Οι 7 τρόποι για να απαλλαγείτε από το «ανθυγιεινό» σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά

    Ημερομηνία:

    Το λίπος στην κοιλιά, το οποίο είναι γνωστό και ως σπλαχνικό λίπος ή κοιλιακό λίπος θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς αποθηκεύεται γύρω από ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Αλλά νέα έρευνα υποδεικνύει ότι δεν είναι όλο το λίπος στην κοιλιά εξίσου προβληματικό.

    «Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους και αυτή είναι η Νο1 συνήθεια για να απαλλαγείτε από το λίπος στην κοιλιά» – Πώς θα χάσετε κιλά και θα προστατεύσετε την υγεία σας

    Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνει ότι όσοι ασκούνται για πολλά χρόνια έχουν πιο υγιές λίπος στην κοιλιά από εκείνους που δεν ασκούνται.

    «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι εκτός από έναν τρόπο για να κάψετε θερμίδες, η τακτική άσκηση για αρκετούς μήνες έως και χρόνια φαίνεται να τροποποιεί τον λιπώδη ιστό σας με τρόπους που σας επιτρέπουν να αποθηκεύσετε το σωματικό λίπος σας με πιο υγιεινό τρόπο εάν ή όταν αντιμετωπίσετε κάποια αύξηση βάρους», λέει ο κύριος ερευνητής Jeffrey Horowitz, καθηγητής στο U-M School of Kinesiology.

    Τι σημαίνει “πιο υγιές” λίπος στην κοιλιά 

    Το λίπος που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα (υποδόριο) είναι πιο υγιές από το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από ή μέσα στα όργανα. Το πιο υγιές λίπος είχε επίσης χαρακτηριστικά που το καθιστούν λιγότερο επικίνδυνο, όπως ωφέλιμες πρωτεΐνες, μιτοχόνδρια και περισσότερα αιμοφόρα αγγεία και λιγότερη φλεγμονή.

    «Σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη μας, στην οποία εξετάσαμε τις επιπτώσεις της τριμηνιαίας προπόνησης στον λιπώδη ιστό, γενικά βλέπουμε ότι αυτές οι διαφορές είναι πιο ισχυρές σε άτομα που ασκούνται τακτικά για χρόνια σε σύγκριση με εκείνα που δεν ασκούνται», δήλωσε ο Horowitz.

    Ιδανικά, το λίπος στην κοιλιά θα πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το ανθυγιεινό λίπος και να το κρατήσετε μακριά, σύμφωνα με ειδικούς.

    7 τρόποι για να απαλλαγείτε από το “ανθυγιεινό” λίπος στην κοιλιά
    • Κινηθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
    • Εξασφαλίστε έναν καλό ύπνο το βράδυ
    • Διαχειριστείτε το άγχος
    • Καταναλώστε λαχανικά
    • Τακτική άσκηση
    • Απολαύστε μια υγιεινή διατροφή
    • Σήκωσε Βάρη

    Κινηθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

    Το να κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους συνδέεται με κακή υγεία και περίσσεια λίπους στην κοιλιά, προειδοποιούν οι ειδικοί. «Η έρευνα έχει συνδέσει την καθιστική ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα με μια σειρά από προβλήματα υγείας», λέει ο Edward R. Laskowski, MD, στην Mayo Clinic.

    «Αυτά περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και μια ομάδα καταστάσεων όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό ζάχαρο αίματος, περίσσεια σωματικού λίπους γύρω από τη μέση και ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, που αποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο».

    Εξασφαλίστε έναν ποιοτικό ύπνο

    Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για να απαλλαγείτε από το επίμονο λίπος στην κοιλιά. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το βάρος με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης. Ο επαρκής ύπνος βοηθάει, σύμφωνα με το Houston Methodist.

    «Σε μια μελέτη, τα άτομα που κοιμήθηκαν από 6 έως 7 ώρες τη νύχτα πήραν λιγότερο σπλαχνικό λίπος σε 5 χρόνια σε σύγκριση με εκείνα που κοιμήθηκαν 5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα ή 8 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα».

    Διαχειριστείτε το στρες

    Το στρες καθιστά αδύνατη τη μετατόπιση του λίπους; «Το στρες δημιουργεί μια αντίδραση πάλης ή φυγής από το σώμα, η οποία προκαλεί αύξηση της αδρεναλίνης», λέει η Emmie Satrazemis, RD, CSSD.

