H καλύτερη πιτσαρία στον κόσμο

    Ημερομηνία:

    «Εμμονικός» είναι ένα από τα επίθετα που χαρακτηρίζουν τον Anthony Mangieri της πιτσαρίας Una Pizza Napoletana στο Mανχάταν. H πιτσαρία του με το μικροσκοπικό μενού βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας με τις καλύτερες πιτσαρίες στον κόσμο του οδηγού 50 Top Pizza, μιας «μεγάλης κοινότητας για ποιοτική πίτσα» που ιδρύθηκε από την food writer, sommelier και master γευσιγνώστρια τυριού Barbara Guerra, τον δημοσιογράφο Luciano Pignataro και τον συγγραφέα, sommelier και γευσιγνώστη λαδιού Albert Sapere. Η τελετή βράβευσης έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου στο Teatro Mercadante στη Νάπολη.

    H καλύτερη πιτσαρία στον κόσμο
    Ο Anthony Mangieri με μπόλικη ζύμη πίτσας, αλεύρι και παγωμένο τσάι πάνω στο τραπέζι, υποδύεται τον Τόνι Μοντάνα του Scarface, αγαπημένη ταινία του pizzaiolo από το Νιου Τζέρσι. Photo: @melaniedunea/Instagram

    Ο Μangieri μεγάλωσε σε μια δεμένη ιταλοαμερικανική οικογένεια. Aπό μικρός ανέπτυξε μεγάλη αγάπη για την πίτσα και επισκεπτόταν μαζί με τη μητέρα του κάθε γνωστή πιτσαρία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άνοιξε αρτοποιείο και το 1996 το πρώτο κατάστημα Una Pizza Napoletana στο Point Pleasant Beach του Νιού Τζέρσι. To 2004 η πιτσαρία του μετακόμισε στο East Village και σύντομα οι κάτοικοι του Μανχάταν λάτρεψαν την πίτσα με την κορυφαία ζύμη και τις αφράτες, τραγανές άκρες που δεν έμοιαζε καθόλου με την κλασική νεοϋορκέζικη -τα μεγάλα κομμάτια με την στεγνή μοτσαρέλα που τρώγονται διπλωμένα. Οι ουρές ήταν μεγάλες και οι κριτικές διθυραμβικές. Αργότερα, το 2010, αναζητώντας τον καλό καιρό και την ζωή στην ύπαιθρο μετέφερε την επιχείρησή του στο Σαν Φρανσίσκο με μεγάλη επιτυχία.

    Το 2018 επέστρεψε στην Ανατολική Ακτή με δύο καταστήματα -ένα στο Μανχάταν και ένα στο Atlantic Highlands του Νιου Τζέρσι. Το σημερινό κατάστημα στο Lower East Side άνοιξε τον Μάρτιο του 2022 μετά από μήνες προετοιμασίας: Μια πιτσαρία με χαμηλά φώτα, ανοιχτή κουζίνα όπου δουλεύουν τη ζύμη, ξυλόφουρνος στο επίκεντρο και στους τοίχους φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής που έφτιαξαν αγαπητοί φίλοι.

    H καλύτερη πιτσαρία στον κόσμο
    Una Pizza Napoletana στην Οrchard Str. στο Μανχάταν.
    H καλύτερη πιτσαρία στον κόσμο
    H καλύτερη πιτσαρία στον κόσμο
    Στο Una Pizza Napoletana η σάλτσα φτιάχνεται από ντομάτες San Marzano.

    «Ανεπίσημος frontman της επανάστασης της ναπολιτάνικης πίτσας» σύμφωνα με το Νew York Magazine, o 52χρονος Μangieri πηγαίνει στην πιτσαρία του στις 9 το πρωί και φεύγει μετά τα μεσάνυχτα -με ένα μικρό διάλειμμα το απόγευμα για να πάρει την κόρη του από το σχολείο. Η προσήλωση και η αφοσίωση στη δημιουργία της τέλειας πίτσας οδήγησε το εστιατόριο του στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης του 50 Τοp Pizza 2024. Στο Una Pizza Napoletana η ζύμη αφήνεται να ωριμάσει φυσικά και η σάλτσα φτιάχνεται από ντομάτες San Marzano. Χρησιμοποιούν μόνο μοτσαρέλα από βουβαλίσιο γάλα ΠΟΠ, άγρια ρίγανη από το Αμάλφι, θαλασσινό αλάτι από την Σικελία. Οι πίτσες ψήνονται σε ξυλόφουρνο -κάποτε ο Μangieri είχε διαλύσει έναν φούρνο κατά παραγγελία επειδή δεν του άρεσε, στη συνέχεια έφερε έναν από τη Νάπολη με κόστος 40.000 δολάρια.

