Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους

    Ημερομηνία:

    Αν είστε από αυτούς που γυμνάζονται τακτικά και για μεγάλο διάστημα, μπορεί να κάνετε στο σώμα σας κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να καίτε θερμίδες ή να διατηρείτε τη φόρμα σας. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα για τον τρόπο που η μακροχρόνια άσκηση επηρεάζει την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας. Και δεν μιλάμε για απλή απώλεια κιλών, αλλά για το πού και πώς αποθηκεύεται το λίπος – κάτι που είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolismόσοι ασκούνται συστηματικά για πολλά χρόνια έχουν πιο υγιή λιπώδη ιστό, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ο λόγος; Το σώμα τους αποθηκεύει το λίπος με πιο «ασφαλή» τρόπο. Δηλαδή, αντί να συσσωρεύεται σε επικίνδυνα σημεία, όπως γύρω από τα όργανα (π.χ. στο ήπαρ ή την καρδιά), το λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα με τρόπο που δεν βλάπτει την υγεία.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, Jeffrey Horowitz, καθηγητής κινησιολογίας, εξηγεί ότι η χρόνια άσκηση όχι μόνο βοηθά να χάσετε κιλά, αλλά αλλάζει τη σύνθεση του λιπώδους ιστού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ασκούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια (με μέσο όρο τα 11 χρόνια) είχαν λιπώδη ιστό με περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, περισσότερα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων), λιγότερη φλεγμονή και λιγότερο κολλαγόνο που δυσκολεύει τον μεταβολισμό.

    Γιατί είναι σημαντικό
    Μπορεί να πιστεύετε ότι η άσκηση είναι απλώς ένας τρόπος να χάσετε βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία σας σε βαθύτερο επίπεδο. Όταν αποθηκεύεται το λίπος κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός) αντί γύρω από τα όργανα (σπλαχνικό λίπος), μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

    Και αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει την ποσότητα λίπους που έχετε. Όπως τονίζει ο Horowitz, «αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει το λίπος σε υγιή σημεία, αν τυχόν πάρετε βάρος». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποια στιγμή πάρετε μερικά κιλά, το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να τα αποθηκεύσει με ασφάλεια.

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Οι επιστήμονες τώρα θέλουν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο. Ποιο είδος άσκησης είναι το πιο αποτελεσματικό για την αλλαγή του τρόπου που αποθηκεύουμε λίπος; Πόσο επηρεάζονται τα λιποκύτταρα από τη συστηματική άσκηση σε βάθος χρόνου; Τα επόμενα χρόνια, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν ακόμη πιο σαφείς απαντήσεις για το πώς η άσκηση συμβάλλει όχι μόνο στη σιλουέτα, αλλά και στην υγεία μας συνολικά.

    Οπότε, αν είστε από αυτούς που έχουν βάλει την άσκηση στη ζωή τους, ίσως κάνετε πολύ περισσότερα για το σώμα σας απ’ ό,τι νομίζετε. Και αν δεν γυμνάζεστε ακόμη, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει κάποιος μέσα από το OnlyFans

    Η συνδρομητική πλατφόρμα OnlyFans έχει γίνει μια προσοδοφόρα υπηρεσία για τους...

    Ολοκληρώθηκε το δύσκολο χειρουργείο του μικρού Γιαννάκη στις ΗΠΑ

    Ο μικρός Γιαννάκης, που έχει συγκινήσει το πανελλήνιο με...

    Σχολεία: Γιατί θα είναι κλειστά στις 27 Σεπτεμβρίου

    Τα σχολεία της χώρας, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια,...

    ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ: Εντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους του κλάδου για την επιβολή τέλους 20 ευρώ ανά επιβάτη

    Για στοχοποίηση της κρουαζιέρας κάνει λόγο – ανεπίσημα –...
    Best Shop