ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Οχι στα φωτοβολταϊκά στα βουνά

    Ημερομηνία:

    (ΠΡΟΣΟΧΗ! όσοι έχουν υπογράψει στην φόρμα κατά το παρελθόν, δεν απαιτείται να την συμπληρώσουν εκ νέου).

    Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για πλωτό φωτοβολταϊκό (φ/β) σταθμό ισχύος 8 MW και τα συνοδά έργα της SOLAR VENTURE 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε στην τεχνητή λίμνη Στράτου του ποταμού Αχελώου, της Δ.Ε. Νεάπολης και Στράτου του δήμου Αγρινίου, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Πέμπτη 8-10-2024: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1977

    (Στην παραπάνω διεύθυνση μπορούμε να βρούμε την ΜΠΕ του έργου, κατηγορίας Α1, να ενημερωνόμαστε για τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και να συμμετέχουμε στην διαβούλευση, μόνο εάν είμαστε εγγεγραμμένοι στο ΗΠΜ και αφού συνδεθούμε με όνομα χρήστη και κωδικό).

    Ενδεικτικά στοιχεία έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ: 46.642,88 τ.μ. έκταση πλωτού φ/β, αριθμός φωτοβολταϊκών πλαισίων: 16.000, η διασύνδεση του έργου με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να αδειοδοτηθεί σε 2ο χρόνο και όχι στην παρούσα αδειοδότηση (αναμένεται να συνδεθεί στα 18,5χλμ βόρεια με τον υφιστάμενο Υποσταθμό Πεταλά, στον οποίο καταλήγει και ο αιολικός σταθμός του Πεταλά).
    Θα βρίσκεται 9,5χλμ βορειοδυτικά της πόλης του Αγρινίου και στις εξής αποστάσεις από τα χωριά: 1 χλμ απο την Στράτο, 1,5χλμ από την Σπολάιτα, 2,2χλμ από την Νεάπολη, 2,6χλμ από το Ματσούκι, 4,2χλμ από την Λεπενού, 4,7χλμ από τα Τριανταίικα και την Μεγάλη Χώρα και 5,7 από το Καστράκι. Θα βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου Στράτου, σε απόσταση μόλις 700μ. από το αρχαίο θέατρο Στράτου και 1,3χλμ από τον Ναό του Στρατίου Διός!

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η παρούσα δημόσια διαβούλευση αποτελεί την 14η κατά σειρά διαβούλευση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου-περιοχή των λιμνών του Αχελώου, από τον Δεκέμβριο του 2023 έως και σήμερα. Είχαν προηγηθεί δημόσιες διαβουλεύσεις για:
    – έναν (1) αιολικό σταθμό με 8 ανεμογεννήτριες στην Αρέντα του Παναιτωλικού Όρους
    – έξι (6) σταθμούς αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου (πέραν αυτών που ήδη κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στην λίμνη Καστρακίου στην περιοχή της Αλευράδας Αμφιλοχίας)
    – τέσσερις (4) πλωτούς φ/β σταθμούς: έναν (1) στην λίμνη Στράτου, 
     έναν (1) στην λίμνη Καστρακίου και δύο (2) στην λίμνη Κρεμαστών.
    – και για δύο (2) Μικρά Υδροηλεκτρικά ‘Εργα (ΜΥΗΕ) στον ποταμό Ζέρβα και το Χουνόρεμα (παραπόταμοι του Αχελώου).
    Ο μυθικός, άγριος αλλά και πολύπαθος Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος και ο πλουσιότερος σε νερά ποταμός που κινείται εντός της χώρας. Η ιχθυοπανίδα του είναι από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα και περιλαμβάνει περίπου 40 είδη. Ο Αχελώος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ορνιθοπανίδα. 
     
    Από την δεκαετία όμως του 1960 και έπειτα, με την κατασκευή των τριών (3) μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων (Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου) συνολικής ισχύος 916 ΜW, αλλά και με τα ημιτελή έργα εκτροπής του (φράγματα Συκιάς και Μεσοχώρας) και το φράγμα Δαφνοζωνάρας, ο Αχελώος έπαψε να είναι ποταμός και μετατράπηκε σε μια αχανή βιομηχανική περιοχή η οποία όλο και επεκτείνεται χωρίς κανένα απολύτως φραγμό.

