Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου

    Ημερομηνία:

    Ναι, όλοι οι σοβαροί οινόφιλοι αγαπάμε τα κρασιά ράτσας που παράγονται σε μικροσκοπικές ποσότητες και απαιτούν παρακάλια, allocation, λίστες αναμονής και χοντρά πορτοφόλια. Όμως είμαστε ελάχιστοι, γιατί εκεί έξω η οινική ζωή χτυπά σε πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Χτυπά στους ρυθμούς της εύκολης γεύσης, της χαμηλής τιμής, του παιχνιδιάρικου packaging και της δυναμικής παρουσίας σε σημαντικές αγορές.

    Προφανώς όλα αυτά απαιτούν τεράστιες ποσότητες αξιόπιστων κρασιών και αμέτρητες σειρές ικανές να καλύψουν τις επιμέρους ανάγκες κάθε χώρας, βαλαντίου και κουλτούρας. Βέβαια αυτές οι ποσότητες είναι τόσο μεγάλες που ακόμα και οινοποιεία που θυμίζουν τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου δεν μπορούν να διαχειριστούν, οπότε κάτω από την “ομπρέλα” των μεγαλύτερων οινοπαραγωγών του κόσμου βρίσκονται πολλά οινοποιεία και ακόμα περισσότερες μπράντες. Για το λόγο αυτό ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που κανείς μπορεί να βρει το όνομα κάποιων εκ των παρακάτω παραγωγών γραμμένων πάνω στην ετικέτα.
    Αυτές οι… “Κόκα-Κόλες” του οινικού κόσμου, που κάνουν εκατομμύρια ανθρώπους να αγαπήσουν το κρασί καθιστώντας το μέρος της καθημερινότητάς τους, αποτελούν άξιους πρεσβευτές των χωρών τους και βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος των τεχνολογικών και οινοποιητικών εξελίξεων. Όσο για τα οικονομικά μεγέθη τους, μάλλον είναι μεγαλύτερα από αυτά πολλών φτωχών χωρών του κόσμου.

    Οι παρακάτω οινοπαραγωγοί παρουσιάζονται (με αλφαβητική) σειρά στην συνέχεια, με μεγάλες πιθανότητες να είναι οι μεγαλύτεροι του κόσμου. Όμως η απουσία επίκαιρων στοιχείων αλλά και η πολυπλοκότητα στην δομή τους μπορεί να επηρεάσουν την ορθότητα των παρακάτω αριθμών. Όμως δεν θα τα χαλάσουμε για μερικά εκατομμυριάκια φιάλες, έτσι δεν είναι;

    Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου
    Photo: @castelwinery/Instagram

    Castel Group
    Η οικογένεια Castel ξεκίνησε να ασχολείται με την εμπορία κρασιού το 1949 και σήμερα έχει καταφέρει να είναι ένας σπουδαίος πρεσβευτής της οινικής Γαλλίας παράγοντας πάνω από 600 εκατομμύρια φιάλες! Αν και οι ρίζες του group είναι βαθιά ριζωμένες στο Μπορντό -με πάνω από μια ντουζίνα chateau δικά του- οι συλλογές του προέρχονται από όλες τις σοβαρές οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας. Αλλά και της Αφρικής, μιας κι εκεί μετρά καμιά 20αριά χιλιάδες στρέμματα.

    Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου
    Photo: www.gallo.com

    E & J Gallo
    Την πρώτη χρονιά πούλησαν 177.000 γαλόνια κρασιού και την δεύτερη 440.000 Τα αδέλφια Ernest και Julio Gallo “με το καλημέρα” στόχευσαν στο μεγάλο και το πέτυχαν, με την οινοποιία που ίδρυσαν στο Modesto της Καλιφόρνια να παράγει σήμερα σχεδόν το 3% του παγκόσμιου κρασιού. Αυτό μεταφράζεται σε 80 εκατομμύρια κάσες από 130 brands. Ο γίγαντας έχει εξαγοράσει σπουδαία οινοποιεία σε όλο τον κόσμο, ωστόσο κανείς μπορεί να απολαύσει και την συλλογή που φέρει το όνομα του οικογενειακού οινοποιείου.

    Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου
    Photo: Bodega Estancia Mendoza/Facebook

    FeCoVitA
    Η Β.Α Ιταλία μπορεί να είναι αυτή που φημίζεται για τους συνεταιρισμούς της όμως η αργεντίνικη FeCoVitA δείχνει ποιος είναι το αφεντικό. Η Federation de Cooperativas Viitivinicolas Argentinas ιδρύθηκε το 1980 με έδρα την Mendoza και τα νούμερα της τρομάζουν: 5.000 καλλιεργητές, 250.000 στρέμματα αμπελώνων, 29 επιμέρους συνεταιρισμοί, 20 εκατομμύρια λίτρα κρασιού τον μήνα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μιλάμε απλά για τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό του κόσμου.

    Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου
    Trapiche Winery / Photo: pixabay

    Grupo Penaflor
    Ίσως η ύπαρξη ενός (ιδιώτη) Aργεντίνου παραγωγού σε αυτή τη λίστα να αποτελεί έκπληξη, όμως το γκρουπ των 8 οινοποιείων -με πιο διάσημο το Trapiche- καταφέρνει να πουλά κρασιά στις μισές χώρες του πλανήτη, επιτυγχάνοντας κύκλο εργασιών άνω των 200.000.000 δολαρίων. Ακόμα πιο εντυπωσιακό βέβαια είναι το γεγονός ότι αυτό το πράττει μόνο με κρασιά από την πατρίδα του τάνγκο. Ως εκ τούτου μάλλον φαντάζει αυτονόητο το ότι είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της ποικιλίας Malbec στον πλανήτη.

    Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου
    Photo: www.pernod-ricard-winemakers.com

    Pernod Ricard Winemakers
    Σε μερικούς μήνες η Αυστραλέζικη Holdco θα είναι σε αυτή εδώ την θέση, όμως μέχρι να γίνει η μεταβίβαση η Γαλλική εταιρεία με τα 10 εκατομμύρια κάσες της μπορεί να απολαμβάνει την συμμετοχή της σε κάθε ανάλογη λίστα. Αν και γνωστότερη για τα ποτά υψηλού αλκοόλ, η Pernod Ricard παράγει και καραβιές κρασιών μέσω της PRW. Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι αν και προέρχεται από την βασίλισσα του κρασιού Γαλλία, τα οινοποιεία της βρίσκονται σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Ισπανία.

    Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου
    Photo: www.cbrands.com

    The Constellation Group
    Μπορεί το όνομα Constellation να μην σας λέει τίποτα αλλά κάποια στιγμή θα έχετε ακούσει τα ονόματα Mondavi, Kim Crowford, Ruffino ή Prisoner Wine Company, τα οποία αποτελούν μικρό μόνο μέρος του portfolio του. Άλλη μια περίπτωση αμερικάνικου κρασοπουλειού, που από το 1945 μέχρι σήμερα κατάφερε να αναρριχηθεί στις κορυφαίες θέσεις του παγκόσμιου κρασιού, παράγοντας κοντά στα 60 εκατομμύρια φιάλες ετησίως. Ξέρω ότι εδώ μιλάμε μόνο για κρασί, αλλά παρεμπιπτόντως έχει και την Corona.

    Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου
    Photo: www.thewinegroup.com

    The Wine Group
    Ξεκίνησε στις αρχές του 1970 σαν εμφιαλωτής της Coca Cola, όμως η απόφαση της τελευταίας για είσοδο της στον χώρο του κρασιού έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία ενός κολοσσού που σήμερα ξεπερνά σε παραγωγή τα 50 εκατομμύρια κιβώτια. Γνωστά Kαλιφορνέζικα οινοποιεία όπως τα Franzia -το μεγαλύτερο του κόσμου- και Benziger αποτελούν μέρος του group που σήμερα σαν έδρα έχει την Νέα Υόρκη, όμως τα σταφύλια έρχονται από κάθε γωνιά του αμπελουργικού πλανήτη.

    Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου
    Photo: @treasurywinestore/Instagram

    Treasury Wine Estates
    Η Αυστραλέζικη TWE είναι μια εταιρεία-θησαυρός που έχει δημιουργηθεί από την συνένωση εκπληκτικών οινοποιείων από διάφορα μέρη του κόσμου. Αν και brand της όπως το 19 Crimes αποδεικνύουν την ικανότητά της να δημιουργεί ντόρο, η TWE εκτός από την ποσότητα τερματίζει και την ποιότητα φέρνοντας κάτω από την ίδια στέγη Penfolds και Wynns από την Αυστραλία, Beringer, Daou και Beaulieu από τις ΗΠΑ, Matua από την Νέα Ζηλανδία και πολλά ακόμα μεγάλα ονόματα.

    Οι μεγαλύτεροι οινοπαραγωγοί του κόσμου
    Photo: www.vinacyt.com

    Vina Concha Y Toro
    Το οινοποιείο της Χιλής με έδρα την Casablanca είναι ένα από τα πλέον ιστορικά και ποιοτικά της χώρας, γεγονός που έκανε ακόμα και τον Baron Philippe de Rothschild να συμπράξει μαζί του για την δημιουργία του μυθικού Almaviva. Την ίδια στιγμή όμως δεν φοβήθηκε να μεγαλώσει, αγοράζοντας “ό,τι κινείται “ σε Χιλή, Αργεντινή και Καλιφόρνια. Το τσιφλίκι πλέον μετρά πάνω από 110.000 στρέμματα (ναι, σωστά διαβάζετε) και η όλη μπίζνα πλησιάζει το δις. Μπράβο ο λατινοαμερικάνος…

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα Canadair μετά 50 χρόνια

    Υστερα από 50 χρόνια η Ελλάδα θα αποκτήσει επτά νέα...

    Πάνω από 4 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία σύμφωνα με ΑΑΔΕ

    Φόρους ύψους 3,728 δισ. ευρώ δεν κατάφεραν να πληρώσουν...

    Κακουργηματική δίωξη στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, στον χειριστή του παιχνιδιού και στον μηχανικό

    Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας για τον θάνατο του...

    Η Alena Omovych με μικροσκοπικό μαύρο μπικίνι στην Ibiza

    Η Alena Omovych  με μικροσκοπικό μαύρο μπικίνι στην Ibiza
    Best Shop