    «Όταν το στρες διοχετεύεται με αρνητικό τρόπο, όπως όταν το καθημερινό ή χρόνιο στρες από τα γεγονότα της ζωής δεν οδηγεί στην ανάγκη για άμεση παραγωγή, τα περίσσεια θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται από την αντίδρασή σας στο στρες μπορεί να αποθηκευτούν ως κοιλιακό λίπος. Επομένως, δεν είναι περίεργο ότι το υπερβολικό στρες θα μπορούσε να σας εμποδίζει να χάσετε βάρος».

    Καταναλώστε λαχανικά

    Η κατανάλωση περισσότερων διαλυτών ινών από λαχανικά, φρούτα και φασόλια μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από το λίπος στην κοιλιά, ανακάλυψαν ερευνητές από το Wake Forest Baptist Medical Center.

    «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κατανάλωση περισσότερων διαλυτών ινών και η αύξηση της άσκησης μειώνει το σπλαχνικό ή κοιλιακό λίπος, αν και εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πώς λειτουργεί», λέει η Kristen Hairston, MD, επίκουρη καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής στο Wake Forest Baptist και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

    «Αν και η σχέση φυτικών ινών-παχυσαρκίας έχει μελετηθεί εκτενώς, η σχέση μεταξύ φυτικών ινών και συγκεκριμένων αποθέσεων λίπους δεν έχει μελετηθεί».

    Τακτική άσκηση

    Επικεντρωθείτε στο να κάνετε τουλάχιστον μισή ώρα άσκηση κάθε μέρα. «Η μείωση του λίπους στην κοιλιά απαιτεί καρδιαγγειακή άσκηση, προπόνηση δύναμης και υγιεινή διατροφή», λέει η Deborah Kurzrock, RD, στην Sutter Health.

    «Οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα να ασκούνται για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, να μειώσουν τα μεγέθη των μερίδων και την πρόσληψη θερμίδων και να ενισχύσουν και να τονώσουν τους μύες για να αυξήσουν τη μεταβολική λειτουργία».

    Απολαύστε μια υγιεινή διατροφή

    Αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα και επιλέξτε θρεπτικές ολόκληρες τροφές. «Αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα και παραμείνετε πιο συνεπείς στις ώρες των γευμάτων σας», λέει ο Dr. Samadi.

    «Αυτό μειώνει τις λιγούρες που σας οδηγούν να λαχταράτε υψηλής θερμιδικής αξίας, βολικά τρόφιμα όπως πατατάκια, γλυκά ή άλλα τρόφιμα και ποτά υψηλά σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Το να μην μένετε περισσότερες από τέσσερις ώρες χωρίς φαγητό βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και βοηθάει τον μεταβολισμό σας να λειτουργεί ομαλά».

    Άρση βαρών

    Η άρση βαρών είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη και την απαλλαγή από το λίπος της κοιλιάς. «Επειδή η γήρανση σχετίζεται με τη σαρκοπενία, η απώλεια της σκελετικής μυϊκής μάζας, το να βασιζόμαστε μόνο στο σωματικό βάρος είναι ανεπαρκές για τη μελέτη της υγιούς γήρανσης», λέει η Rania Mekary, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής του HSPH και επίκουρη καθηγήτρια κοινωνικών και διοικητικών επιστημών στο τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου MCPHS.

    «Η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης είναι καλύτερος δείκτης της υγιούς σύστασης σώματος στους ηλικιωμένους. Η ενασχόληση με προπόνηση αντίστασης ή, ιδανικά, ο συνδυασμός της με αερόβια άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να μειώσουν το κοιλιακό λίπος αυξάνοντας ή διατηρώντας τη μυϊκή μάζα», επισημαίνει η ειδικός.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φρίκη: Τεμάχισε και μαγείρεψε την μητέρα της – Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε κατσαρόλα

    Μια γυναίκα στο Κεντάκι των ΗΠΑ που ισχυριζόταν ότι κάνει ξόρκια,...

    Άννα Βίσση: Τραγούδησε στη Ματούλα Ζαμάνη και της είπε ότι θα βγάλει την μπλούζα της

    Η Ματούλα Ζαμάνη εμφανίστηκε στο κέντρο όπου τραγουδά η Άννα Βίσση στη Θεσσαλονίκη,...

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Oι τελευταίες ώρες πριν τις «πράσινες» κάλπες

    Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν- για δεύτερη συνεχόμενη...

    Νάντια Μπουλέ: «Είμαι 40 και δουλεύω από τα 11»

    H Νάντια Μπουλέ ήταν καλεσμένη στην εκπομπή Happy Day...
    Best Shop