Axios: Οι Ισραηλινοί έκαναν τώρα την επίθεση με τους βομβητές γιατί πίστευαν ότι η Χεζμπολάχ τους είχε μυριστεί

    Ημερομηνία:

    Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να ανατινάξουν τους βομβητές που είχαν πάνω τους μέλη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Συρία εχθές, Τρίτη, επειδή πίστευαν ότι η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση μπορεί να έχει ανακαλύψει την κρυφή επιχείρηση, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία, αφού πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να εξελιχθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
    «Ή θα το έκαναν τώρα ή θα έχαναν την ευκαιρία» δήλωσε στο site ένας Αμερικανός αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε γιατί επελέγη από το Ισραήλ η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την επίθεση.

    Η Χεζμπολάχ απείλησε με αντίποινα μετά την επίθεση με τους βομβητές που σκότωσε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, και τραυμάτισε άλλους 2.800. Σύμφωνα με τη σιιτική οργάνωση, μεταξύ των θυμάτων είναι μέλη των στρατιωτικών της μονάδων και πολιτικά στελέχη της.
    Το πρωί της Τετάρτης, τοπική ώρα, η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις μάχες κατά του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων, αλλά θα υπάρξει και ξεχωριστή εκδίκηση για την χθεσινή αιματηρή επίθεση.

    Ένας πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση της επιχείρησης δήλωσε στο Axios ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τους παγιδευμένους βομβητές που κατάφεραν να «φυτέψουν» στις τάξεις της Χεζμπολάχ ως ένα αιφνιδιαστικό πρώτο χτύπημα σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα είχε ως στόχο να «παραλύσει» η Χεζμπολάχ.
    Τις τελευταίες μέρες όμως, οι Ισραηλινοί ηγέτες άρχισαν να ανησυχούν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανακαλύψει τους βομβητές. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι κορυφαίοι υπουργοί του και οι επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών αποφάσισαν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν τώρα το σύστημα παρά να ρισκάρουν να ανακαλυφθεί, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

    Η πρώτη αναφορά για τις ανησυχίες των Ισραηλινών που οδήγησαν στην απόφαση να πυροδοτηθούν τα εκρηκτικά έγινε από το Al-Monitor, που μετέδωσε ότι δύο στελέχη της Χεζμπολάχ εξέφρασαν υποψίες σχετικά με τους βομβητές τις τελευταίες ημέρες.

    Όταν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, επισκέφθηκε το Ισραήλ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν πολύωρες διαβουλεύσεις ασφαλείας γύρω από τους κινδύνους αποκάλυψης της επιχείρησης. Όταν συναντήθηκαν με τον Χόχσταϊν, δεν του φανέρωσαν το παραμικρό για το τι συνέβαινε στο παρασκήνιο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

    Το απόγευμα της Τρίτης, αρκετά λεπτά πριν αρχίσουν να εκρήγνυνται οι βομβητές, ο Γκάλαντ τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του είπε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να διεξάγει σύντομα μια επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ήταν μια προσπάθεια να μην κρατήσουν τις ΗΠΑ τελείως στο σκοτάδι.

    Παρ’ όλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είδαν το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ως σοβαρή προειδοποίηση. «Δεν είχαμε γνώση αυτής της επιχείρησης ούτε και συμμετείχαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Πολύωρη διακοπή νερού την Πέμπτη – Δείτε τα σημεία

    Επείγουσες εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη...

    Euroleague: Φαβορί το Βελιγράδι για τη διοργάνωση του Final-4 του 2025

    H πόλη της Σερβίας είναι αυτή που κατά πάσα...

    Ποια διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ «κατασκόπευε» τη Τζέιν Φόντα

    Η Κάθριν Χέπμπορν ήταν η γυναίκα που κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ...
    Best Shop