    Όλα αυτά τα έργα (πλωτά φ/β, αντλησιοταμιεύσεις), δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε έχουν δοκιμαστεί επαρκώς ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ελλάδα, αποτελώντας στην ουσία ένα τεράστιο πείραμα με παντελώς άγνωστες και εν δυνάμει επικίνδυνες για το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο επιπτώσεις, καθώς το νερό από το οποίο πίνουμε και χρησιμοποιούμε σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία, μετατρέπεται από αγαθό της ζωής σε πρώτη ύλη βιομηχανικής δραστηριότητας.
    Σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑAΕY (https://geo.rae.gr/) στην ίδια ακριβώς περιοχή, εκτός απο τα φαραωνικά έργα αντλησοταμίευσης και πλωτών φ/β, σχεδιάζεται επίσης να εγκατασταθούν μικρά υδροηλεκτρικά σε παραπόταμους του Αχελώου, χερσαία φ/β σε βοσκοτόπους και δεκάδες ανεμογεννήτριες.
     
    Δεδομένου ότι κανείς (και πρωτίστως η τοπική κοινωνία) δεν θα έβαζε τα οικονομικά κέρδη τρίτων ή την «λύση του ενεργειακού ζητήματος» πάνω από την ίδια του την ζωή, καλούμε:
    1. Τους δημότες Αγρινίου, τα τοπικά συμβούλια, τους συλλόγους της περιοχής, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη από όλη την επικράτεια να ενημερωθούν-διαδώσουν προς πάσα κατεύθυνση την παρούσα είδηση και να δηλώσουν την εναντίωσή τους στο έργο αυτό, συμπληρώνοντας με μια απλή διαδικασία τα στοιχεία τους στην φόρμα που έχει αναρτηθεί στην αρχή της παρούσας δημοσίευσης: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSccjfqkPHu8blxlmdZMmOL03tbbj_uokMWQlFpmxX61e-FUHw/viewform?usp=pp_url  
    (ΠΡΟΣΟΧΗ! όσοι έχουν υπογράψει στην φόρμα κατά το παρελθόν, δεν απαιτείται να την συμπληρώσουν εκ νέου).
    2. Τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να λάβουν γνώση της ΜΠΕ και να γνωμοδοτήσουν-συμμετέχουν στην διαβούλευση με επαρκώς τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις.
    3. Τις αρμόδιες υπηρεσίες να μελετήσουν πολύ σοβαρά τα αναγραφόμενα της υπόψη ΜΠΕ, να μην προσυπογράψουν την περαιτέρω καταστροφή της περιοχής του Αχελώου, καταθέτοντας τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις.
    4. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ως αδειοδοτούσα αρχή, να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών και των πολιτών και να μην εγκρίνει την περαιτέρω υποβάθμιση-καταστροφή της περιοχής του Αχελώου και την υποβάθμιση της ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στην Αιτωλοακαρνανία.

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ
    – ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ –
    – ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ –
    – ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ –

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης «τραγουδάει» το «μπήκαν τα γίδια στο μαντρί» και… ρίχνει τα social media

    «Καυτές» είναι οι επόμενες εβδομάδες στο ΠΑΣΟΚ. Στις 6 Οκτωβρίου...

    ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ: «Εκκλησιάζουσες» στα Παλαιά Σφαγεία

    Η ενότητα του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου συνεχίζεται στις 9.00...

    Α. Παναγιωτόπουλος: «Την επιστροφή των κλειδιών» απαιτεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” από το Σωματείο «ΜΙΤΟΣ»

    «Την επιστροφή των κλειδιών και την απομάκρυνση περιουσιακών στοιχείων...

    Ανασύσταση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων Δυτικής Ελλάδας

    Ανασύσταση Δ.Σ. μετά την απώλεια του γενικού γραμματέα Αριστομένη...
    Best Shop