    Στο μενού δεν υπάρχουν και πολλά να διαβάσεις. Μαριναρισμένες ελιές και ψητές ναπολιτάνικες πιπεριές για ορεκτικό, παγωτό ημέρας και σορμπέ με εποχιακά φρούτα για επιδόρπιο. Το σημείο εστίασης είναι η πίτσα -από την λιτή Marinara με σάλτσα ντομάτας, ρίγανη, βασιλικό, σκόρδο και αλάτι και την κλασική Marguerita με mozzarella di bufala μέχρι την λευκή Bianca, την Cosacca με pecorino romano και μια σπέσιαλ που αλλάζει κάθε εβδομάδα. Εκτός από την Cosacca, όλες οι πίτσες μπορούν να εμπλουτιστούν με topping -παρμεζάνα Reggiano 36 μηνών ωρίμανσης, καυτερές πιπεριές από την Καλαβρία, αντζούγιες και πεπερόνι. Η απόλαυση συνοδεύεται με μια επιλογή από ιταλικά κρασιά και μπύρες. Ο 52χρονος Mangieri, όπως εξομολογήθηκε στο Eater, όταν ήταν παιδί είχε ένα απλό όνειρο, ένα μικρό μαγαζί με βιτρίνα: «Θα έφτιαχνα πίτσα, ύστερα θα έβγαινα έξω, θα καθόμουν σε μια καρέκλα στο πεζοδρόμιο και θα σκεφτόμουν: «Αυτή είναι η ζωή μου»». Αν και το πεζοδρόμιο έξω από το μαγαζί του στην Οrchard St. παραείναι πολυσύχναστο για να βγάλει καρέκλα, το όνειρό του πραγματοποιήθηκε.

    To Top-10 του 100 Τop Pizza World 2024
    Tην δεύτερη θέση μοιράζονται η Diego Vitagliano Pizzeria στη Νάπολη που αφήνει τη ζύμη να ωριμάσει 36 ώρες και ετοιμάζει πίτσα με τραγανό σκόρδο και λάδι και η Ι Masanielli στην Καζέρτα που ψήνει πίτσες σε τρεις θερμοκρασίες και κερδίζει πόντους με την ευρηματικότητα των υλικών -από κρέμα κουνουπιδιού μέχρι καπνιστό τυρί caciocavallo.
    Την τρίτη θέση κέρδισε το Τhe Pizza Bar on 38th στο Τόκιο για το omakase pizza μενού του, την τέταρτη το Confine στο Μιλάνο για τα εκλεκτά υλικά και τους γκουρμέ συνδυασμούς όπως κρέμα πατάτας καπνισμένης σε ξύλο οξιάς και σπιτικό κόκκινο κρεμμύδι τουρσί ενώ στο νούμερο 5 φιγουράρει η λονδρέζικη πιτσαρία Napoli on the Road του Μichele Pascarella.

    Στο νούμερο 6 η Tony’s Pizza Napoletana στο Σαν Φρανσίσκο με το μενού-ταξίδι στις πίτσες της Αμερικής, από το Ντιτρόιτ ως την Καλιφόρνια και το Σαιντ Λούις. Την δεκάδα συμπληρώνουν τρία εστιατόρια στην Ιταλία, το I Tigli στο Σαν Μπονιφάτσιο, το 50 Kalo στη Νάπολη και το Seu Pizza Illuminati στη Ρώμη, καθώς και το Sartoria Panatieri στη Βαρκελώνη.

    H καλύτερη πιτσαρία στον κόσμο
    Στην 2η θέση της λίστας, η Diego Vitagliano Pizzeria στη Νάπολη που αφήνει τη ζύμη να ωριμάσει 36 ώρες.
    H καλύτερη πιτσαρία στον κόσμο
    Την 3η θέση κέρδισε το Τhe Pizza Bar on 38th, που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental του Τόκιο, για το omakase pizza μενού του.

    Οι 10 καλύτερες πιτσαρίες στον κόσμο για το 2024
    1. Una Pizza Napoletana, Nέα Υόρκη
    2. Diego Vitagliano Pizzeria, Νάπολη / Ιταλία
    2a. I Masanielli – Francesco Martucci, Kαζέρτα / Ιταλία
    3. The Pizza Bar on 38th, Τόκιο
    4. Confine, Μιλάνο
    5. Napoli on the Road, Λονδίνο
    6. Tony’s Pizza Napoletana, Σαν Φρανσίσκο
    7. I Tigli, Σαν Μπονιφάτσιο / Ιταλία
    8. Sartoria Panatieri, Bαρκελώνη
    9. 50 Kalò, Νάπολη / Ιταλία
    10. Seu Pizza Illuminati, Ρώμη

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Λονδίνο: Τέλος τα αυτοκίνητα στην Oxford Street

    «Σημαντική ανάπλαση» χρειάζεται η Oxford Street στη βρετανική πρωτεύουσα σύμφωνα με...

    ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ: Διοργανώνουν την 1η γιορτή… αμελέτητων – ΒΙΝΤΕΟ

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-1%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84/

    Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Νιώθω πάντα πολύ μεγάλη ταραχή όταν βρίσκομαι στη σκηνή

    Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έδωσε συνέντευξη και μίλησε για μερικές από τις...

    Συναντήθηκαν οι συντονιστές των θεματικών ομάδων του Πατρινού Καρναβαλιού 2025

    Με μεγάλη επιτυχία και σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το...
    Best Shop