Εισάγουμε τα διπλάσια από όσα εξάγουμε

    Ημερομηνία:

    Σχεδόν διπλάσια είναι η αξία των αγαθών που εισάγει η Ελλάδα σε σύγκριση με τις εξαγωγές της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εμπορικό ισοζύγιο για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024.

    Η συνολική αξία των εισαγωγών για το πρώτο οκτάμηνο του 2024 ανήλθε σε 55,7 δισ. ευρώ, την ώρα που οι εξαγωγές έφεραν στη χώρα 33,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι ελλειμματικό κατά 22 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε σύγκριση με τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, το εμπορικό έλλειμμα είναι φέτος μεγαλύτερο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ.

    Αν εξαιρεθούν οι εισαγωγές των πετρελαιοειδών, η αξία των εισαγωγών διαμορφώνεται στα 41,6 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, ενώ αυτή των εξαγωγών πέφτει στα 23,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να φτάνει στα 18 δισ. ευρώ. Εισάγουμε τα διπλάσια από όσα εξάγουμε

    Τον Αύγουστο, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 6,2 δισ. ευρώ, έναντι 6,4 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ αυτή των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, σταθερό σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023.

    Δομικά προβλήματα

    Το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα που καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια προκαλεί εύλογο προβληματισμό, καθώς καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε εξωγενείς κρίσεις και στον εισαγόμενο πληθωρισμό. Παράλληλα, αναδεικνύει άλλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η μειωμένη παραγωγή προϊόντων μεγάλης προστιθέμενης αξίας και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

    Σύμφωνα με όσα έχει πει σε πρόσφατες ομιλίες του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, βασικός λόγος για την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της χώρας. Τέλος, παρά την αύξηση των εξαγωγών μετά την κρίση, τα προϊόντα που εισάγονται δεν έχουν αντικατασταθεί.

    Από πού εισάγουμε

    Από τις χώρες της ΕΕ εισήχθησαν κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2024 αγαθά συνολικής αξίας 27,9 δισ. ευρώ. Σχεδόν ίση (27,8 δισ.) είναι η αξία των αγαθών που εισάγονται από τρίτες χώρες, με τις μισές (περίπου 14 δισ. ευρώ) να αφορούν την εισαγωγή πετρελαιοειδών.

    Από τις εξαγωγές του πρώτου οκταμήνου, αγαθά αξίας 18,5 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων από τις πωλήσεις σε τρίτες χώρες ανέρχονται σε 15,2 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), στο οκτάμηνο καταγράφηκε πτώση στις μισές από τις 10 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων (βιομηχανικά, μηχανήματα, διάφορα βιομηχανικά, λάδια, εμπιστευτικά προϊόντα), ενώ αύξηση είδαν τέσσερις κατηγορίες (πετρελαιοειδή-καύσιμα, τρόφιμα, πρώτες ύλες, ποτά και καπνός). Σταθερά κινήθηκαν τα έσοδα από τις εξαγωγές χημικών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δήμος Πατρέων προς καταστηματάρχες: Τελευταία προειδοποίηση, εκδώστε τώρα άδειες για τραπεζοκαθίσματα

    Η Αντιδημαρχία Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων, καλεί...

    Δεκάχρονοι μαθητές τραυμάτισαν στο κεφάλι συμμαθήτριά τους

    Ένα ακόμη βίαιο επεισόδιο μεταξύ μαθητών δημοτικού σχολείου έλαβε...

    Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βασιλόπουλου στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

    Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», επισκέφτηκε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου...

    Γαλλία: Ένας νεκρός από το πέρασμα της καταιγίδας Κερκ, 67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

    Η καταιγίδα Κερκ, η οποία έπληξε χθες τη δυτική Ευρώπη,...
    Best Shop