεμβρίου η πρώτη συναυλία της νέας περιόδου, για την Πολυφωνική Πατρών

    Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Οργανισμού της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ»,...

    6η ΥΠΕ: Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση νοσοκομείων

    Το Σάββατο 7/9/2024 στο περίπτερο του Ταμείου Ανάκαμψης, στα...
    Best Shop