Αγόρια με περισσότερα «παντοτινά χημικά» στο αίμα αργούν να μπουν στην εφηβεία

    Ημερομηνία:

    Σε τρόφιμα και ροφήματα, όπως τσάι, χοιρινό κρέας,, βούτυρο, πατατάκια ή εμφιαλωμένο νερό, σε αντικείμενα όπως αντικολλητικά σκεύη, αδιάβροχα, καλλυντικά, ακόμα και στο έδαφος και τη βροχή… Περίπου 15.000 είναι οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) – τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» – που ανιχνεύονται σχεδόν παντού, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό, να απειλήσουν την υγεία και το περιβάλλον.

    Ανάμεσα στις επιπτώσεις της επαφής με τις χημικές αυτές ουσίες προκύπτει και η καθυστέρηση της εφηβείας σε αγόρια με υψηλά επίπεδα τέτοιων ρύπων στο αίμα τους.

    Από έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Haukeland και του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας προκύπτει σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη των αγοριών και των «παντοτινών χημικών».

    Μπορεί να ήταν γνωστή η ενδοκρινική διαταραχή έπειτα από μελέτες σε τρωκτικά, ωστόσο δεν είχε διερευνηθεί η σχέση τους ανάμεσα στα επίπεδα PFAS και την εφηβική ανάπτυξη, ιδίως στα αγόρια.
    Στην έρευνα συμμετείχαν 300 αγόρια ηλικίας 6-16 ετών από το Μπέργκεν της Νορβηγίας και πέρα από τους περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως επισημαίνει δημοσίευση του Πανεπιστημίου, οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους διάφορους δείκτες της εφηβείας όπως ο όγκος των όρχεων που μετρήθηκε με υπερήχους, τα επίπεδα τεστοστερόνης και το στάδιο της τριχοφυΐας στην ηβική περιοχή.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά συγκέντρωναν μεγαλύτερα ποσοστά σε PFAS παρουσίαζαν μικρότερο όγκο όρχεων και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι εκτίθενται στα χημικά αυτά κυρίως μέσω της κατάποσης μολυσμένων τροφίμων και πόσιμου νερού και τα PFAS ανιχνεύονται στο αίμα σχεδόν κάθε ατόμου, ακόμα και των παιδιών και των εφήβων, γεγονός που αποδεικνύει την εξάπλωση και τη διάρκεια των ρύπων αυτών.

    Τα αγόρια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, εκείνα με τα περισσότερα PFAS, εκείνα με τα λιγότερα PFAS και εκείνα με μέτριο επίπεδο ουσιών. Προέκυψε, λοιπόν, ότι τα αγόρια με υψηλά επίπεδα PFAS εισήλθαν στην εφηβεία περίπου 10 μήνες αργότερα από εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα PFAS.

    «Τα αγόρια με υψηλότερα επίπεδα PFAS είχαν μικρότερο όγκο όρχεων, χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και καθυστερημένη ανάπτυξη ηβικής τριχοφυΐας», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Κλινικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, Ίνγκβιλντ Χάλσορ Φόρτουν, σύμφωνα με το Sciencenorway.

    Η επιστημονική ομάδα ανίχνευσε 19 διαφορετικά PFAS και με τη χρήση υπερήχου υπολογίστηκε ο όγκος των όρχεων, η ανάπτυξης τριχοφυΐας του εφηβαίου κατά Tanner, τα επίπεδα τεστοστερόνης, της ωχρινοτρόπου ορμόνης και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

    Υψηλότερα επίπεδα υπερφθοροοκτανοσουλφονικού οξέος (PFOS), υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA), υπερφθορονονανοϊκού οξέος (PFNA) και υπερφθοροεξανοσουλφονικού οξέος (PFHxS) συσχετίστηκαν με μεταγενέστερη έναρξη της εφηβείας.

    «Δεν μπορούμε να πούμε οριστικά ότι τα PFAS είναι η αιτία της καθυστερημένης εφηβείας σε αυτά τα αγόρια. Αλλά βλέπουμε μια σαφή σύνδεση», πρόσθεσε η Χάλσορ Φόρτουν, η οποία τόνισε ότι δεν είναι επιθυμητό να υπάρχουν υψηλά επίπεδα τέτοιων ουσιών στο σώμα.

    Επιπλέον, εξήγησε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών και την ανάπτυξη δεν είναι ακόμα σαφής και απαιτείται περισσότερη έρευνα. Για αυτό το λόγο, αναμένεται η ίδια ομάδα να πραγματοποιήσει νέα έρευνα, αυτή τη φορά γύρω από την εφηβεία των κοριτσιών και να εστιάσει στην έναρξη της εμμήνου ρύσης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο – Στο επίκεντρο το Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα

    Στο μέτωπο της οικονομίας και της βελτίωσης της καθημερινότητας...

    Σύλληψη 3 ανηλίκων για επίθεση σε 15χρονο στο κέντρο της Καλαμάτας

    Τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς φέρονται...

    Δυσκοιλιότητα: Οι 7 συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάτε στην τουαλέτα πιο εύκολα το πρωί, σύμφωνα με γιατρούς

    Εάν ξυπνάτε τακτικά φουσκωμένοι και υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, υπάρχουν εύκολοι...

    Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Όσο απέχει ο άνθρωπος από τον Θεό, τόσο απέχουν οι δυο ήρωες μεταξύ τους»

    Μετά την πρεμιέρα της νέας σειράς «Άγιος Έρωτας» στον...
    Best Shop